Šunkofleky, nestárnoucí klasika

šunkofleky

Šunkofleky jsou skvělý způsob, jak využít zbytky šunky. Je to těstovinový nákyp s nakrájenou šunkou a spoustou sýra. Tento jednoduchý nápad na večeři o jednom jídle určitě potěší celou vaši rodinu!

Nedávno jsem hledal dobré šunkofleky, na nákyp se zbytky šunky, když jsem v jedné ze svých starých kuchařek narazil na nápad na sýrovou večeři.

Po několika změnách jsem přišla na tento snadný nákyp s těstovinami a šunkou, který mé ženě i dětem moc chutnal.

Jak šunkofleky připravit?

Chcete-li připravit tento lahodný nákyp se šunkou a nudlemi, začněte tím, že předehřejete troubu na 220 stupňů. Zapékací misku o rozměrech lehce postříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.

Poté ve velkém hrnci uvařte těstoviny podle návodu na obalu, aby byly al dente. Nezapomeňte vodu osolit! Těstoviny slijte a vraťte zpět do pánve.

Vmíchejte šunku, kuřecí vývar, zakysanou smetanu, mléko, česnekový prášek a pepř; dobře promíchejte. Použít můžete zbytky šunky z lednice, ale i kousek uzeného, slaniny, dokonce i párku nakrájeného na kolečka. Nebojte se experimentovat.

Šunkofleky můžete připravit i z domácích překrájených nudlí.

Nakonec přeneste šunkofleky do zapékací misky. Povrch posypte 2 hrnky sýra.

Pečte 25 až 30 minut nebo dokud se neprohřeje. Ozdobte čerstvou petrželkou.

Celková doba přípravy:

45 minut

Suroviny:

  • 1 balíček těstovin (nejlépe vaječných fleků)
  • 3 šálky vařené šunky nakrájené na kostičky
  • 2 dcl vývaru
  • 1 šálek zakysané smetany
  • 1 ½ šálku mléka
  • ½ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky pepře
  •  šálky rozdrobeného sýra např. cheddaru nebo goudy
  •  čerstvá petržel, nepovinně

Postup:

Předehřejte troubu na 220 stupňů. Zapékací misku lehce postříkejte nepřilnavým sprejem na vaření.

Ve velkém hrnci uvařte nudle podle návodu na obalu, aby byly al dente. Nudle slijte a vraťte je do pánve.

Vmíchejte šunku, vývar, zakysanou smetanu, mléko, česnekový prášek a pepř; dobře promíchejte.

Směs přeneste do zapékací misky. Povrch posypte 2 šálky sýra. Pečte 25 až 30 minut nebo dokud se neprohřeje. Na přání ozdobte čerstvou petrželkou.