Jahodové knedlíky z tvarohového těsta

jahodové knedlíky

Češi jsou mistři světa ve výrobě teplých dezertů a tyto jahodové knedlíky jsou toho důkazem. Jahody jsou obalené v lahodném tvarohovém těstě, uvařené a pak obalené v křupavé máslové drobence.

Knedlíky, sladké i slané, jsou základem rakousko-české kuchyně. Jahodové knedlíky jsou obzvláště nóbl odrůdou. Ovocná vůně, která se line po rozkrojení, je omamná!

Jak na tyto jahodové knedlíky?

Hlavní složkou těsta těchto knedlíků je tvaroh. Jakmile vyplavou na povrch, vařte knedlíky dalších 5 minut. Knedlíky vyjměte děrovanou lžící a obalte je v opražené strouhance. Hotové knedlíky položte na talíř a zbytek uvařte. Knedlíky podávejte teplé s dalšími drobky a moučkovým cukrem.

Zbytky knedlíků a drobenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce. Knedlíky a drobenku lze ohřát v mikrovlnné troubě. Pokud chcete, můžete drobky také lehce opéct na pánvi, aby byly křupavé.

Na přípravu jahodových knedlíků nemusíte čekat na sezónu jahod. Použití mražených jahod je vlastně můj nejoblíbenější způsob jejich přípravy a dělám je po celý rok. Těsto stačí omotat kolem mražených jahod. Snadno.

Když použijete mražené jahody, těsto se také lépe chová díky chladu jahod. Na chuti to nic neubírá – knedlíky z mražených jahod jsou stejně dobré jako ty z čerstvých jahod, ne-li lepší.

Pokud se vám jahodové knedlíky v minulosti příliš nepovedly nebo je děláte poprvé, mám pro vás několik tipů.

Triky pro přípravu jahodových knedlíků

Nejdůležitějším krokem při výrobě jahodových knedlíků je důkladné vychlazení těsta před tvarováním knedlíků! Dvě hodiny v lednici pomohou těstu odpočinout si a pěkně vychladnout. Teplé těsto je příliš měkké a lepivé.

Při tvarování knedlíků si stále moukou poprašujte ruce, aby se nelepily.

Na obalení jahod použijte velké množství těsta. V případě potřeby přidejte při tvarování knedlíků další těsto.

Těsto stlačte, aby se utěsnilo, a ujistěte se, že šev není vidět.

Během ohřívání vody na vaření knedlíky zchlaďte.

Pracujte v dávkách. V závislosti na velikosti hrnce nevařte najednou více než polovinu knedlíků, obalte je ve strouhance a odložte na talíř, zatímco budete vařit zbytek.

Doufám, že se těšíte, až si vyzkoušíte přípravu jahodových knedlíků. Stojí za to se do nich pustit!

Celková doba přípravy:

65 minut + 2 hodiny chlazení

Suroviny:

  • 2 vejce
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 500 g tvarohu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce krystalového cukru
  • 2 šálky mouky
  • 1 špetka soli
  • 16-20 středně velkých jahod čerstvých nebo mražených
  • 50 g másla
  • 200 g suché strouhanky
  • 2 polévkové lžíce krystalového cukru
  • Práškový cukr k prosetí na knedlíky

Postup:

Na těsto na knedlíky utřeme máslo v míse ručním mixérem a za stálého šlehání přidáme vejce. Směs bude v tomto okamžiku vypadat jako sražená! Přidejte tvaroh, vanilku, cukr, mouku a sůl a vše promíchejte. Těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte ho alespoň 2 hodiny chladit (velmi důležité!).

Jahody můžete nahradit i meruňkami nebo švestkami.

Omyjte a osušte čerstvé jahody a odstraňte stopky. Mražené jahody není třeba rozmrazovat.

Pro tvarování knedlíků mějte ruce dobře pomoučené. Polévkovou lžící naberte velkou porci těsta, rukama ji zploštěte, položte na těsto jahodu a těsto kolem jahody zabalte a okraje utěsněte. Dbejte na to, aby šev nebyl vidět. Knedlík lehce vytvarujte do kulaté koule. Knedlíky položte na talíř a uchovávejte v chladu.

Na obalení ve strouhance rozpusťte máslo na velké pánvi a pomalu opékejte strouhanku, často míchejte a pečlivě hlídejte, aby se nepřipálila. Odstavte z ohně a vmíchejte krystalový cukr.

Ve velkém širokém hrnci přiveďte osolenou vodu k varu. Snižte teplotu a do vroucí vody vložte knedlíky. Abyste si nepotřísnili ruce horkou vodou, položte knedlíky na děrovanou lžíci a spusťte je do vody. Lžící do knedlíků lehce šťouchněte, aby se odlepily ode dna hrnce.

Jakmile vyplavou na povrch, vařte knedlíky dalších 5 minut. Knedlíky vyjměte děrovanou lžící a obalte je v opražené strouhance. Hotové knedlíky položte na talíř a zbytek uvařte. Knedlíky podávejte teplé s dalšími drobky a moučkovým cukrem. Zbytky knedlíků a drobenky skladujte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce. Knedlíky a drobenku lze ohřát v mikrovlnné troubě. Pokud chcete, můžete drobky také lehce opéct na pánvi, aby byly křupavé.