Občas mám problém se svými dětmi, které odmítají jíst polévky. Je opravdu jen pár polévek, které jim chutnají. Jedna z nich však vyčnívá i mezi oblíbenými – je to frankfurtská polévka recept, který jim tak chutná, že si vždycky řeknou o přidání.
Nemusíte mít výčitky, že podáváte dětem uzeninu, frankfurtská polévka recept obsahuje i vývar a brambory, takže se to trochu vyváží.
Frankfurtská polévka, recept, jehož základní ingrediencí jsou nakrájené párky osmažené na pánvi. V polévce najdete také na kostičky nakrájené brambory.
Ikonickou chuť dotváří kombinace mletého česneku a sladké mleté papriky.
Základ polévky tvoří hovězí vývar. Já sám mám vývar připravený v mrazáku uložený v malých sáčcích a vždy, když ho potřebuji, vyndám ho předem, aby stihl rozmrznout.
Jakmile si připravíte všechny ingredience, je příprava polévky rychlá a snadná. Takto ji uvaříte v několika krocích.
Celková doba přípravy:
35 minut
Suroviny:
- 3 brambory (střední velikosti)
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- 2 lžíce vepřového sádla
- ⅓ šálku (40 g) hladké mouky
- ½ PL sladké papriky (mleté)
- 5 šálků (1,2 l) hovězího vývaru
- sůl
- pepř (čerstvě mletý)
- 200 g vepřových párků nebo klobásy
Postup:
Brambory nakrájejte na kostky o velikosti asi 1,25 cm.
Česnek oloupejte a rozmělněte. Cibuli nakrájejte nahrubo.
V hrnci při střední teplotě rozehřejte lžíci sádla, přidejte cibuli a za stálého míchání ji osmažte dozlatova.
Přidejte mouku, promíchejte a smažte 1 minutu.
Přidáme sladkou mletou papriku, zamícháme a krátce osmahneme asi ½ minuty, ne však déle, aby se paprika nepřipálila.
Po částech přidávejte vývar. Šlehejte, aby se nevytvořily hrudky.
Přiveďte polévku k varu. Přidejte na kostičky nakrájené brambory, 2 lžičky soli, mletý pepř a prolisovaný česnek.
Snižte teplotu na ⅓ a za občasného míchání vařte 15-20 minut nebo dokud brambory nezměknou.
Klobásy nakrájejte na kolečka. Na pánvi rozehřejte zbytek sádla a opečte na něm klobásky.
Osmažené párky přidejte do polévky a krátce je 2 minuty povařte.