Jako každý správný Čech rád jím omáčky. Je to naše tradice, naše kulinářské zlato. A rád také občas listuji starými kuchařkami. Najdete tam skvělé recepty, někdy už třeba trochu pozapomenuté. Dnes bych vám rád představil jednu tradiční klasiku Československou. Takové trochu retro. A nemusíte za ním jezdit hned do Bratislavy, i když se tak tenhle recept tak jmenuje – Bratislavská vepřová plec. Tuhle hotovku i dnes nabízí některé restaurace, anebo si ji doma můžete připravit sami.
Lahodná smetanová omáčka, ve které jsou kousky zeleniny, vepřové maso a knedlíky bude určitě skvělým svátečním obědem. Cítíte tu vůni?
Suroviny:
- 600 g vepřové plece
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 1 mrkev
- kousek celeru
- větší kyselá okurka
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce hladké mouky
- 150 ml smetany na vaření
- 150 ml plnotučného mléka
- 2 lžíce sterilovaného nebo mraženého hrášku
- citronová šťáva
- sůl a pepř
Příprava:
Maso očistěte od blan a nakrájejte na plátky.
Ze všech stran osolte a opepřete.
Orestujte cibuli na pánvi a přidejte maso, které osmahněte zprudka dohněda.
Přidejte protlak a podlijte vodou nebo vývarem.
Přiklopte poklicí a nechte dusit doměkka (cca 1,5 až 2 hodiny)
V polovině dušení přidejte nakrájenou mrkev a celer. Před koncem pak vmíchejte nadrobno nakrájenou okurku a hrášek.
Ve smetaně rozmíchejte trochu mouky a s mlékem vlijte na maso. Povařte asi 10 minut a dochuťte citronovou šťávou, případně ještě solí.
Nejlépe podávejte s knedlíkem nebo těstovinami.