Mango pochází z jižní Asie a v roce 1880 se dostalo přes tropy až do Ameriky. Dnes je nejčastěji konzumovaným ovocem na světě, přičemž největším dodavatelem je Indie.
Mango je peckovice, což znamená, že má jedno tvrdé semeno obklopené chutnými plody. Broskve, třešně a švestky jsou také peckovice.
Jak vybrat dobré mango
Mango vybírejte spíše podle vůně a hmatu než podle vzhledu. Zralé mango voní sladce a bohatě a je mírně měkké. Barva má se zralostí méně společného, protože se může lišit v závislosti na druhu manga.
Varianty manga
Existuje mnoho variant manga, některé jsou vhodnější k sušení, jiné se hodí jako pyré a další se dokonale hodí ke konzumaci v čerstvém stavu. Zde je několik nejoblíbenějších odrůd manga:
Haden: Haden: Matka všech druhů manga. V doslovném překladu. Většina manga, které se dnes pěstuje v USA, je potomkem této odrůdy, která se objevila na Floridě na počátku 20. století.
Tommy Atkin: Vaše nejoblíbenější mango. Je červené/zelené/žluté a má jemnou sladkou chuť. Je také dost vláknité, což vysvětluje jeho pevnost.
Ataulfo: Jsou malá, žlutá a sladká. Mají jemnější strukturu díky nedostatku vláken a v ústech mají téměř krémovou chuť.
Jak krájet mango (snadný způsob)
Mango zcela oloupejte.
Odřízněte z manga dvě „tváře“.
Každou lícní část nakrájejte na kostičky a dbejte na to, abyste také odřízli co nejvíce dužiny manga od semínek.
Jak nakrájet mango „na ježka“
Vezměte si mango a najděte stopku. Zjistíte, že dělí mango na poloviny.
Odřízněte půl centimetru od stopky, abyste se vyhnuli pecce. Pecka manga je podlouhlé, plochá a je téměř nemožné ji proříznout. Odříznutím obou polovin tedy vytvoříte dvě „tváře“ manga.
Pomocí příborového nože udělejte zářezy na šířku a na délku až ke slupce (ale ne skrz ni!).
V této chvíli můžete naříznuté mango buď obrátit naruby a vytvořit tak zábavný doplněk na ovocný podnos nebo můžete kostičky vydlabat lžičkou.
Kolem pecky zůstane ještě pořádný kus ovoce. Nejlepším způsobem, jak se ho zbavit, je jednoduše ho odlupovat, dokud se nedostanete co nejblíže k pecce.
Jak skladovat mango
Mango skladujte při pokojové teplotě, dokud nezměkne, a poté je přemístěte do chladničky. Můžete je také skladovat zmrazená, buď celá, nebo předem nakrájená. Zmrazené mango je vhodnější pro použití jako pyré nebo do koktejlů.
Alergie na mangové slupky
Slupka manga je častým alergenem. Slupka obsahuje urušiol, stejnou sloučeninu, která se nachází v jedovatém břečťanu a způsobuje svědivou vyrážku. Chcete-li se vyhnout svědění úst a rtů, odstraňte slupku před konzumací manga.
Nutriční hodnoty manga
Kalorie: 107
28g
Vláknina: 3 g, 12 % denní hodnoty (DV)
Bílkoviny: 1g
Tuk: 0g
76% DV vitamínu C: C: vitamín rozpustný ve vodě, který působí jako antioxidant v boji proti potenciálně škodlivým volným radikálům (molekuly s nesdílenými elektrony, které se vznášejí kolem a působí spoušť) a důležitý faktor při syntéze kolagenu.
25 % DV vitaminu A: Poskytuje provitaminovou verzi tohoto vitaminu rozpustného v tucích, což znamená, že pochází z rostlinného zdroje a vaše tělo přeměňuje rostlinné barvivo na aktivní vitamin A. Je nezbytný pro mnoho složek zdravého zraku, stejně jako pro imunitu a růst / diferenciaci buněk.
11 % DV vitaminu B6 (známého také jako pyridoxin): vitamin rozpustný ve vodě, který působí v zákulisí jako koenzym v mnoha důležitých reakcích v těle, včetně metabolismu bílkovin a tvorby červených krvinek, a mnoha dalších funkcí.
9 % DV vitaminu E: Vitamin E: antioxidant rozpustný v tucích, který bojuje proti potenciálně škodlivým volným radikálům, jež reagují s kyslíkem při metabolismu tuků.