Žemlovka je snadná na přípravu, stačí k ní jen několik jednoduchých ingrediencí. Je to jeden z nejoblíbenějších receptů naší rodiny a skvěle se podává s velkým kopečkem zmrzliny!
Máte nějaké rodinné recepty, které naprosto milujete? Žemlovka je v naší rodině už léta a pochází od babičky Jany. Mám tento recept tak rád, že mi ho naše babička pekla místo dortu při zvláštních příležitostech.
Navíc víte, že recept je dobrý, když pochází od babičky. Že jo?
Jak připravit žemlovku
Přípravu žemlovky začněte tím, že formu o rozměrech 9×13 dobře vystříkáte nepřilnavým sprejem na vaření. Poté nakrájejte den staré pečivo na kostičky o velikosti 1 cm a rovnoměrně je rozložte do připravené zapékací misky.
Poté vyšlehejte vejce, krystalový cukr, mléko, vanilkový extrakt a koření. Použijete 5 celých vajec a 4 šálky mléka, což se může zdát jako hodně. Věřte mi, že když jsem tento recept dělala poprvé, seděla jsem a říkala si, jestli to není moc. Jak se chléb peče, tekutinu vstřebá, takže se nebojte!
Jakmile smícháte mokré přísady, nalijte je na pečivo v pánvi. Dbejte na to, aby směs zcela pokryla chléb, pokud vám některé kousky chybí, stačí je do směsi zatlačit, aby byly obalené.
Chtělo by to nechat asi 15 minut odstát, aby pečivo mohlo absorbovat část tekutiny, než půjde také do trouby. Rád připravuji žemlovku, a jakmile mám hotovo, předehřeji troubu. Zatímco se trouba předehřívá, což je obvykle právě asi 15 minut, nechám ho sedět a nasáknout směs. Je to snadné a jednoduché.
Dá se žemlovka zmrazit?
Ano, určitě! Žemlovku můžete nakrájet na kousky, každý z nich pevně zabalit a uložit do velkého sáčku do mrazničky nebo do nádoby vhodné pro skladování v mrazničce. Pro rozmrazení jej jednoduše vložte přes noc do chladničky.
Musí být žemlovka v chladu?
Ano, je třeba ho uchovávat v chladničce. Po úplném vychladnutí je pevně zabalte a uložte do chladničky až na 4 dny.
Jak žemlovku ohřát?
Pokud chcete celý žemlovka ohřát, zakryjte ho pevně alobalem a vložte ho do trouby o teplotě 180 °C na 15 až 20 minut nebo dokud se nezahřeje. Jednotlivé plátky raději ohřívám v mikrovlnné troubě po 20 až 30 vteřinách, dokud nejsou prohřáté.
Tip
Pokud je pečivo ještě čerstvé nebo není vysušené, můžete ho nakrájet na menší kostky, položit je na plech, vložit do trouby a péct asi 8 až 10 minut. Pečivo nechcete úplně opéct, jen ho vysušit.
Před vmícháním vajec do mokrých přísad je raději lehce rozšlehám. Není to nutné, ale pomáhá to zajistit, aby se vejce důkladně spojila.
Žemlovku nechte asi 15 minut namáčet, zatímco se vám předehřívá trouba. Tím zajistíte, že pečivo skutečně nasákne vaječnou směs.
Celková doba přípravy:
45 minut
Suroviny:
- 10 ks den starého bílého pečiva nakrájeného na kostky
- 5 velkých vajec lehce našlehaných
- 1 šálek (200 g) krystalového cukru
- 4 šálky (960 ml) plnotučného mléka
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- půl lžičky mletého muškátového oříšku
- 1 lžička mleté skořice
Postup:
Postříkejte pekáč o rozměrech 9×13 nepřilnavým sprejem na vaření. Do připravené zapékací misky vložte pečivo nakrájené na kostičky a rozprostřete ho do rovnoměrné vrstvy. Odložte stranou.
Ve velmi velké míse vyšlehejte vejce, cukr, mléko, vanilku, muškátový oříšek a skořici, dokud se zcela nespojí. Směs rovnoměrně nalijte na chléb v připravené zapékací misce a ujistěte se, že je celý chléb pokrytý. Nechte směs asi 15 minut odstát a nasáknout.
Mezitím předehřejte troubu na 180°C. Po uplynutí 15 minut vložte žemlovku do trouby a pečte 45 až 50 minut nebo dokud není povrch ztuhlý. Před podáváním vyjměte z trouby a nechte mírně vychladnout.