Domácí Poke Bowl

poke bowl

Domácí recept na poke bowl s tuňákem, lososem, mangem, okurkou a rýží, doplněný krabem, avokádem a mořskými řasami.

Naučím vás vše, co potřebujete vědět o tom, jak si doma připravit poke bowl – od nákupu kvalitních ryb až po přípravu té nejlepší omáčky na poke bowl!

Udělat si doma barevnou, čerstvou a nádhernou misku poke bowl je zatraceně působivé! A není to ani moc těžké. Budete potřebovat trochu času – stejně jako u každého receptu na poke bowl je tu spousta drobných komponentů a omáček – ale žádný z kroků nevyžaduje zvláštní znalosti nebo techniku. Budete také potřebovat přístup k opravdu skvělým a kvalitním syrovým rybám – kombinaci tuňáka a lososa mám v poke bowl nejraději – ale nemusíte kvůli tomu bydlet poblíž luxusního obchodu. Pokud máte přístup k internetu, máte přístup k rybám sushi kvality.

Co je poke bowl?

Pravé havajské poke má původ v jednoduchém pokrmu ze syrových ryb s mořskými řasami, mořskou solí a někdy i ořechy kukui, na kterém si pochutnávali staří Havajci, a ve skutečnosti slovo „poke“ znamená v havajském jazyce „krájet“. S příchodem přistěhovalců z Číny a Japonska se do poke dostaly přísady jako sezamový olej a sójová omáčka a z jednoduchého, ochuceného pokrmu ze syrových ryb se pomalu vyvinulo to, co dnes známe jako poke.

Jeho popularita prudce vzrostla v 70. letech 20. století a ahi shoyu poke je pravděpodobně nejoblíbenější ze všech. Podávání poke na lůžku z rýže – nejjednodušší forma poke bowl – byl bezesporu způsob, jak z ochucené syrové ryby udělat mnohem sytější pokrm. Tak vznikla miska poke!

V dnešní době – zejména tady na pevnině – si lidé poke bowls doplňují nejrůznějšími divokými věcmi, ale téměř vždy je v nich hromádka bílé rýže, čerstvě ochucená syrová ryba a obvykle i nějaká zelenina – přinejmenším avokádo a často i další zelenina nebo dvě. Častým doplňkem jsou také mořské řasy nebo posypka furikake, stejně jako posypka sezamovými semínky. Stejně jako všechny recepty na mísy jsou však i poke mísy docela přizpůsobivé – můžete si s nimi trochu pohrát a zjistit, jaké přílohy máte nejraději!

Do poke bowl můžete přidat libovolní množství svých oblíbených ingrediencí.

Jsou poke bowls zdravé?

Ano! Poke bowls jsou docela zdravé! Obsahují spoustu zdravých tuků z ryb a obvykle jsou doplněny dalšími prospěšnými látkami, jako je zelenina, avokádo a mořské řasy, což znamená, že poke bowl je zatraceně zdravá volba. Dresinky k poke bowl jsou obvykle také poměrně lehké. Dokonce i majonézové omáčky k poke bowl – podobně jako ta, kterou uvádím ve svém receptu na poke bowl – se používají s mírou a pokrm se jimi jen dozdobí, takže jídlo zůstává v rámci relativně zdravých potravin. Líbí se mi, že poke bowls jsou také opravdu syté. A pokud byste chtěli zdraví opravdu vylepšit, vyměňte bílou rýži za hnědou, čímž si výrazně zlepšíte výživové hodnoty.

Co je součástí poke bowl?

Poke bowls jsou teď velmi módní, což znamená, že se lidé zbláznili do příloh k poke bowls. Mnohé z nich jsou vynikající, ale představují naprostý odklon od pravých havajských poke misek. Já jsem si dovolil trochu volnosti, ale většinou se přísady do poke bowlů drží tradičních postupů. Přiložil jsme však seznam volitelných příloh, a pokud byste si chtěli misku opravdu obohatit, směle do toho! Zde jsou základní složky opravdu lahodné poke mísy:

Držím se klasiky a připravil jsem poke ze syrového lososa a ahi ochuceného sójovou omáčkou, šalotkou a sezamovým olejem.

