Plněné papriky s rýží

plněné papriky

Klasické plněné papriky s rýží, mletým hovězím masem, dvěma různými druhy sýra a italskými bylinkami se pečou v rajčatové omáčce, dokud nezměknou.

Tento snadný recept na plněné papriky chutná dětem i dospělým, je to chutné a syté jídlo, a dokonce vypadá i dostatečně elegantně! Plněné papriky můžete doplnit salátem, křupavým chlebem, rýží nebo bramborami.

Staré dobré plněné papriky s rýží pro jednoduchou a vydatnou večeři pro celou rodinu nepřekonáte. Je to skvělý způsob, jak využít spoustu čerstvých paprik, a flexibilní recept lze přizpůsobit různým chuťovým a dietním preferencím. Přidejte klobásu pro ještě lepší chuť, vyměňte rýži za květákovou nebo použijte různé druhy sýra. Tento recept na plněné papriky si můžete upravit podle svých představ!

V průběhu let jsem vyzkoušel mnoho verzí plněných paprik, ale vždy se vracím k originálu, na kterém jsem vyrostl: jednoduchému receptu na plněné papriky s rýží. My do nich přidáváme mleté hovězí maso, ale můžete je nahradit mletým krůtím masem nebo mletou italskou klobásou, nebo je dokonce udělat vegetariánské, když použijete černé fazole, fazole pinto, cizrnu nebo bílé fazole.

Uvedl jsem zde sladkou červenou papriku, ale do tohoto receptu můžete použít i žlutou, oranžovou nebo zelenou papriku. Je to jen otázka osobních chuťových preferencí. Červené, žluté a oranžové papriky jsou obecně mnohem sladší než zelené (a myslím, že v pokrmu vypadají opravdu hezky). Zelené papriky mají obvykle pikantní chuť, která se dobře snoubí se slaným masem, sýrem, rýží a rajčatovou omáčkou.

Použít samozřejmě můžete i klasické maďarské papriky, jak jste zvyklí.

Musím plněné papriky dopředu povařit?

Ano, doporučuji papriky před přidáním náplně z mletého hovězího masa a rýže spařit nebo předem upéct. Pokud dáváte přednost křupavým paprikám, můžete tento krok vynechat, protože papriky v troubě určitě změknou. Přesto je velmi snadné trochu je povařit v mikrovlnné troubě. Stačí je vložit do misky s vodou, volně přikrýt pergamenovým papírem a vařit na nejvyšší výkon asi 3 minuty.

Musím povařit maso na náplň?

V tomto receptu si před plněním paprik předvaříte rýži a maso. Některé recepty vyžadují hybrid: předvařenou rýži, která se kombinuje se syrovým masem na nádivku. Při použití syrového masa může rýže nasáknout část vody z masa. To jí dodá skvělou chuť, ale může to také přinést o něco méně zdravý a mastnější pokrm. Funguje to tak i tak, ale v tomto případě mleté hovězí maso předvaříme, abychom se ujistili, že je zcela propečené a libové.

Celková doba přípravy:

1 hodina

Suroviny:

  • 4 sladké papriky libovolné barvy
  • 2 lžíce olivového oleje rozdělené
  • 500 g mletého hovězího masa
  • ½ šálku jemně nakrájené cibule
  • 1 šálek vařené rýže
  • 1 plechovka rajčatové omáčky
  • ½ lžíce worcesterské omáčky
  • 1 lžička italského koření
  • ½ lžičky cukru
  • ¼ lžičky česnekového prášku
  • ¼ lžičky cibulového prášku
  • sůl a mletý černý pepř podle chuti
  • 2 šálky rozdrobeného sýra čedar, mozzarella nebo jiného rozděleného na části
  • nasekaná čerstvá petrželka nebo bazalka

Postup:

Předehřejte troubu na 220°C.

Papriky podélně rozkrojte na poloviny a zbavte je semen a blan. Papriky položte řeznou stranou nahoru do zapékací misky vhodné do mikrovlnné trouby. Do misky přidejte 2 lžíce vody. Lehce je přikryjte pergamenovým papírem. V mikrovlnné troubě ohřívejte papriky, dokud nezačnou měknout, přibližně 3 minuty. Přebytečnou tekutinu slijte.

Mezitím si připravte náplň.

Na velké pánvi rozehřejte na středním plameni 1 lžíci olivového oleje. Přidejte mleté hovězí maso a cibuli; vařte, dokud maso nezrůžoví. Vmíchejte uvařenou rýži, rajčatovou omáčku, worcestrovou omáčku, italské koření, cukr, česnekový prášek, cibulový prášek, sůl a pepř. Přidejte šálek sýra. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte další solí a pepřem.

Vnitřek každé papriky osolte a opepřete. Papriky naplňte hovězí směsí a pokapejte 1 lžící olivového oleje. Přikryjte fólií.

Pečte do změknutí a prohřátí, asi 35 minut. Odkryjte, posypte zbývajícím šálkem sýru. Pečte odkryté, dokud se sýr nerozpustí, asi dalších 10 minut. Podávejte teplé. Ozdobte čerstvou petrželkou nebo bazalkou.

Poznámky

Papriky můžete také místo v mikrovlnné troubě předem upéct v troubě. Zapékací misku dostatečně velkou na to, aby se do ní vešly papriky, naplňte asi půl centimetrem vody. Vložte papriky řeznou stranou dolů do vody, přikryjte je fólií a pečte asi 20 minut.

Hotový pokrm těsně před podáváním ozdobte čerstvými bylinkami. Dodají vám příjemný barevný a svěží nádech!

Pokud dáváte přednost sladší chuti, použijte červenou, oranžovou nebo žlutou papriku. Pro pikantnější chuť vyzkoušejte zelené papriky.