Bratislavská vepřová plec

Bratislavská vepřová plec

Jako každý správný Čech rád jím omáčky. Je to naše tradice, naše kulinářské zlato. A rád také občas listuji starými kuchařkami. Najdete tam skvělé recepty, někdy už třeba trochu pozapomenuté. Dnes bych vám rád představil jednu tradiční klasiku Československou. Takové trochu retro. A nemusíte za ním jezdit hned do Bratislavy, i když se tak tenhle recept tak jmenuje – Bratislavská vepřová plec. Tuhle hotovku i dnes nabízí některé restaurace, anebo si ji doma můžete připravit sami.

Lahodná smetanová omáčka, ve které jsou kousky zeleniny, vepřové maso a knedlíky bude určitě skvělým svátečním obědem. Cítíte tu vůni?

Suroviny:

  • 600 g vepřové plece
  • 3 lžíce oleje
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • kousek celeru
  • větší kyselá okurka
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 150 ml smetany na vaření
  • 150 ml plnotučného mléka
  • 2 lžíce sterilovaného nebo mraženého hrášku
  • citronová šťáva
  • sůl a pepř

Příprava:

Maso očistěte od blan a nakrájejte na plátky.

Ze všech stran osolte a opepřete.

Orestujte cibuli na pánvi a přidejte maso, které osmahněte zprudka dohněda.

Přidejte protlak a podlijte vodou nebo vývarem.

Přiklopte poklicí a nechte dusit doměkka (cca 1,5 až 2 hodiny)

V polovině dušení přidejte nakrájenou mrkev a celer. Před koncem pak vmíchejte nadrobno nakrájenou okurku a hrášek.

Ve smetaně rozmíchejte trochu mouky a s mlékem vlijte na maso. Povařte asi 10 minut a dochuťte citronovou šťávou, případně ještě solí.

Nejlépe podávejte s knedlíkem nebo těstovinami.