Další přísadou je ochucená bílá rýže. Můžete sice použít obyčejnou rýži vařenou v páře, ale je velmi snadné přidat do vody na vaření trochu rýžového octa a sezamového oleje a dodat jí tak další šmrnc.

Různé další přílohy podle vlastního výběru: nakládaný zázvor, okurkový salát, avokádo, mango, furikake, salát z mořských řas jsou vynikajícími doplňky!

Chybět nesmí ani krémová omáčka Wasabi-Citrus Poke Bowl, která vše spojí dohromady.

Nenechte se vyděsit wasabi. I když nejste velcí fanoušci ostrých jídel, majonéza a citronová šťáva působí proti ostré pálivosti wasabi pasty a tvoří krásné, vyvážené koření na závěr poke bowl. Pro začátek můžete použít jen trochu a podle potřeby přidat více.

Jak připravit poke bowl

Ano, vypadá to jako spousta kroků. Ano, seznam ingrediencí vypadá dlouze. Ale když se podíváte pozorněji, používám stále stejné ingredience a každý krok je opravdu jednoduchý. Navíc jsou poke bowls výjimečným jídlem, protože kvalitní losos a tuňák, které potřebujete k přípravě těchto misek, nejsou levné. Poke bowls jsou tak trochu lahůdka, takže si dejte na čas a udělejte si ji výjimečnou! Vřele je také doporučuji servírovat přátelům!

Celková doba přípravy:

20 minut

Suroviny:

  • 300 g tuňáka ahi sushi, nakrájeného na kostičky velikosti sousta
  • 300 g lososa sushi kvality, nakrájený na kostičky velikosti sousta
  • 1/2 šálku sójové omáčky s nízkým obsahem sodíku nebo Tamari
  • 2 zelené jarní cibule nakrájená na tenké plátky, bílá a zelená část
  • 5 polévkových lžic sezamového oleje
  • 4 polévkové lžíce rýžového octa, ochucený nebo neochucený
  • 2 polévkové lžíce zázvorové šťávy ze sklenice nakládaného zázvoru
  • 1 1/2 šálku dlouhozrnné bílé rýže, propláchnuté
  • 1 1/2 šálku vody
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1 salátová okurka, nakrájená na 1/2 palce
  • 2 polévkové lžíce cukru
  • 1/2 lžičky chilli
  • 1/4 šálku majonézy
  • 2 lžičky wasabi pasty
  • 2 lžičky citronové šťávy
  • nakládaný zázvor z 1 sklenice
  • avokádo nakrájené na kostičky
  • mango nakrájené na kostičky
  • salát z mořských řas, koupený v obchodě, volitelně
  • sezamová semínka

Postup:

Připravte ochucenou rýži: Rýži propláchněte na jemném sítku. Vodu, ocet, sezamový olej a sůl nalijte do malého hrnce (s nasazenou pokličkou) postaveného na středně silný oheň. Promíchejte, aby se rýže spojila. Tekutinu přiveďte k varu. Přidejte opláchnutou rýži, promíchejte, aby se rovnoměrně spojila s tekutinou, a znovu přiveďte k varu, poté ji zajistěte těsně přiléhající pokličkou a snižte teplotu na minimum. Rýži vařte 18 minut. Odstraňte pokličku, rýži načechrejte a ujistěte se, že se všechna tekutina vsákla. Vypněte oheň a po opětovném načechrání nechte rýži ještě 2-3 minuty stát na horkém sporáku. Případně přidejte všechny ingredience do rýžovaru a uvařte.

Připravte poke: Mezitím ve velké míse smíchejte sójovou omáčku, zelenou cibulku, 1 lžíci sezamového oleje, rýžový ocet a zázvorovou šťávu ze sklenice nakládaného zázvoru. Přidejte tuňáka a lososa a promíchejte. Odstavte.

Připravte okurkový salát: V malé misce smíchejte nakrájenou okurku s trochou cukru, octa, oleje a chilli.

Po uvaření rýže ji načechrejte a nechte 20 minut vychladnout.

Připravte majonézovou omáčku z wasabi a citrusů smícháním všeho v malé misce.

Rýži rozdělte do 4 misek, přidejte lososa a tuňáka, okurkový salát a libovolné přílohy. Mísy pokapejte wasabi citrusovou omáčkou.