Tarhoňa se nejlépe popisuje jako těstoviny podobné peletám, podobné obřímu kuskusu, i když se vaří poněkud jinak.
Zajímavé je, že samotné slovo „tarhoňa“ /ˈtɒrhoɲɒ/ pravděpodobně pochází z osmanského tureckého vlivu v Maďarsku, moderní turecký pravopis je nepochybně podobný „tarhana“. Historicky se malé kuličky tvořily nejprve ručně a později se protlačovaly přes síto, aby se těstoviny rozbily na malou rovnoměrnou drť.
Protože se tarhoňa, tyto sušené těstoviny, dobře uchovávaly, staly se součástí základní stravy zejména pastýřů a pastevců na maďarských pláních. Používaly se do polévek nebo bohatých masitých pokrmů. Obvykle se vyráběly velké dávky těstovin během několika dní, které se pak sušily na slunci a používaly se několik měsíců. V současnosti je výroba tarhoně z velké části mechanizovaná a výrobek se prodává v obchodech a na trzích po celém Maďarsku.
Připravte si je podle mého receptu s tradičním maďarským vepřovým či hovězím gulášem neboli perkeltem.
Celková doba přípravy:
2 hodiny
Suroviny:
- 700 g vepřového masa (svíčková nebo kýta) nebo hovězího masa (krk nebo kýta) nakrájeného na kostky
- 6 lžic oleje
- 2 středně velké cibule nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku, rozdrcené
- 120 g zelené papriky nakrájené na kostičky
- 60 g rajčat nakrájených na kostičky
- 300 ml vody
- 1 špetka drceného kmínu
- 2 lžičky mleté papriky
- sůl a pepř podle chuti
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno a přidejte do rozehřátého oleje, vařte, dokud není průsvitná.
Přidáme na kostky nakrájené maso a společně několik minut pečlivě smažíme a kontrolujeme, zda se cibule na prudkém ohni nepřipaluje.
Posypte mletou paprikou, solí, pepřem, drceným česnekem a kmínem.
Zalijeme vodou a na mírném ohni vaříme, dokud maso nezměkne a není téměř hotové, doba vaření závisí na druhu použitého masa.
Nakonec vhoďte nakrájená rajčata a papriky, podle potřeby přidejte ještě trochu vody a pomalu vařte dalších asi 20 minut.
Podávejte s těstovinami tarhoňa.
Těstoviny tarhoňa
Suroviny:
- 500 g hotových pelet tarhoňa
- 8 lžic oleje
- 1 lžička soli
- 1100 ml vody
Postup:
Olej rozehřejte v nádobě s pokličkou.
Vsypte tarhoňu a smažte, dokud se lehce neopeče a nezíská zlatohnědou barvu se skvrnami, což vyžaduje neustálé míchání, protože těstoviny by se snadno připálily.
Sundejte z ohně, přidejte vodu, promíchejte a znovu přiklopte a vařte na mírném ohni asi 20 minut.
V ideálním případě jsou hotové tarhoňa ještě poněkud „al dente“ na skus a kuličky jsou dobře oddělené.
Po uvaření sundejte pokličku a nechte ji několik minut odpočívat, aby se dobře vsákla poslední voda. Podávejte jako přílohu k dušenému masu „pörkölt“.