Dýňový koláč, ta pravá chuť podzimu

Dýňový koláč

Dýňový koláč překypující chutí je můj velmi oblíbený. Je bohatý, vláčný a chutná neuvěřitelně na mém domácím koláčovém korpusu a podávaný se šlehačkou.

Dýňové sušenky, dýňové tyčinky, dýňové latté, dýňové cupcakes, dýňový chléb, ale HALÓ, co dýňový koláč? Můj skvělý recept na dýňový koláč je tu!

Moje tajná přísada dýňového koláče

Zní to tak neuvěřitelně divně. Ale já do dýňové náplně přidávám čerstvě namletý černý pepř. Je to bizarní, já vím. Ale myslím to vážně. Tenhle malý přídavek udělá z vašeho dýňového koláče ten NEJLEPŠÍ dýňový koláč. Nikdo nepozná, že tam je! Kromě vás. A všichni se budou divit, proč je tenhle kořeněný koláč tak dobrý. Špetka pepře.

Jak se vyhnout prasklinám v dýňovém koláči

Hedvábný a zároveň hustý dýňový koláč se krásně krájí, pokud se peče správnou dobu. Doba pečení je přibližně 55-60 minut. V této době bude střed dýňového koláče mírně zvrásněný. Po vychladnutí ztuhne. Pozor, aby se nepropekl. Přepečení způsobí popraskání náplně.

Celkový čas přípravy:

90 minut

Suroviny:

Domácí koláčové těsto

  • 2 a 1/2 hrnku (313 g) hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 6 polévkových lžic (90 g) másla, vychlazeného a nakrájeného na kostky
  • 3/4 šálku (148 g) rostlinného tuku, vychlazeného
  • 1/2 šálku (120 ml) ledové vody

Dýňová náplň

  • asi 2 šálky 450 g dýňového pyré (předem uvařené a rozmixované kousky dýně)
  • 3 velká vejce
  • 1 a 1/4 šálku (250 g) baleného světlého nebo tmavého hnědého cukru
  • 1 polévková lžíce (8 g) kukuřičného škrobu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 čajové lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru*
  • 1/4 čajové lžičky1/4 lžičky mletého nebo čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku*
  • 1/8 čajové lžičky mletého hřebíčku*
  • 1/8 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1 šálek (240 ml) husté smetany
  • 1/4 šálku (60 ml) mléka (já používám 1% mléko – stačí jakékoli)
  • vaječná zálivka: 1 velké vejce rozšlehané s 1 lžící mléka

Postup:

Dýňový koláč – těsto

Ve velké míse smíchejte mouku a sůl. Přidejte máslo a ztužený tuk.

Pomocí nože na těsto nebo dvou vidliček vmíchejte máslo a ztužený tuk do směsi, dokud nebude připomínat hrubou mouku (kousky velikosti hrášku s několika většími kousky tuku jsou v pořádku).

Odměřte 1/2 šálku (120 ml) ledové vody v hrnku. Po 1 lžíci (15 ml) přilévejte studenou vodu a po každé přidané lžíci (15 ml) promíchejte gumovou stěrkou nebo dřevěnou lžící. Když těsto začne tvořit velké hrudky, přestaňte přidávat vodu. Vždy používám asi 1/2 šálku (120 ml) vody a v suchých zimních měsících o něco více (až 3/4 šálku). Nepřidávejte více vody, než potřebujete.

Koláčové těsto přeneste na pomoučenou pracovní plochu. Těsto by se mělo snadno spojit a nemělo by se příliš lepit. Pomocí rukou, které jsou poprášené moukou, těsto přeložte do sebe, dokud se mouka zcela nezapojí do tuků. Vytvarujte z něj kouli.

Uložte ji do chladničky nejméně na 2 hodiny a maximálně na 5 dní.

Při rozvalování vychlazeného plátu koláčového těsta, které chcete použít na koláč, vždy používejte jemnou sílu válečku. Začněte od středu kotouče a postupujte všemi směry, přičemž těsto otáčejte rukama. Viditelné skvrny másla a tuku v těstě jsou naprosto normální a očekávané!

Dýňový koláč voní skořicí a hřebíčkem

Dýňový koláč – náplň

Dýni (uvařenou a rozmixovanou na jemné pyré), 3 vejce a hnědý cukr šlehejte, dokud se nespojí. Přidejte kukuřičný škrob, sůl, skořici, zázvor, muškátový oříšek, hřebíček, pepř, smetanu a mléko. Dál šlehejte, dokud se vše nespojí.

Předehřejte troubu na 190 °C.

Vyválejte vychladlý koláčový korpus. Vytvarujte ho do připravené koláčové formy vyložené pečícím papírem. Pečící papír je vhodné zmačkat, abyste jej mohli snadno vytvarovat do koláčové formy. Propíchejte těst vidličkou a koláčový korpus pečte 10 minut. Do teplého předpečeného korpusu nalijte dýňovou náplň. Korpus naplňte pouze do 3/4 výšky. Koláč pečte, dokud není střed téměř pevný, asi 55-60 minut plus minus. Malá část středu se bude kývat – to nevadí.