Segedín recept na guláš s kysaným zelím

segedín recept

Jeden z nejznámějších maďarských pokrmů, Segedín recept na typický guláš, obsahuje pomalu dušené šťavnaté vepřové maso, cibuli a kysané zelí v nádherně sytém vývaru s paprikovým nádechem.  Je neuvěřitelně chutný!

Segedín recept je ideálním pokrmem do sychravého zimního počasí.  Zvlášť tak dobrý, jako je tento.  Je to jeden z mých nejoblíbenějších zimních receptů. Vzpomínám si na vůni, která naplnila náš domov pokaždé, když ho moje máma uvařila.  Když jsem vešel dovnitř, okamžitě jsem tu vůni poznal.  Už tehdy jsem věděl, že večeře bude zaručeně výborná!

Obecně se má za to, že Segedín recept  pochází z maďarského města Szeged, které je proslulé svou paprikou.  Jsou však i tací, kteří tvrdí, že pokrm byl pojmenován po maďarském spisovateli, novináři a básníkovi Józsefu Székelym.  Vypráví se, že přišel do restaurace těsně před zavírací dobou a bylo mu řečeno, že jim zbyl jen guláš a kysané zelí.  Řekl jim, aby to prostě smíchali dohromady, a od té doby si lidé začali žádat „Székelyho guláš“. 

Ať už je přesná jakákoli verze, jedno je jasné: tento guláš je vynikající a je to velmi oblíbené jídlo v celém Maďarsku, střední Evropě a Německu.

Celková doba přípravy:

2 hodiny a 10 minut

Suroviny:

  • 4 plátky slaniny nakrájené na kostičky
  • 1 velká žlutá cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 zelená paprika, zbavená semínek a nakrájená nadrobno
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • 1 velké rajče, nakrájené nadrobno
  • 650 g vepřového masa (např. plecko), zbavené tuku a nakrájené na kousky
  • 4 polévkové lžíce kvalitní sladké maďarské papriky
  • 1½ lžičky soli
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • ½ čajové lžičky kmínu, nahrubo rozdrceného
  • 1 bobkový list
  • voda
  • 1 šálek scezeného kysaného zelí
  • zakysaná smetana k podávání

Postup:

Ve středně velkém hrnci osmahněte slaninu, dokud nebude hotová. Přidejte cibuli a na středním plameni ji opečte dozlatova. Poté papriku a česnek a vařte další dvě minuty. Přidejte vepřové maso a vařte minutu, dokud nezrůžoví. Vmíchejte papriku a stáhněte z ohně.

Přidejte ostatní přísady kromě kysaného zelí a zakysané smetany. Přidejte jen tolik vody, aby byla směs sotva zakrytá. Vraťte na oheň a přiveďte k varu. Přikryjte, snižte teplotu na středně nízkou a vařte 90 minut.

Tip na servírování segedínu.

Vmíchejte kysané zelí, znovu přiveďte k varu, přikryjte a vařte další 2 minuty. Podle chuti osolte.

Podávejte s kopečkem zakysané smetany a před jídlem ji do polévky zamíchejte. Podávejte s křupavým chlebem nebo domácími knedlíky. Tento guláš je ještě lepší druhý den.