Lahodná omáčka je ideální přílohou k vepřovému plátku. Připravte si tradiční vepřové plátky s omáčkou podle mého receptu a už nebudete chtít jiné!
Obyčejné vepřové plátky smažené na pánvi jsou fajn, ale existuje snadný způsob, jak tento pokrm povýšit: omáčka je dokonalým doplňkem k vepřovému plátku. Vepřové plátky s omáčkou můžete pak podávat, jak s oblíbenými bramborovými hranolky, tak třeba s rýží nebo šťouchanými bramborami, které by bez omáčky působily trochu suše.
Níže najdete postup na základní, lehce pikantní a rychlou omáčku k vepřovým plátkům. Pokud se vám časem omrzí, nevadí. Můžete ji totiž donekonečna variovat! Jednou vynechte rajčata a do omáčky zkuste přihodit pár kostiček jablek a lžíci hořčice. Jindy zas můžete těsně před dokončením přilít trochu vysokoprocentní smetany. Určitě sami vymyslíte spoustu dalších chutných variant! Vepřové plátky s omáčkou si zkrátka zamilujete.
Celková doba přípravy:
50 minut
Suroviny:
- 4 plátky vepřového masa (ideálně karé z kýty nebo kotlety)
- 2 stroužky česneku (nadrobno pokrájené)
- 2 lžíce oleje
- 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
- 2 lžíce hladké mouky
- hovězího bujón, rozpuštěný v 1 šálku horké vody
- 1 lžíce rajčat, nakrájených na kostičky
- půl lžičky kajenského pepře nebo podle chuti
- 1 lžička worcestrové omáčky
- sůl, podle chuti
Postup:
Vepřové steaky osolte, okořeňte mletým černým pepřem a česnekem. Odložte stranou.
Na pánvi na středním ohni rozehřejte olej a opečte na něm vepřové steaky, dokud nejsou propečené (pozor však, aby se vám česnek nepřipálil). Přendejte maso na talíř a přiklopte poklicí.
Na téže pánvi slijeme přebytečný tuk a ponecháme asi 2 polévkové lžíce. Osmahněte cibuli. Zasypte ji moukou a před zalitím hovězím vývarem ji povařte. Mícháme, aby se rozpustily případné hrudky, a vaříme, dokud směs nezhoustne. Přidejte nakrájená rajčata, červený vinný ocet, worcestrovou omáčku a kajenský pepř. Vařte, dokud se nezačne prohřívat.
Odstavte z ohně, přelijte přes vepřové plátky a ihned podávejte s dušenou rýží nebo šťouchanými bramborami.