Domácí tortilly – pšeničná verze mexické pochoutky

domácí tortilly

Tohle jsou opravdu ty vůbec nejlepší domácí tortilly, nikdo neuvěří, jak jsou snadné a chutné! Jsou ideální na enchilady, měkké tacos, burritos, quesadilly, wrapy.

Recepty na domácí tortilly jsem zkoušel snad celou věčnost – ale nikdy jsem z žádného nebyl nadšený. Byly příliš suché, příliš lepivé, příliš křupavé, příliš mdlé, příliš rozmočené, příliš složité. Tyhle moučné tortilly jsou ale jiné. Naprosto odpovídají označení nejlepší domácí tortilly na světě!

Tyto domácí tortilly jsou křehké, měkké a chutné. Protože se dobře uchovávají, můžete si je připravit předem a ohřát v mikrovlnné troubě nebo na plotně těsně před podáváním.

Celková doba přípravy:

1 hodina

Suroviny:

  • 3 šálky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje, rostlinného oleje nebo jiného oleje s poměrně neutrální chutí
  • 1 šálek teplé vody

Příprava:

V míse střední velikosti smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomocí pevné silikonové stěrky nebo pevné dřevěné lžíce promíchejte suché přísady, dokud se dobře nespojí.

Uprostřed suchých přísad udělejte důlek a přidejte olej a vodu. Dobře promíchejte směrem zdola nahoru, dokud se všechny suché přísady nespojí a těsto se nezačne spojovat a vytvářet chundelaté kuličky.

Vyklopte těsto na lehce pomoučenou pracovní plochu a hněťte 1-2 minuty, dokud těsto nebude pěkně hladké. Ve zbývající části receptu pokračujte krokem o něco níže.

Domácí tortilly pomocí mixéru:

V míse mixéru smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva. Pomocí háku na těsto míchejte suché přísady, dokud se dobře nespojí.

Při středních otáčkách mixéru přidejte olej a vodu. Asi po 1 minutě nebo když se směs spojí a začne tvořit kouli, snižte rychlost míchání na nízkou. Pokračujte v míchání po dobu 1 minuty nebo dokud není těsto hladké.,

Přeneste těsto na lehce pomoučněnou pracovní plochu. Rozdělte ho na 16 stejných dílů. Každý kousek obraťte, aby se obalil v mouce. Z každého kousku vytvořte kouli a dlaní ji zploštěte. Zploštělé kuličky těsta přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a před dalším zpracováním je nechte alespoň 15 minut (nebo až 2 hodiny) odpočívat.

Po uplynutí doby odpočinku rozehřejte velkou pánev na středním plameni. Každý kousek těsta rozválejte na hrubý kruh o průměru asi 20 cm, pracovní plochu a váleček mějte lehce pomoučené. Nevyválené tortilly neukládejte na sebe, jinak se slepí. (Ráda tortilly odděluji pergamenovým papírem.)

Když je pánev rozpálená, vložte do ní jedno kolečko těsta a nechte ho péct 45 sekund až 1 minutu nebo dokud se na spodním povrchu neobjeví několik světle hnědých skvrn a neopečený povrch nebude bublat. Pokud hnědne příliš rychle, snižte trochu teplotu. Pokud trvá déle než minutu, než se na spodní straně tortilly objeví několik světle zlatohnědých skvrn, trochu zvyšte teplotu. Obraťte na druhou stranu a vařte 15-20 sekund. Tortilly by měly být pěkně měkké, ale na povrchu by měly mít několik malých hnědých skvrn.

Vyjměte je z pánve kleštěmi a uložte do zakryté nádoby nebo sáčku se zipem, aby tortilly zůstaly měkké.

Domácí tortilly pečeme na velké rovné pánvi s nízkým okrajem.

Podávání:

Podávejte teplé nebo nechte vychladnout pro pozdější použití. Před podáváním vložte domácí tortilly na dno nádoby vhodné do mikrovlnné trouby (s víkem), do které se naskládané tortilly vejdou, mírně navlhčenou papírovou utěrku. V nepřikryté mikrovlnné troubě ohřívejte 15-30 sekund (začněte na 15 sekundách) nebo dokud nejsou teplé, poté je nechte přikryté, aby se při podávání udržely v teple.

Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě nebo sáčku se zipem při pokojové teplotě po dobu 24 hodin nebo v chladničce po dobu až 1 týdne.