Švestkový koláč s drobenkou

švestkový koláč

Tento lahodný švestkový koláč má uprostřed vrstvu čerstvých švestek a nahoře sladkou drobenku. Je to můj oblíbený způsob, jak využít sezónní švestky na pečení!

Každé léto se u nás najde spousta švestek od sousedů, kteří mají švestku, jež plodí jako o život. Vždycky se podělí s každým, kdo je ochotný vzít si švestky z jejich rukou, a já jim s radostí vyhovím abych si mohl připravit tenhle švestkový koláč.

Obvykle je jíme hned, jak nejrychleji to jde, ale často z nich udělám i koláč. Letos jsem se rozhodl připravit recept na tenhle švestkový koláč a bude to u nás doma nová tradice!

Pro tenhle recept byl inspirací německý švestkový koláč známý jako Pflaumenkuchen, Quetschekuche, Zwetschgenkuchen nebo Zwetschgendatschi, podle toho, ve které části Německa se nacházíte. Tradičně se připravuje ze sezónních italských švestek, které se v Německu objevují každé léto. Tyto švestky, nazývané také evropské nebo císařské, bývají malé a vejčité, s fialovou nebo modrou slupkou a žlutou dužinou uvnitř a menší než švestky, které většina z nás zná u nás.

Na životě v Německu se mi líbilo mimo jiné to, jak moc je tam sezónní stravování součástí života a jak tímto způsobem oslavují roční období, jako je sezóna švestek nebo bílého chřestu. Četl jsem článek, podle kterého 41 % Němců uvádí, že jejich nejoblíbenějším ovocem jsou švestky.

Ve skutečnosti jsem si jistý, že úplně stejný recept byste mohli připravit i z nektarinek, broskví, třešní, jahod nebo jiného ovoce a bylo by to také vynikající.

V některých oblastech země se německý švestkový koláč připravuje bez drobenky na povrchu nebo s kynutým těstem na dně místo verze, o kterou se zde dělím. Někdy se švestky místo strouhanky jen posypou cukrem, což je také pěkná prezentace.

Celková doba přípravy:

90 minut

Suroviny:

Na koláč

  • ¾ šálku cukru
  • ½ hrnku slaného změklého másla
  • 2 vejce pokojové teploty
  • 1 lžička citronové kůry
  • pár kapek vanilkového extraktu
  • 1 ¼ hrnku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ¼ lžičky soli
  • 6-12 švestek zbavených pecky a rozpůlených, rozčtvrcených nebo nakrájených na osminky

Na drobenku

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1 šálek cukru
  • ¼ lžičky skořice
  • ½ šálku slaného změklého másla

Postup:

Předehřejte troubu na 220 °C. Vymažte a vysypte moukou pružinovou formu nebo vyložte palcovou čtvercovou formu pergamenovým papírem.

Máslo a cukr utřete ve velké míse do světlé pěny, asi 2 minuty. Přidejte vejce, citronovou kůru a vanilku a dobře promíchejte.

Švestkový koláč ve formě.

Přidejte mouku, pečicí sílu a sůl, míchejte jen do spojení a poté husté těsto rozetřete do připravené formy.

Omyjte a nakrájejte švestky, pak je na koláčové těsto naaranžujte do kruhu tak, aby těsto zcela zakryly a mírně se překrývaly.

Drobenku připravíte tak, že v míse ručním mixérem 1-2 minuty mícháte mouku, cukr, skořici a změklé máslo, dokud nevznikne drobenka. Měla by se spojit, pokud ji zmáčknete v pěsti, aby se vytvořily větší hrudky. Rovnoměrně jím posypte švestky.

Pečte 45-55 minut, dokud není koláč zlatohnědý a špejle zapíchnutá do středu koláče nevyjde čistá.

Před krájením a podáváním nechte koláč alespoň 30 minut vychladnout. Tento koláč je vynikající jak teplý s kopečkem zmrzliny, tak podávaný studený z lednice samotný (můj oblíbený).

Poznámky

Počet švestek opravdu závisí na jejich odrůdě a velikosti. Pokud máte přístup k italským švestkám, použijte je pro co nejpůvodnější koláč.

Místo posypání švestek strouhankou můžete také zkusit použít ½ hrnku cukru.