Domácí rebarborová zmrzlina je návratem do jednodušších časů, kdy jste si každé léto vyráběli vlastní mražené pochoutky ze surovin, které jste si sami vypěstovali.
Ale i když nemáte záhonek na zahradě nebo souseda, který by se s vámi podělil o rebarboru, vezměte si tu svou z obchodu s potravinami, domácí rebarborová zmrzlina je příliš dobrá na to, abyste si ji nechali ujít!
Proč rebarborová zmrzlina?
Rebarbora je díky své přirozené kyselosti báječnou příchutí zmrzliny. Je pověstná svou pikantností, která v této krémové zmrzlině pomáhá vyniknout její chuti (podobný efekt můžete cítit i v čerstvé citronové zmrzlině). Dokonalá jemná růžová barva pochází z několika stonků rebarbory nakrájených na plátky a uvařených do hustého kompotu, na sporáku to trvá jen pár minut. Po zchlazení přeložím do klasického vanilkového krémového zmrzlinového základu. Vznikne tak ta nejhezčí letní zmrzlina, jakou jste kdy viděli. Jo, a rozhodně si ukradněte ochutnávku, zatímco se pění, to je jedna z nejlepších výhod vlastní výroby.
Můj recept na rebarborovou zmrzlinu začíná několika šálky nakrájené rebarbory. Je to vlastně zelenina, ale při vaření ji máme tendenci používat jako ovoce. Můžete si všimnout, že vypadá jako celer, i když tyto dva druhy nejsou vůbec příbuzné. Stonky můžete jíst syrové, ale jsou suuuuuper trpké (nedoporučujeme), takže většinou ji vaříme s cukrem a děláme z ní úžasné dezerty. Rebarbora je vytrvalá trvalka, která v mnoha částech země roste téměř jako plevel, takže je možné, že ve vašem okolí nějaká roste.
Do tohoto receptu můžete použít červenou, růžovou nebo zelenou rebarboru, na chuti to nezáleží, ale čím tmavší rebarbora bude, tím hezčí zmrzlina bude.
Jak připravit rebarborovou zmrzlinu
Začíná se vařením rebarbory. Proč ji vařit? Protože vařením se zvýrazní její chuť a sníží se vlhkost ovoce. Voda je při výrobě zmrzliny nepřítelem, protože voda při mrznutí vytváří ledové krystalky.
Dále připravte zmrzlinový základ z vajec, cukru, mléka a husté smetany. Díky tomu bude zmrzlina mimořádně bohatá a krémová.
Obě směsi chladíme, dokud nevychladnou. Já to často dělám den předem. Váš zmrzlinový základ musí být před vložením do zmrzlinového stroje dokonale vychladlý, jinak se nebude tak dobře šlehat.
Zmrzlinu v přístroji našlehejte. Mně to trvá méně než 20 minut.
Měkkou zmrzlinu rozetřete do nádoby v mrazáku a zmrazte, dokud se nedá nabírat.
Celková doba přípravy:
50 minut
Suroviny:
- 4 šálky nakrájené rebarbory
- 1/4 šálku cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 velké žloutky
- 1 velké vejce
- 2/3 šálku cukru
- 1 šálek plnotučného mléka
- 2 šálky tučné smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu (můžete použít i vanilkový lusk)
Postup:
Rebarboru, cukr, citronovou šťávu a trochu vody smíchejte ve středně velkém hrnci a na mírném ohni přiveďte k varu. Za častého míchání vařte asi 15 minut, dokud se část tekutiny neodpaří a rebarbora nezhoustne a nezměkne. Dávejte pozor, aby se na dně pánve nepřipálila.
Nechte kompot mírně vychladnout a poté jej rozmixujte v mixéru nebo kuchyňském robotu na zcela hladké pyré. Chlaďte, dokud nevychladne.
Mezitím připravte základní zmrzlinovou směs. Vyšlehejte vejce, žloutky, cukr a mléko a dbejte na to, abyste vejce úplně rozbili. Smetanu zahřívejte ve středně silném hrnci se silným dnem, dokud se nezačne vařit v páře a na okraji se neudělají malé bublinky. Horkou smetanu za stálého šlehání vlijte do vaječné směsi. Celé to vlijte zpět do pánve a za stálého míchání zahřívejte na střední teplotu, dokud směs nezačne houstnout. Nepřivádějte ji k varu.
Směs přeceďte přes síto, vmíchejte vanilku a nechte vychladnout. Chlaďte, dokud nevychladne.
Studenou rebarboru smíchejte se studenou zmrzlinovou omáčkou a důkladně promíchejte. Nalijte ji do zmrzlinovače a podle návodu ji rozmixujte. Měkkou zmrzlinu rozetřete do nádoby a zmrazte, dokud se nedá nabírat.