Připravil jsem pro Vás recept na výborné a snadné kuře na paprice. Tento recept miluju už od dětství a to ať to bylo kuře od maminky nebo tajný recept na od babičky. O něj se podělím někdy příště. Tohle je můj oblíbený recept, který je dle mého názoru doladěný k dokonalosti.
Suroviny:
- 0,6kg kuřecích stehen (paliček)
- 0,5l kuřecího nebo zeleninové vývaru
- 200ml smetany
- 1 větší cibule
- sůl
- pepř
- 1 lžíce paprika sladká
- olej
Na jíšku:
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce hladká mouka
Postup:
V hrnci na rozpáleném oleji nejdříve zprudka osmahneme z obou stran kuřecí stehna, která jsme si řádně osolili a opepřili. Když chytnou krásně zlatavou barvu, vyndáme je z hrnce a stranou do mísy.
Do hrnce nyní přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmažíme do zlatova. Zmírníme hořák a zaprášíme sladkou paprikou, rychle promícháme, aby se nám paprika nepřipálila a nezhořkla.
Vrátíme zpět kuřecí stehna a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, zmírníme hořák a necháme probublávat 45-55 minut. Zkuste vývar nepodcenit. Pokud použijete silný a kvalitní, vrátí se vám to na chuti celého jídla.
Mezitím si připravíme jíšku. V rendlíku rozpusťte štědrou lžíci másla a přidejte stejné množství hladké mouky. Restujte, dokud jíška nechytne lehce tmavší barvu. Nechte vychladnout a vložte do lednice. (Do horké omáčky patří studená jíška).
Když je maso hotové, vyndejte ho z hrnce opět do mísy a omáčku rozmixujte tyčovým mixérem a následně ještě proceďte přes jemné síto.
Přidáme smetanu, jíšku a šlehéme. Přiveďte opět k varu a rozdrobte do omáčky vychlazenou jíšku. Rozmíchejte šlehací metlou a přidejte smetanu a nechte pár minut zvolna projít varem. Dochuťte solí.
Maso ze stehen oberte, vraťte do omáčky a nechte prohřát. Kůži z masa vyhoďte.
Kuře na paprice je hotové. Podávejte s jasmínovou rýží nebo těstovinami. Velmi chutná je také varianta s houskovým knedlíkem.
TIP: Pokud chcete omáčku trochu osvěžit, přidejte na závěr pár kapek citronu.