Jahodové Tiramisu, rychlý a snadný nepečený dezert. Připravený z čerstvých jahod, smetany a mascarpone.
Díky absenci kávy a likéru je jahodové tiramisu ideální pro každého i pro malé strávníky. Italská klasika!
Jahodové tiramisu je u nás oblíbený dezert, nic nekřičí léto tak jako příjemně strávený víkend na chalupě vyplněný soustavným pojídáním jahod a dezertů z nich. Naštěstí pro mě si na jahodách většinou pochutnám dvakrát do roka. Poprvé v Itálii, kde jahody přicházejí na přelomu dubna a května, a pak u nás právě teď, na konci června.
Jak očistit jahody
Při mytí nechte na jahodách stopky, pomáhají jahodám absorbovat méně vody (ujistěte se, že jahody nikdy nenamáčíte ve vodě).
- Jahody vložte do velkého cedníku.
- Jahody opláchněte pod studenou vodou.
- Jemně s nimi pohybujte rukou, abyste odstranili případné nečistoty.
- Osušte je papírovou utěrkou.
Toto jahodové tiramisu vyžaduje domácí jahodové pyré z čerstvých jahod, citronové šťávy, cukru a vody. Zbylá šťáva se skvěle hodí na zmrzlinu nebo proč nepřidat trochu ledu a trochu perlivé vody a vychutnat si lahodný osvěžující studený nápoj.
Pokud tedy milujete jahody a hledáte osvěžující nepečený dezert, doufám, že vyzkoušíte tento snadný recept na jahodové tiramisu. Užijte si to!
Celková doba přípravy:
30 minut + 4 hodiny v lednici
Suroviny:
- 2 šálky nakrájených jahod
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce cukru
- 1/2 šálku studené vody
- 1 vejce
- šálek mascarpone
- 1 šálek plnotučné smetany
- 1 1/2 lžíce moučkového cukru
- 30 italských sušenek Savoiardi
- 1 hrnek nakrájených jahod
Postup:
Jahodové pyré: Vložte jahody, citronovou šťávu a vodu do mixéru, rozmixujte dohladka, přelijte do mísy a dejte stranou.
Připravte krémovou směs: Poté přidejte cukr, mascarpone a smetanu a šlehejte na středním stupni, dokud směs nezhoustne. (Přibližně 5-10 minut, nechcete, aby byla příliš hustá ani příliš řídká, pěkně krémová ).
Dejte vše dohromady: Cukrářské piškoty Savoiardi (přibližně 30 kusů nebo více, pokud je potřeba) a 1 zapékací mísu nebo pekáč.
Do malé misky přidejte na začátek polovinu jahodového pyré (může vám zůstat jahodová šťáva, která je skvělá na zmrzlinu, nebo ještě přidejte trochu cukru a je z ní skvělý nápoj) namočte piškoty do pyré (otáčejte, aby se všechny sušenky pokryly směsí, ale nenechávejte je ponořené ve šťávě), pak sušenky naaranžujte na dno zapékací misky a pokryjte je polovinou smetanové směsi, přikryjte nakrájenými jahodami, zopakujte pyškoty pro další vrstvu a přikryjte je zbývající smetanovou směsí. Uložte do chladničky alespoň na 4-5 hodin nebo i přes noc. Před podáváním ozdobte čerstvými jahodami. Dobrou chuť!