Domácí tvarohový koláč z domácího čerstvého tvarohu je radikálně odlišný od hutného, sametovým sýrem obtěžkaného newyorského cheesecaku, který znám a zbožňuji.
Tenhle koláč pekla moje babička a v naší rodině se tak trochu jedná o jakési rodinné stříbro. Tvarohový koláč od babičky se hodí k podávání ve slavnostní příležitosti, ale i jen tak, po nedělním obědě ke kávě. Oblíbí si ho určitě i vaše děti a nemusíte se bát. Je plný mléčného tvarohu s jen malým množstvím cukru.
Tento koláč je lehký, sotva sladký a představuje téměř dokonalý zážitek při jeho konzumaci, protože chutná až zdravě. Ptáte se, jak chutná zdravě? Jako kousek křehkého lahodného téměř snídaňového. Ne sladké. Ne sytý. Křupavá kůrka s jemnou náplní. Ocení ho jistě i vaši hosté, držící štíhlou linii, protože si budou moci i přidat.
K tvarohovému koláči můžete navíc podávat přeliv z ovoce nebo ovocného džemu. Moje babička používala svařené kompotované moruše, které nám rostly na zahradě. Tvarohový koláč však bude jistě výborný i s přelivem z čerstvých svařených malin, višní nebo lesních borůvek.
Celkový čas přípravy:
1 hodina 45 minut
Suroviny:
Korpus:
Náplň:
- 500 gramů tvarohu
- 100 gramů cukru
- 3 celá vejce
- 1 sáček vanilkového pudinku
- 500 gramů mléka
- 110-130 gramů slunečnicového oleje
- 1 vanilkový cukr
- Šťáva z ½ citronu
Postup:
Pokyny pro korpus:
Všechny ingredience odvažte do mísy a prohněťte je metlou s hákem kuchyňského robotu.
Předehřejte troubu na 220°C.
Pružinovou formu vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou, která vytvoří křupavou kůrku.
Těsto vtlačte na dno a po stranách formy.
Pokyny pro náplň:
Odvažte všechny ingredience na náplň do mísy kuchyňského robotu, prošlehejte je balónovou metlou.
Nalijte směs na korpus.
Pečte 1,5 hodiny; střed se zvedne do výšky a po vyjmutí z trouby se zhroutí.