Tak jsem se mrkl a sezóna medvědího česneku je tu. Takový je život, když se jedná o čerstvé, divoké a sezónní produkty – máme je vždy jen v omezeném množství a čase. Polévka z medvědího česneku a brokolice vás určitě nadchne. Je totiž doslova esencí jara.
Tento recept jsem vytvořil před více než měsícem a upřímně řečeno jsem ho chtěl zveřejnit už tehdy. Nakonec jsem si však řekl, že vyčkám na ten pravý čas a ten přišel právě teď. Polévka z medvědího česneku a brokolice je tu!
Miluji procházky po venkově a vůni česneku, který roste volně a svobodně. I když ve volné přírodě voní dost silně, nemá tak intenzivní chuť jako stroužky česneku. Pokud jde o vaření s divokým česnekem, přidávejte listy do polévek stejně jako špenát, až ke konci vaření, aby se nerozvařily.
Česnek má antibakteriální a antivirové účinky a také vitaminy A a C a minerální látky vápník a železo.
Celková doba přípravy:
30 minut
Suroviny:
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 řapíkatý celer, nakrájený
- 380 g brokolice, nahrubo nasekané
- 50 g nebo hrst medvědího česneku, nahrubo nasekaného
- 470 ml zeleninového vývaru
- 350 ml mandlového mléka
- 2 lžíce olivového oleje
- Mořská sůl podle chuti
- Hrst pekanových ořechů na ozdobu
Postup:
Rozehřejte olej ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Cibuli a celer smažte asi 3-4 minuty.
Přidejte brokolici, zeleninový vývar a mandlové mléko a přiveďte k varu.
Přikryjte a mírně vařte dalších 10 minut nebo dokud brokolice nezměkne. Dávejte pozor, abyste ji nenechali vařit příliš, protože by mandlové mléko mohlo zhořknout.
Pekanové ořechy dejte na pánev a opékejte je na středním plameni, dokud pěkně nezhnědnou. Nenechávejte je bez dozoru, protože by se mohly poměrně rychle spálit!
Odstavte polévku z ohně a vyjměte pár vařených růžiček brokolice, které použijete jako ozdobu pokrmu. Podle chuti osolte.
Přidejte lístky medvědího česneku, pak nechte polévku trochu vychladnout a rozmixujte ji ve vysokorychlostním mixéru nebo ručním mixérem.
Při okamžité konzumaci polévku znovu jemně ohřejte v hrnci a podávejte ozdobenou opečenými pekanovými ořechy, růžičkami brokolice a trochou olivového oleje.