Žemlovka s jablky

žemlovka s jablky

Pokud máte jako já rádi sladká jídla, pak žemlovka s jablky je určitě to pravé. Tenhle recept nedělám často, ale když se do něj pustím, už při přípravě se mi sbíhají sliny. Vláčná horká jablka, skořice, houstičky, sněhová čepice.

Zvlášť v létě nebo na podzim, když se urodí hodně jablek, je tenhle recept ideální, když už nevíte, co se všemi těmi jablky ještě udělat. Vedle marmelád, kompotů, sušených křížal, jablkových závinů a koláčů je žemlovka další z receptů, kde jablka hojně využijete.

Oběd i dezert

Někdo si rád dává žemlovku, neboli zemlbábu, jako hlavní jídlo, někdo jako sladkou tečku po obědě. Je to na vás.

A na závěr ještě jazykové okénko. Kde se vzal název žemlovka, zemlbába? Pravděpodobně z německého slova „semmel“, což znamená houska neboli žemle. „Bába“ je pak lidové označení pro nákyp nebo pečivo. Ve starých kuchařkách můžete nalézt také označení „žemlová báva“.

Suroviny

  • 6-7 jablek
  • 6-7 rohlík
  • 500 ml plnotučného mléka
  • 2 vejce a 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • vanilkový cukr, skořice
  • rozinky máčené v rumu
  • sekané vlašské ořechy
  • máslo
  • rum

Příprava

Nejprve vymažte pekáček máslem. Pekáč je lepší trochu vyšší. Předehřejte troubu na 180 °C.

Nakrájejte rohlíky šikmo na plátky a oloupejte jablka. Ty poté nastrouhejte na slabé plátky (někdo strouhá na jemno).

Obalte plátky jablek ve vanilkovém cukru a skořici.

Do misky nalijte mléko a rozmíchejte tam vejce i žloutky a přidejte cukr.

Postupně namáčejte plátky rohlíků, nechte nasáknout a třetinu rozložte na dno pekáčku.

Posypte polovinou jablek a rozinkami a ořechy.

Na to opět naskládejte namočené rohlíky a na ně zase jablka.

Poslední vrstva je z rohlíků.

Pokud vám zbyde mléko, můžete ho nalít na žemlovku.

Navrch dejte plátky másla a pečte 40 až 50 minut do zlatova.

Po upečení můžete pokapat rumem a před servírováním posypte moučkových cukrem.

Můžete ještě zkusit variantu s tvarohem nebo zakysanou smetanou, kdy na vrstvu jablek dáte právě některou z těchto surovin.