Připravil jsem po vás recept na jednoduché francouzské bagety. Recept na bagetu není nijak náročný a určitě se vám povedem. Připravujeme i další recept na bagetu ale zatím zkustě následující jednodnuchý postup.
Suroviny na přípravu:
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 1 lžíce cukru
- 1,5 lžičky instantního sušeného droždí
- 1 hrnek teplé vody
- 1x lžička soli
- vaječný bílek (1x)
- 1/2 lžíce vod
*Použijte klasický hrnek o objemu cca 240 ml.
Příprava:
V míse smíchejte mouku, cukr a droždí. Přidejte vodu a hněťte vařečkou nebo hákem stojanového mixeru na těsto 5-7 minut, dokud těsto nebude hladké.
Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto 20 minut odpočívat.
Odpočinuté těsto rovnoměrně posypeme solí a dále hněteme, dokud se sůl dobře nevstřebá.
Přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem, přibližně 30-60 minut podle okolní teploty.
Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu. Těsto rozválejte na obdélník o rozměrech cca 40 x 30 cm. Rozválené těsto rozkrojte na polovinu a vytvořte dva obdélníky. Každý obdélník pevně srolujte (začněte na delší stranou). Vzduchové bubliny vyrovnejte a konce zužte.
Vytvarované těsto položte na plech vyložený pečicím papírem nebo lehce postříkaný nepřilnavým sprejem na pečení.
Na vrcholcích bochánků udělejte šikmé řezy. Přikryjte a nechte na teplém místě kynout 40 minut nebo dokud se opět nezdvojnásobí.
Předehřejte troubu na 190 stupňů. V malé misce smíchejte vaječný bílek a vodu. Směsí potřete vršky bagetek.
Pečte 20-25 minut nebo dozlatova.
Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.