Tapas třikrát jinak

tapas

Pokud pořádáte večírek a nechcete strávit celý večer v kuchyni, podívejte se na tyto recepty na tapas – malé talířky s jídlem, o které se hosté mohou podělit. Skvělý způsob, jak vyzkoušet něco nového a opravdu zapůsobit na své přátele gurmány.

Většinu těchto receptů na tapas připravíte během chvilky, což může být velmi užitečné. Abyste mohli začít, máme pro vás ty nejlepší recepty na snadné a autentické španělské tapas. A nezapomeňte – tyhle kousky chutnají ještě lépe, když je doplníte džbánem sangrie.

Tři druhy tapas

Tapas může být cokolovi – jakékoliv jídlo v malé podobě. Existují tři druhy: cocas de picar (jídlo do ruky), pinchos (ke konzumaci je třeba něco jako párátko) a cazuelas (malé pokrmy podávané v omáčce).

Jaká jsou typická jídla tapas?

Jídla tapas jsou obvykle menší porce. Můžete podávat vše od oliv a smaženého sýra až po chorizo a sladké pečené chipsy churro, krevety atd.

Tapas třikrát jinak

Tuňákové krokety

Tyto křupavé krokety z tuňáka jsou skvělým způsobem, jak využít zbytky bramborové kaše. Jsou hotové za méně než 30 minut a hodí se na jakýkoli večer v týdnu.

Suroviny

  • 2 brambory na pečení
  • plechovka odkapaného tuňáka
  • hrst nasekané čerstvé petrželky, nakrájené na kousky
  • nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
  • 1 vejce
  • hladká mouka na posypání kroket
  • 60 g panko strouhanky
  • olej

Příprava

Brambory propíchejte vidličkou a ohřívejte v mikrovlnné troubě na nejvyšší výkon 10-12 minut, dokud nezměknou. Po vychladnutí brambory přepůlíme a dužinu lžící vyklopíme do mísy, slupky se zbavíme. (Nebo použijte 400 g zbylé kaše.)

Brambory rozmačkejte s kouskem másla a trochou mléka, vmíchejte konzervu tuňáka, čerstvou petrželku, nastrouhanou kůru a trochu šťávy z citronu a žloutek (bílek si nechte). Vytvarujte 8-10 kroket a zaprašte je trochou hladké mouky. V misce vyšlehejte bílek a do samostatné misky dejte panko strouhanku. Každou kroketu namočte do vajíčka a poté ji obalte ve strouhance.

Na pánvi rozehřejte 1 cm rostlinného oleje. Krokety smažte po částech a otáčejte je 2 minuty, dokud nebudou zlatavé a křupavé. Podávejte s kolečky citronu.

Plněné datle ve slanině

Suroviny

  • 1 malá španělská klobása chorizo
  • 24 datlí Medjool, bez pecky
  • 12 plátků slaniny, příčně rozříznutých na polovinu

Příprava

Chorizo nakrájejte křížem na třetiny. Každý kousek podélně rozpulte a poté každou polovinu nakrájejte na 4 podélné proužky, abyste získali celkem 24 malých tyčinek.

Do každé datle zastrčte jednu tyčinku choriza a datle sepněte. Každou datli omotejte proužkem slaniny a zajistěte párátkem.

Obalené datle vložte na velkou pánev švy dolů a otáčejte, dokud slanina ze všech stran nezhnědne, asi 10 minut. Osušte je na papírových utěrkách a podávejte horké.

Ploché chlebíčky s krevetami a chorizem

Můžete připravit z čerstvého těsto jako na pizzu nebo zakoupit pita chléb v obchodě.

Suroviny

  • plechovka nakrájených rajčat, odkapaná, 1/4 šálku šťávy vyhrazena
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 polévková lžíce medu
  • lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička nasekaného tymiánu
  • malá šalotka, mletá
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 2 lžíce nahrubo nasekané plocholisté petrželky
  • špetka drceného červeného pepře
  • Sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1/2 šálku připraveného hummusu
  • 4 pita chleby bez kapes
  • 1/2 šálku choriza nakrájeného na tenké plátky
  • cca 200 g syrových středně velkých krevet bez skořápky,podélně rozpůlených
  • 100 g strouhaného sýra

Příprava

Předehřejte troubu na 250° C a umístěte rošt doprostřed. Ve středně velké míse smíchejte okapaná rajčata a jejich vyhrazenou šťávu s olivovým olejem, medem, octem, tymiánem, šalotkou, česnekem, petrželkou a drceným červeným pepřem; osolte a opepřete.

Hummus rozetřete na pita chleby a navrch dejte chorizo, krevety a sýr. Zapékejte přímo na mřížce trouby asi 4 minuty, nebo dokud nejsou krevety upečené a sýr roztavený. Chlebíčky s krevetami a chorizem přeneste na pracovní plochu. Pomocí děrované lžíce je přelijte rajčatovou zálivkou. Chlebíčky rozčtvrťte a ihned podávejte.