Domácí bramborový knedlík

domácí bramborový knedlík

Domácí bramborový knedlík je oblíbenou přílohou u nás, ale i v jiných východoevropských kuchyních včetně německé i rakouské kuchyně.

Podle způsobu použití brambor se recepty na domácí bramborový knedlík dělí do čtyř různých skupin. Existují bramborové knedlíky pouze z vařených brambor, přičemž brambory se buď rozmačkají a používají se horké, nebo vychladlé a rozmačkané. Existují také knedlíky ze strouhaných syrových brambor a recepty s kombinací bramborové kaše a syrových strouhaných brambor.

Tento recept na český domácí bramborový knedlík se připravuje ze studených brambor. Výhodou zcela vychladlých brambor, které před rozmačkáním několik hodin ležely, je, že jsou méně nadýchané a více hutné, takže knedlíky jsou pevnější a lépe se tvarují. Při protlačování brambor přes sítko na brambory jsou knedlíky lehčí než při jejich mačkání vidličkou nebo šťouchadlem na brambory.

Množství mouky, které je třeba do knedlíků přidat, závisí na druhu brambor, době jejich skladování a způsobu skladování. Mouky přidávejte tolik, kolik je potřeba, dokud knedlíky nedrží tvar. Pokud je směs velmi měkká a řídká, přidejte ještě trochu mouky. Naopak přidáte-li příliš mnoho mouky, budou knedlíky tvrdé a žvýkací. Pokud si nejste jisti, zda je konzistence správná, vytvarujte malý zkušební knedlík a podívejte se, jak drží ve vroucí vodě.

Při vaření knedlíků by se voda neměla pouze vařit, ale spíše vřít, jinak se knedlíky rozpadnou.

Celková doba přípravy:

45 minut

Suroviny:

  • 2 hrnky nastrouhaných nebo prolisovaných brambor, vychladlých
  • 2 velká vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 až 1 1/2 hrnku polohrubé nebo hrubé mouky, případně více, pokud je potřeba
  • 4 lžíce másla
  • 4 lžíce jemné suché strouhanky

Postup:

Ve velké míse důkladně smíchejte brambory, vejce a sůl. Přidejte tolik mouky, aby vzniklo tuhé těsto. Bude trochu lepkavé.

Dejte vařit velký hrnec s vodou. Mezitím pomoučenýma rukama vytvarujte z těsta větší kuličky nebo podlouhlé knedlíkové šišky. Uvařte 10 knedlíků nebo dvě šišky najednou vhozením do vroucí vody.

Přiveďte vodu do varu a vařte opatrně asi 12 minut nebo dokud knedlíky nevyplavou na povrch. Slijte je přes cedník nebo opatrně vyjměte vidličkou

domácí bramborový knedlík
Těsto na domácí bramborový knedlík je poměrně hutné.

Mezitím na střední pánvi smíchejte máslo se strouhankou a opečte ji dozlatova a do křupava. Knedlíky v této směsi obalte a ihned podávejte.

Poznámka: Místo obalování knedlíků v máslové strouhance je lze vložit do pekáče a polít kapáním z vepřové, hovězí, jehněčí nebo telecí pečeně nebo pečeného kuřete.