Bramborové noky s medvědím česnekem

Bramborové noky s medvědím čensekem

Italská klasika se svěžím jarním nádechem – moje bramborové noky s medvědím česnekem. Pokud rádi připravujete věci od základu a vyhýbáte se plastovým obalům, bude se vám tento recept líbit!

Když přijde jaro, velmi se těším na příchod sezóny medvědího česneku. Tento zelený list, známý také jako Allium ursinum, je štiplavý a plný česnekové chuti a často ho najdete růst v obrovských trsech v lesích. Bramborové noky s medvědím česnekem uvnitř jsou založeny právě na této ingredienci. Jsou krásně zelené a k přivítání jara se naprosto ideálně hodí.

Jednoduché noky se připravují z brambor a mouky. Přidáním divokého česneku získáme lahodnou jemnou a svěží česnekovou chuť a také zářivě zelenou barvu. Pokud není sezóna medvědího česneku nebo není ve vaší oblasti k sehnání, můžete tyto noky připravit místo něj ze špenátu a několika stroužků česneku.  

Les plný medvědího česneku.

Pro výrobu našich noků z divokého česneku jednoduše oloupeme brambory (slupky si necháme na výrobu bramborových lupínků) a pak je uvaříme nebo uvaříme v páře do měkka.  Brambory necháme odpařit a pak je v kuchyňském robotu rozmixujeme s omytým a nasekaným divokým česnekem a přidáme tolik mouky, aby vzniklo těsto, které drží pohromadě a je lehké, ale ne příliš lepivé.

Celková doba vaření:

35 minut

Suroviny:

  • 4 středně velké (400 g) brambory
  • 1 malá hrst (50 g) medvědího česneku
  • 1 šálek (125 g) hladké mouky plus další na poprášení
  • ½ lžičky soli

Postup:

Brambory omyjte a oloupejte.

Nakrájejte je na kostky a vařte, dokud po píchnutí vidličkou nezměknou, přibližně 10-15 minut.

Brambory slijte a nechte je 5 minut spařit.

Mezitím velmi důkladně omyjte listy medvědího česneku a dobře je osušte v salátové míse nebo na utěrce.

Divoký česnek nakrájejte nadrobno.

V kuchyňském robotu rozmixujte nasekaný divoký česnek a brambory dohladka nebo brambory nastrouhejte najemno na struhadle.

Pak přidejte mouku, dokud se nespojí v těsto. Pokud je stále velmi lepivé, přidejte více mouky. Množství potřebné mouky se může velmi lišit v závislosti na odrůdě brambor a na množství vlhkosti, kterou si brambory uchovávají.

Chcete-li vytvarovat noky, rozválejte těsto rukama na pomoučené desce na dlouhé proužky. (Tip: moukou si poprašte i ruce!)

Poté po těstě přejeďte pomoučenou vidličkou, abyste vytvořili klasické důlky na noky ( rychlý způsob, můžete noky nakrájet a vyválet na prkénku).

Poté proužky nakrájejte na malé kousky (přibližně 1,5 cm široké) a vytvořte noky.

Přiveďte k varu hrnec s osolenou vodou, pak do ní opatrně vložte noky a vařte, dokud uvařené noky nevyplavou na hladinu. Vylovte je děrovanou lžící.

Gnocchi s divokým česnekem si vychutnejte jednoduše s dobrým olivovým olejem, pestem, rajčaty nebo sýrovou omáčkou. Pro extra křupavou chuť můžete noky následně i osmažit na másle se šalvějí.