Jediná věc, která tento jahodový dort odlišuje od ostatních? Čerstvé jahodové pyré zredukujte a přidejte do nejlepšího bílého dortového těsta.
Tento jahodový dort mě naprosto odrovnal. Po letech průměrných jahodových dortů z výroby byla moje očekávání dost nízká. Bylo na čase otestovat mé snažení. Když jsem se zakousl do první pastelově růžové vidličky, nastal okamžik pravdy…
Jak si jahodový dort připravit?
Zjistil jsem, že je náročné dostat do dortu skutečnou jahodovou chuť bez berličky v podobě falešného jahodového aroma. Mým cílem bylo vytvořit jahodový dort vyrobený výhradně ze skutečných jahod. Mluvíme o jahodách uvnitř dortu a také v polevě. S pomocí mrazem sušených jahod jsem se vypořádala s jahodovou polevou. K té se dostanu níže. Ale co se týče jahodového dortu? Ten byl vždycky dost nevýrazný, co se týče chuti a struktury.
Problémy s jahodovým dortem
Rozsekat jahody a vmíchat je do těsta funguje, ale pak už jíte jen vanilkový dort s kousky jahod.
Očistit jahody a vmíchat je do dortového těsta má potenciál, ale textura je vždycky špatná. Je v ní příliš mnoho tekutiny. Co takhle přidat více mouky, aby se tekutina vyrovnala? Pak je koláč příliš hustý. A chuť je vždycky nedostatečná.
Jahodová marmeláda by mohla fungovat, ale já raději začínám s opravdovými jahodami.
Jak tedy můžeme do dortového těsta dostat pravou jahodovou chuť, aniž bychom přidali příliš mnoho tekutiny? ZMENŠETE MNOŽSTVÍ JAHOD. Bim bam bam! Máme vítěze.
Jak dostat do dortu skutečnou jahodovou příchuť?
- Očistěte čerstvé jahody.
- Zredukujte na sporáku.
- Nechte vychladnout.
- Vmíchejte do dortového těsta.
- Očistěte 450 g rubínově červených jahod.
- Pro tento krok a znovu při přípravě polevy budete potřebovat kuchyňský robot nebo mixér.
Jahodová poleva
Čerstvou jahodovou chuť můžete cítit v upečeném koláči, ale ta se opravdu zvýrazní, když ho spojíte s jahodovou polevou. Stejně jako jahodový dort, i jahodová poleva ve mně vždy zanechávala pocit porážky. Problémem byly čerstvé jahody. Poleva se vždycky srazila kvůli přidané vlhkosti. A žádné množství čerstvých jahod mi nedokázalo dodat jahodovou chuť, po které jsem toužila. Místo abych se spokojil s umělou jahodovou příchutí, použil jsem trik: jahodový prach! Vezmi si mrazem sušené jahody, rozemel je a vmíchej do polevy.
Celková doba přípravy:
70 minut
Suroviny:
- 2 a 1/2 šálku mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 3/4 šálku másla, změklého na pokojovou teplotu
- 1 a 3/4 šálku krystalového cukru
- 5 velkých bílků, pokojové teploty
- 1/3 šálku zakysané smetany nebo obyčejného jogurtu, při pokojové teplotě
- 2 lžičky čistého vanilkového extraktu
- 1/3 šálku plnotučného mléka pokojové teploty
- 1/2 šálku zredukovaného jahodového pyré
- volitelně: 1-2 kapky červeného nebo růžového potravinářského barviva
- 1 šálek (asi 25 g) lyofilizovaných jahod
- 250 g smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu
- 1/2 šálku másla, změklého na pokojovou teplotu
- 3 šálky moučkového cukru
- 1-2 lžíce mléka
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- sůl, podle chuti
Postup:
Připravte redukované jahodové pyré a nechte ho zcela vychladnout. Můžete ho připravit několik dní předem a skladovat přikryté v chladničce nebo ho přikrýt a zmrazit až na 3 měsíce. Před použitím v receptu rozmrazte.
Předehřejte troubu na 180 °C. Vymažte a lehce vysypte moukou dvě dortové formy.
Mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl společně prošlehejte. Odstavte.
Pomocí ručního nebo stojanového mixéru vybaveného nástavcem na šlehání vyšlehejte máslo a cukr společně při vysokých otáčkách do hladkého krému, asi 2 minuty. Podle potřeby seškrábejte gumovou stěrkou stěny a dno mísy. Bílky šlehejte při vysokých otáčkách, dokud se nespojí, asi 2 minuty. Poté zašlehejte zakysanou smetanu a vanilkový extrakt. Podle potřeby seškrábejte stěny a dno mísy. Při nízkých otáčkách mixéru přidávejte suché přísady, dokud se nespojí. Při stále nízkém stupni mixéru pomalu přilévejte mléko, dokud se nespojí. Nepřehánějte to s mícháním. Přišlehejte 1/2 šálku redukovaného jahodového pyré a ujistěte se, že na dně mísy nejsou žádné hrudky. Těsto bude mírně husté. V případě potřeby vmíchejte potravinářské barvivo. (Já jsem použil 1 malou kapku.)
Těsto rovnoměrně nalijte do dortových forem. Pečte asi 24-25 minut nebo dokud nejsou koláče propečené. Propečení koláčů vyzkoušíte tak, že do jejich středu zapíchnete párátko. Pokud vyjde čistý, je hotový. Koláče nechte zcela vychladnout ve formičkách postavených na mřížce. Koláče musí být zcela vychladlé, než se začnou polévat polevou a sestavovat.
Připravte polevu na jahodový dort:
V mixéru nebo kuchyňském robotu zpracujte lyofilizované jahody na práškovou drobenku. Měli byste mít asi 1/2 šálku drobků. Odložte stranou. Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlem nebo šlehacím nástavcem šlehejte krémový sýr 1 minutu při vysokých otáčkách, dokud nebude zcela hladký a krémový. Do směsi zašlehejte máslo, dokud se nespojí. Přidejte moučkový cukr, jahodový prášek, 1 lžíci mléka a vanilku a šlehejte na středně vysoké rychlosti, dokud se nespojí a nevznikne krém. V případě potřeby přidejte ještě 1 lžíci mléka, aby se hmota mírně zředila. Ochutnejte a v případě potřeby přidejte špetku soli. Vzniknou asi 3 šálky polevy.
Sestavte a dejte na polevu: Nejprve velkým zubatým nožem odřízněte tenkou vrstvu z vrcholů dortů, abyste vytvořili rovný povrch. Položte 1 vrstvu dortu na dortový stojan nebo servírovací talíř. Vrchní část rovnoměrně pokryjte polevou. Navrch položte 2. vrstvu a zbývající polevu rozetřete po celé horní ploše a bocích. Před krájením nechte alespoň 45 minut odležet v chladničce. Dort si tak při krájení zachová svůj tvar – bez pobytu v chladničce by se mohl mírně rozpadnout.