Jahodové tiramisu jako ze slunné Itálie

jahodové tiramisu

Jahodové Tiramisu, rychlý a snadný nepečený dezert. Připravený z čerstvých jahod, smetany a mascarpone.

Díky absenci kávy a likéru je jahodové tiramisu ideální pro každého i pro malé strávníky. Italská klasika!

Jahodové tiramisu je u nás oblíbený dezert, nic nekřičí léto tak jako příjemně strávený víkend na chalupě vyplněný soustavným pojídáním jahod a dezertů z nich. Naštěstí pro mě si na jahodách většinou pochutnám dvakrát do roka. Poprvé v Itálii, kde jahody přicházejí na přelomu dubna a května, a pak u nás právě teď, na konci června.

Jak očistit jahody

Při mytí nechte na jahodách stopky, pomáhají jahodám absorbovat méně vody (ujistěte se, že jahody nikdy nenamáčíte ve vodě).

  • Jahody vložte do velkého cedníku.
  • Jahody opláchněte pod studenou vodou.
  • Jemně s nimi pohybujte rukou, abyste odstranili případné nečistoty.
  • Osušte je papírovou utěrkou.
Omyté a pokrájené jahody.

Toto jahodové tiramisu vyžaduje domácí jahodové pyré z čerstvých jahod, citronové šťávy, cukru a vody. Zbylá šťáva se skvěle hodí na zmrzlinu nebo proč nepřidat trochu ledu a trochu perlivé vody a vychutnat si lahodný osvěžující studený nápoj.

Pokud tedy milujete jahody a hledáte osvěžující nepečený dezert, doufám, že vyzkoušíte tento snadný recept na jahodové tiramisu. Užijte si to!

Celková doba přípravy:

30 minut + 4 hodiny v lednici

Suroviny:

  • 2 šálky nakrájených jahod
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 1 lžíce cukru
  • 1/2 šálku studené vody
  • 1 vejce
  • šálek mascarpone
  • 1 šálek plnotučné smetany
  • 1 1/2 lžíce moučkového cukru
  • 30 italských sušenek Savoiardi
  • 1 hrnek nakrájených jahod

Postup:

Jahodové pyré: Vložte jahody, citronovou šťávu a vodu do mixéru, rozmixujte dohladka, přelijte do mísy a dejte stranou.

Připravte krémovou směs: Poté přidejte cukr, mascarpone a smetanu a šlehejte na středním stupni, dokud směs nezhoustne. (Přibližně 5-10 minut, nechcete, aby byla příliš hustá ani příliš řídká, pěkně krémová ).

Dejte vše dohromady: Cukrářské piškoty Savoiardi (přibližně 30 kusů nebo více, pokud je potřeba) a 1 zapékací mísu nebo pekáč.

Do malé misky přidejte na začátek polovinu jahodového pyré (může vám zůstat jahodová šťáva, která je skvělá na zmrzlinu, nebo ještě přidejte trochu cukru a je z ní skvělý nápoj) namočte piškoty do pyré (otáčejte, aby se všechny sušenky pokryly směsí, ale nenechávejte je ponořené ve šťávě), pak sušenky naaranžujte na dno zapékací misky a pokryjte je polovinou smetanové směsi, přikryjte nakrájenými jahodami, zopakujte pyškoty pro další vrstvu a přikryjte je zbývající smetanovou směsí. Uložte do chladničky alespoň na 4-5 hodin nebo i přes noc. Před podáváním ozdobte čerstvými jahodami.  Dobrou chuť!