Polévka z medvědího česneku a brokolice

Polévka z medvědího česneku a brokolice

Tak jsem se mrkl a sezóna medvědího česneku je tu. Takový je život, když se jedná o čerstvé, divoké a sezónní produkty – máme je vždy jen v omezeném množství a čase. Polévka z medvědího česneku a brokolice vás určitě nadchne. Je totiž doslova esencí jara.

Tento recept jsem vytvořil před více než měsícem a upřímně řečeno jsem ho chtěl zveřejnit už tehdy. Nakonec jsem si však řekl, že vyčkám na ten pravý čas a ten přišel právě teď. Polévka z medvědího česneku a brokolice je tu!

Miluji procházky po venkově a vůni česneku, který roste volně a svobodně. I když ve volné přírodě voní dost silně, nemá tak intenzivní chuť jako stroužky česneku. Pokud jde o vaření s divokým česnekem, přidávejte listy do polévek stejně jako špenát, až ke konci vaření, aby se nerozvařily.

Česnek má antibakteriální a antivirové účinky a také vitaminy A a C a minerální látky vápník a železo.

Celková doba přípravy:

30 minut

Suroviny:

  • 1 cibule nakrájená nadrobno
  • 1 řapíkatý celer, nakrájený
  • 380 g brokolice, nahrubo nasekané
  • 50 g nebo hrst medvědího česneku, nahrubo nasekaného
  • 470 ml zeleninového vývaru
  • 350 ml mandlového mléka
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Mořská sůl podle chuti
  • Hrst pekanových ořechů na ozdobu

Postup:

Rozehřejte olej ve středně velkém hrnci na mírném ohni. Cibuli a celer smažte asi 3-4 minuty.

Přidejte brokolici, zeleninový vývar a mandlové mléko a přiveďte k varu.

Polévku můžete zapojit i do vašeho velikonočního menu.

Přikryjte a mírně vařte dalších 10 minut nebo dokud brokolice nezměkne. Dávejte pozor, abyste ji nenechali vařit příliš, protože by mandlové mléko mohlo zhořknout.

Pekanové ořechy dejte na pánev a opékejte je na středním plameni, dokud pěkně nezhnědnou. Nenechávejte je bez dozoru, protože by se mohly poměrně rychle spálit!

Odstavte polévku z ohně a vyjměte pár vařených růžiček brokolice, které použijete jako ozdobu pokrmu. Podle chuti osolte.

Přidejte lístky medvědího česneku, pak nechte polévku trochu vychladnout a rozmixujte ji ve vysokorychlostním mixéru nebo ručním mixérem.

Při okamžité konzumaci polévku znovu jemně ohřejte v hrnci a podávejte ozdobenou opečenými pekanovými ořechy, růžičkami brokolice a trochou olivového oleje.