Nejlepší Bun Bo Nam Bo – vietnamská kuchyně doma

Bun Bo Nam Bo

Bun Bo Nam Bo – vstupte do světa vůní a exotických chutí s naším receptem na tradiční vietnamské jídlo Bun Bo Nam Bo. Tato lahodná kombinace výrazně omáčky, osvěžujícího zeleného salátu a šťavnatého hovězího masa vás zavede na gastronomickou cestu do srdce Vietnamu. Připravte se na jedinečný zážitek plný harmonie chutí a vůní, které vám zaručeně otevřou chuťové buňky novým dobrodružstvím. Přijměte výzvu a pojďte společně s námi ochutnat magii Bun Bo Nam Bo!

Suroviny:

  • 450 g hovězí svíčkové (steak z kýty/svíčkové)
  • 350 g rýžových nudlí
  • 1 okurka nakrájená na tenké plátky
  • 1 balíček máty
  • 1 balíček čerstvého koriandru
  • 1 balíček koriandru
  • 1 balíček bazalky
  • 1 balíček listů perily/šišo
  • 1 hlávkový salát
  • Sůl
  • 4 polévkové lžíce arašídů
  • Fazolové lusky
  • Smažená šalotka

Na marinádu

  • 2 polévkové lžíce ústřicové omáčky
  • 1 – 1,5 čajové lžičky soli
  • 1/4 čajové lžičky třtinového cukru
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 4 stonky citronové trávy

Na omáčku

  • 3 polévkové lžíce rybí omáčky,
  • 1/2 – 1 limetka
  • 6 polévkových lžic teplé vody
  • 1 polévková lžíce třtinového cukru
  • 1 stroužek česneku, nasekaný
  • 1-2 thajské chilli papričky, nakrájené na plátky

Nakládaná zelenina

  • 1 mrkev
  • 1 papája
  • 1 – 1 1/4 šálku bílého octa
  • 1/2 šálku cukru
  • 1 šálek teplé vody

Postup:

Hovězí maso

Hovězí maso nakrájejte napříč na tenké plátky. 2. Hovězí maso naložte do marinády a nechte 30 minut odležet.

Smažte na slunečnicovém nebo řepkovém oleji na sporáku při vysoké teplotě, dokud maso nezčervená. Jakmile maso přestane být červené, vypněte sporák.

NEBO: Zapněte troubu na 170-180 °C. Po půl hodině vložte hovězí maso na plech a 20 minut ho grilujte. Po 20 minutách jej vyjměte a otočte na druhou stranu, můžete jej grilovat ještě 10 minut.

Omáčka Nuoc Cham

Rozpusťte cukr v teplé vodě. Přidejte rybí omáčku a limetkovou šťávu. Přidejte česnek a chilli.

NEBO: Vložte 4 lžíce třtinového cukru, 3 lžíce rýžového octa, 4 lžíce limetkové šťávy ze 2 velkých limetek, 4 polévkové lžíce nejkvalitnější rybí omáčky, 2 stroužky česneku a 1 centimetr dlouhý zázvor, oloupaný a mletý)

Nakládaná zelenina

Nakrájenou mrkev a papáju posypte několika špetkami soli. Nechte je půl hodiny odležet. Budou produkovat trochu vody. Vymačkejte je, dokud nebudou suché. (Pokud používáte mraženou papáju, nemusíte ji posypávat solí. Stačí vymačkat vodu).

Rozpusťte cukr v teplé vodě. Poté přilijte bílý ocet. Začněte s jedním šálkem. V případě potřeby dolijte postupně zbytek.

K uložení nálevu použijte skleněnou nádobu. Solný nálev by měl pokrýt celou mrkev a papáju. Pevně jej přikryjte.

Pražené arašídy

Pražené arašídy raději opékám na pánvi než v troubě, aby to bylo rychlejší. Oheň můžete dát na střední nebo vyšší stupeň. Arašídy jsou hotové, když slupka zhnědne a začne se od arašídů uvolňovat. K odstranění slupky použijte kuchyňskou utěrku. Nebo počkejte, až arašídy vychladnou a odstraňte slupku prsty. Poté je trochu rozdrťte v mixéru. Nebo to lze jednoduše udělat tak, že je vložíte do sáčku. Pak můžete použít láhev od vína, kterou arašídy několikrát přejedete. Tuto metodu používám i při práci s lískovými oříšky a mandlemi. Využití láhve k drcení ořechů je šikovné, protože spousta ořechů obsahuje olej, který pak dělá mixér lepivým.

Závěrečná příprava

Hlávkový salát rozložíme na velkou mísu, poté přidáme uvařené rýžové nudle, na plátky nakrájenou okurku a mátu. Následně přidejte hovězí maso, nakládanou mrkev a papáju. Použijte 2-4 lžíce omáčky (záleží na tom, kolik jí dáte do mísy). Navrch přidejte drcené arašídy. Vše smíchejte dohromady a vychutnejte si to!