Pokud máte jako já rádi sladká jídla, pak žemlovka s jablky je určitě to pravé. Tenhle recept nedělám často, ale když se do něj pustím, už při přípravě se mi sbíhají sliny. Vláčná horká jablka, skořice, houstičky, sněhová čepice.
Zvlášť v létě nebo na podzim, když se urodí hodně jablek, je tenhle recept ideální, když už nevíte, co se všemi těmi jablky ještě udělat. Vedle marmelád, kompotů, sušených křížal, jablkových závinů a koláčů je žemlovka další z receptů, kde jablka hojně využijete.
Oběd i dezert
Někdo si rád dává žemlovku, neboli zemlbábu, jako hlavní jídlo, někdo jako sladkou tečku po obědě. Je to na vás.
A na závěr ještě jazykové okénko. Kde se vzal název žemlovka, zemlbába? Pravděpodobně z německého slova „semmel“, což znamená houska neboli žemle. „Bába“ je pak lidové označení pro nákyp nebo pečivo. Ve starých kuchařkách můžete nalézt také označení „žemlová báva“.
Suroviny
- 6-7 jablek
- 6-7 rohlík
- 500 ml plnotučného mléka
- 2 vejce a 2 žloutky
- 2 lžíce cukru
- vanilkový cukr, skořice
- rozinky máčené v rumu
- sekané vlašské ořechy
- máslo
- rum
Příprava
Nejprve vymažte pekáček máslem. Pekáč je lepší trochu vyšší. Předehřejte troubu na 180 °C.
Nakrájejte rohlíky šikmo na plátky a oloupejte jablka. Ty poté nastrouhejte na slabé plátky (někdo strouhá na jemno).
Obalte plátky jablek ve vanilkovém cukru a skořici.
Do misky nalijte mléko a rozmíchejte tam vejce i žloutky a přidejte cukr.
Postupně namáčejte plátky rohlíků, nechte nasáknout a třetinu rozložte na dno pekáčku.
Posypte polovinou jablek a rozinkami a ořechy.
Na to opět naskládejte namočené rohlíky a na ně zase jablka.
Poslední vrstva je z rohlíků.
Pokud vám zbyde mléko, můžete ho nalít na žemlovku.
Navrch dejte plátky másla a pečte 40 až 50 minut do zlatova.
Po upečení můžete pokapat rumem a před servírováním posypte moučkových cukrem.
Můžete ještě zkusit variantu s tvarohem nebo zakysanou smetanou, kdy na vrstvu jablek dáte právě některou z těchto surovin.