Srbské rizoto, to je to červené rizoto, které si možná pamatujete ze školní jídelny. Od italského rizota se dost liší, přidává se do něj totiž rajčatový protlak a paprika a také hodně sterilovaného hrášku. I když na školní jídelny nemusí mít všichni dobré vzpomínky, zkuste si srbské rizoto uvařit doma. Je výborné spolu s kyselými okurkami a posypaný strouhaným eidamem.
Srbské rizoto pokrmu říkáme my v Česku. Název se zřejmě objevil za minulého režimu. Jde ale o tradiční srbské jídlo džuveč, které je podobné rizotu a je tradičním jihoevropským pokrmem. Základem je rýže, maso a zelenina a vaří se vše v jednom hrnci. Na jihu Evropy se také podává jako příloha třeba ke grilovaným masům (pokud není maso už v samotném pokrmu).
Jaké maso?
Na srbské rizoto použijte ideálně vepřovou plec, vyzkoušet ale můžete třeba mleté (půl na půl vepřové a hovězí). Najdete ale i recepty s jehněčím a také drůbežím.
Jaká zelenina?
Tradičně najdete v receptech hrášek a kapii. Ale oživit ho můžete třeba lilkem, zelenými fazolkami nebo mrkví.
Suroviny
- 250 g masa – vepřová plec
- cibule
- 2 stroužky česneku
- plechovka rajského protlaku malá
- 1 ks kapie
- 3 lžíce hrášku – sterilovaný nebo mražený
- 1 lžíce mleté papriky
- 250 g rýže
- 600 ml vývaru
- pepř, sůl
- olej
- tvrdý sýr na posypání
Příprava
Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na oleji ve velkém hrnci. Přidáme maso pokrájené na malé kostky. Osolíme, opepříme, přidáme česnek nakrájený nadrobno, kapii nakrájenou na malé kousky, mletou papriku a protlak. Krátce osmažíme.
Přisypeme rýži, hrášek, krátce osmahneme a zalijeme vývarem.
Dusíme pod pokličkou, dokud není rýže měkká. Rizoto nebude sypké, ale krémové. Pokud bude třeba, přilijte ještě trochu vývaru. Dochutíme solí, pepřem.
Posypeme strouhaným sýrem. Obložte kyselými okurkami. Posypat můžete i petrželkou.