Zapečený květák s brambory je snadné a velmi lahodné jídlo. Hodí se jako lehká večeře nebo jako i příloha například ke kuřecímu masu.
Co budete potřebovat
- Brambory: Oloupejte a nakrájejte brambory. Pro nejlepší výsledek použijte škrobnaté brambory, jako jsou Yukon Gold nebo Russet, protože absorbují mléko a sýr; nejlépe je vyhnout se voskovým bramborám.
- Květák: Květák nakrájejte na malé růžičky. Před pečením je uvařte spolu s bramborami do měkka.
- Koření: Sůl, pepř, česnekový prášek a tymián.
- Mléko: Mléko pomáhá zabránit vysychání květáku a brambor při pečení a dodává jim krémovou chuť.
- Sýr: Před zapékáním je nákyp posypán strouhaným sýrem čedar, ale hodí se jakýkoli tvrdý sýr!
Příprava snadno a rychle
Nejprve uvařte brambory a ke konci přidejte květák. Vařte, dokud není obojí měkké, ale stále křupavé, a sceďte. Přidejte brambory a květák do zapékací misky a okořeňte. Zalijte mlékem. Navrch nasypte rozdrobený sýr. Pečte, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat.
Tipy pro přípravu
Brambory a květák nakrájejte na podobně velké kousky. Díky tomu se upečou ve stejnou dobu, takže nákyp bude mít rovnoměrnou strukturu.
Brambory začněte vařit ve vroucí vodě. Pokud brambory vložíte do studené vody a přivedete ji k varu, budou vnější strany uvařené dříve než středy. Vařte je v osolené vodě, která jim dodá chuť hned na začátku vaření.
Brambory nechte spařit a scedit. Tím se zbavíte přebytečné vlhkosti. Pokud je přidáte rovnou do zapékací misky, mohou se příliš rozmočit.
Tento recept můžete obměňovat podle svých chutí. Zkuste místo obyčejných brambor použít sladké brambory a místo květáku se skvěle hodí brokolice. Můžete použít různá koření podle toho, s čím je budete podávat.
Suroviny
- 3 středně velké žluté brambory oloupané a nakrájené na centimetrové kousky.
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 malá hlavička květáku nakrájená na růžičky
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce čerstvého tymiánu a další na ozdobu
- 1 lžička česnekového prášku
- ¼ šálku 2% mléka
- 1 šálek rozdrobeného sýra čedar
Příprava
Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia.
Ve velkém hrnci s osolenou vroucí vodou vařte 15 minut brambory a na posledních 10 minut přidejte květák, aby se vařily společně, dokud obě zeleniny nebudou poloměkké. Brambory a květák slijte a dejte stranou.
Brambory a květák přendejte do zapékací misky. Pokapejte olivovým olejem a dochuťte čerstvým tymiánem, česnekovým práškem, solí a pepřem. Přilijte mléko a promíchejte.
Navrch přidejte sýr a pečte v předehřáté troubě, dokud sýr nezezlátne a nezačne bublat, asi 15-20 minut. Po vytažení z trouby zapečený květák s brambory rozkrájejte a můžete podávat.