Je to sice mini Pavlova recept, ale je jich velká dávka, protože tento recept pochází z doby, kdy byly moje děti malé a já je pekl skoro pořád.
Množství surovin mini pavlova recept můžete samozřejmě zmenšit podle potřeby. Stejně tak klidně použijte jiné bobuloviny, jiné ovoce. Jako jsem to vlastně udělal já na fotografii, kterou vidíte zde. Měl jsem po ruce maliny a jejich kyselost byla dokonalou protiváhou k bohatosti krému a sladkosti pusinek.
Nigella Lawson začínala jako knižní recenzentka a kritička restaurací, později se v roce 1986 stala zástupkyní literární redaktorky listu The Sunday Times. Poté se vydala na dráhu novinářky na volné noze a psala pro řadu novin a časopisů. V roce 1998 vyšla její první kuchařská kniha How to Eat, které se prodalo 300 000 výtisků a stala se bestsellerem.
Její druhá kniha, How to Be a Domestic Goddess (Jak být domácí bohyní), vyšla v roce 2000 a získala za ni britskou knižní cenu pro autora roku. Z této knihy pochází i tento recept.
Celková doba přípravy (18 kusů):
70 minut
Suroviny:
- 8 velkých bílků
- 1 špetka soli
- 500 g moučkového cukru
- 4 lžičky kukuřičné mouky
- 1 malá lžička vanilkového extraktu
- 2 lžičky bílého vinného octa
- 750 ml smetany ke šlehání (ušlehané)
- 750 g ostružin nebo jiného ovoce (nebo viz úvod)
- moučkový cukr (na poprášení)
Postup:
Budete potřebovat 3 plechy na pečení vyložené pečícím papírem.
Předehřejte troubu na 180 °C/160 °C s ventilátorem/plynovou značku 4/350 °C.
Ušlehejte bílky se solí, dokud nedrží pevné špičky, ale nejsou tuhé. Opatrně přidávejte cukr po lžících a stále šlehejte, dokud nebudete mít plnou mísu lesklých, saténových, sněhových pusinek. Posypeme kukuřičnou moukou, několika kapkami vanilky a octem a spojíme.
Na každý z pergamenem vyložených plechů nakreslete 6 koleček o průměru přibližně 10 cm (pokud vám to pomůže, použijte jako vodítko půllitrovou sklenici).
Lžící naneste pusinky na pečící papír do vymezených kruhů, rozetřete je a uhlaďte, aby se naplnily. U okrajů je třeba udělat mírně vyšší pusinky, nebo stačí zadní stranou lžíce udělat uprostřed důlek, aby se do něj později vešel krém a ovoce.
Vložte do trouby, ztlumte ji na 150 °C/130 °C s ventilátorem/plynovou značku 2/300 °C a pečte 30 minut. Vypněte troubu a nechte je v ní dalších 30 minut, poté je vyjměte z trouby a nechte vychladnout. Já je jen přenesu na pečicím papíru na drátěné mřížky.
Až je budete chtít sestavit, naneste do důlku krém a hřbetem lžíce ho uhlaďte, přičemž ponechte lichý vrchol. Na ně postupně položte několik ostružin a několik malin tak, aby vypadaly dobře naplněné, ale ne přecpané.
Poprašte je moučkovým cukrem.