Čevabčiči – snadné hovězí klobásy, klasika balkánské kuchyně

Čevabčiči

Čevabčiči jsou dokonalým doplňkem vašeho příštího domácího grilování. Lze je snadno namíchat ručně z jednoduchých ingrediencí – není potřeba žádný luxusní výrobník klobás. Grilujte je na dřevěném uhlí pro klasickou kouřovou chuť!

Suroviny:

  • 1 kg mletého hovězího masa
  • 4 stroužky česneku
  • ½ svazku petrželky nasekané nadrobno
  • 50 ml studené vody
  • 1 lžička maďarské sladké papriky
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

Mleté hovězí maso vložte do velké mísy spolu s česnekem, petrželkou, sladkou paprikou, solí a pepřem. Ručně promíchejte, až se maso zhruba spojí. 1 kg mletého hovězího masa, 4 stroužky česneku, ½ svazku petrželky, 1 lžička maďarské sladké papriky, 1 lžička soli, 1 lžička černého pepře.

Dále vezměte malou misku a smíchejte studenou vodu a jedlou sodu, dokud se trochu nerozpustí (nerozpustí se úplně, to nevadí). 50 ml studené vody,1 lžička jedlé sody.

Směs jedlé sody přidejte do masové směsi a dobrých 5 minut masírujte, dokud se vše nespojí. Tip: Tento postup je nezbytný, aby se směs emulgovala a získala hladkou a pružnou strukturu, kterou u čevabčiči milujeme!

Vezměte si malou hrst směsi a nejprve ji rozválejte do kuličky, poté do tvaru malé klobásky. Každý konec zploštíme a položíme na talíř. Délka by měla být přibližně na šířku vaší dlaně.

Rozpalte gril na dřevěné uhlí NEBO rozehřejte rostlinný olej na velké litinové pánvi nebo na pánvi na středním ohni. Cevapi opékejte několik minut z každé strany, dokud nezhnědnou. Tip: Rozkrojte je napůl, abyste vyzkoušeli, zda jsou uprostřed upečené. U hovězích párků je mírné zrůžovění v pořádku. 1 lžíce olivového oleje.

Po uvaření doporučujeme podávat horké s čerstvým chlebem, nakrájenou syrovou cibulí a ajvarem (balkánská zeleninová čalamáda).

Poznámky:

Mleté maso:

V některých verzích lze použít směs hovězího, jehněčího a výjimečně i vepřového masa. Dbejte na to, aby mleté maso nebylo příliš libové, aby čevabčiči drželo tvar, je třeba v něm mít trochu tuku.

Jedlá soda:

Možná budete v pokušení tuto jednoduchou ingredienci vynechat, ale nedělejte to! Je nezbytná, aby pomohla emulgovat směs a dodala čevabčiči správnou strukturu.

Bylinky a koření:

Tradičně se čevabčiči ochucují pouze solí a pepřem. My jsme cevabčiči poprvé objevili při toulkách Bosnou a Makedonií, takže milujeme přidávání sladké papriky, česneku a jemně nasekané petrželky.

Míchání:

Maso, koření a jedlou sodu je třeba pořádně „promasírovat“, aby směs zkřehla. Je to nezbytné pro správnou strukturu čevabčiči a konečný výsledek stojí za tu námahu! Aby byla směs ještě hladší, můžete během mixování přidat jemně nasekaný led.

Vaření:

Ujistěte se, že teplota není příliš vysoká, jinak se připálí vnější strana a střed bude syrový.