Recept na nejlepší banánový chlebíček je tak snadný na přípravu a super měkký a vlhký! Nejlepší způsob, jak využít přezrálé banány, tento chléb je jemný a plný chuti!
Chcete-li udělat ten nejlepší banánový chlebíček, který vyjde super vlhký, je důležité začít s těmi ošklivými, přezrálými banány! Musí být tmavě žluté a hodně hnědé. Čím jsou banány zralejší, tím bude chléb vlhčí a bude mít více banánové chuti!
Krása tohoto receptu na banánový chléb spočívá v tom, že nepotřebujete luxusní mixér! Stačí mísa, vidlička na šlehání vajec a pevná lžíce na míchání těsta. Množství cukru je flexibilní. V původním receptu se uvádí šálek bílého cukru, ale většina lidí včetně mě si vystačí se 3/4 šálkem a mnozí jsou spokojeni i s 1/2 šálkem.
Pokud chcete, můžete přidat hrnek nasekaných ořechů, rozinek nebo čokoládových lupínků, nebo těsto dát do formiček na muffiny a místo toho udělat banánovo-ořechové muffiny. Můžete jít dokonce ještě dál a udělat čokoládový banánový chléb.
Tohle je můj nejoblíbenější recept na banánový chléb, který si už léta hýčkám. Je to recept, který mě napadne jako první, když mám na lince zbytky flekatých banánů, a chléb, který se neustále střídá v mé zásobě v mrazáku. Je to vůbec nejlepší recept na banánový chléb, a pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, teď je ten správný čas.
Vyzkoušel jsem mnoho základních receptů na banánový chléb a tento je můj velmi oblíbený. V čem je tento tak dobrý? Tento banánový chléb obsahuje nejvíce banánů ze všech banánových chlebů, které jsem kdy dělala. Celé 2 hrnky rozmačkaných banánů, což jsou asi 4 velké banány. Více banánů dodává hotovému výrobku více vlhkosti a chuti.
Jak udržet banánový chléb vlhký?
Nejlepší způsob, jak udržet banánový chlebíček vlhký po několik dní, je pevně ho zabalit! Po upečení a vychladnutí chleba doporučuji pevně zabalit do plastové fólie. Pak udělejte druhý krok a uložte ho do velkého sáčku na zip do mrazničky nebo do plastové nádoby s těsně přiléhajícím víkem. Takto uložený na kuchyňské lince vám chléb vydrží až 3 dny. Pokud chcete, můžete ho zabalený skladovat v chladničce až 6 dní.
Jak připravit banánový chlebíček?
Z tohoto receptu připravíte jeden bochník banánového chllebíčku. Prvním krokem je předehřátí trouby a příprava bochníkové formy s nepřilnavým sprejem na pečení nebo vymazání máslem.
Poté vezměte velkou mísu a vyšlehejte suché přísady. Patří sem mouka, cukr, jedlá soda, sůl a skořice. V samostatné míse si v mikrovlnné troubě rozpusťte máslo, přidejte banány a rozmačkejte je do hladka. K rozmačkaným banánům přidejte vejce a vanilku a vidličkou vše opravdu dobře spojte, až už nebudou vidět žádné šmouhy od vajec. Přidejte suché přísady k mokrým a stěrkou je promíchejte jen do té doby, než se spojí. Nepřehánějte to s mícháním. Nyní můžete těsto nalít do připravené formy a upéct!
Lze banánový chlebíček zmrazit?
Ano! Pokud chcete tento chléb zmrazit, nechte ho po vytažení z trouby zcela vychladnout při pokojové teplotě na talíři nebo na drátěné mřížce. Po vychladnutí chléb zabalte do plastové fólie a poté do fólie. Pro dosažení nejlepších výsledků chléb zmrazte až na 2 měsíce.
Chcete-li chléb rozmrazit, vyjměte jej z mrazničky a nechte jej přikrytý na kuchyňské lince dosáhnout pokojové teploty. To trvá přibližně 24 hodin.
Chléb nevykynul? Zkontrolujte si sodu do pečiva
Když bochník nekyne, bývá často na vině kvásek. Jedlá soda má sice dlouhou trvanlivost, ale časem ztrácí svou účinnost. Nejlepších výsledků dosáhnete, když ji budete skladovat v uzavřené nádobě na chladném a suchém místě. Pokud jste ji v poslední době nepoužili, otestujte jedlou sodu rozmícháním 1 čajové lžičky v několika lžících octa. Pokud okamžitě silně bublá, je stále dobrá.
Další varianty receptu na banánový chlebíček
- Pokud chcete celozrnnou verzi, vyzkoušejte můj celozrnný banánový chléb.
- Přidejte do těsta ořechy!
- Smetanová poleva: Tento banánový chléb chutná fantasticky i s tvarohovou polevou na povrchu! Vyrobíte ji tak, že 112 g změklého smetanového sýra a 1/4 šálku (60 g) změklého másla vyšleháte na střední rychlosti dohladka. Do směsi zašlehejte 1 šálek (120 g) moučkového cukru, 1/2 lžičky čistého vanilkového extraktu a špetku soli. Natřete na vychladlý chléb.
- Banánové muffiny: Z tohoto receptu na banánový chléb připravte 2 tucty banánových muffinů. Těsto nalijte do vymazané nebo vysypané formy na muffiny a pečte 5 minut při teplotě 220 °C a poté, když muffiny zůstanou v troubě, snižte teplotu na 180 °C. Pečte dalších 16-17 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Celková doba pečení banánových muffinů je asi 22-23 minut.
- Hnědý cukr: Klidně můžete nahradit stejné množství běžného bílého cukru nebo kokosového cukru. Nedoporučuji žádná tekutá sladidla..
- Mražené banány: Můžete použít mražené banány. Před použitím v receptu je rozmrazte při pokojové teplotě a slijte přebytečnou tekutinu.
- Čokoládové lupínky: Tento chléb miluji i s čokoládovými lupínky. Klidně přidejte 1 hrnek oblíbených čokoládových lupínků (polosladké, hořké čokolády atd.). Pokud přidáte čokoládové lupínky, nemusíte vynechávat ořechy. Čokoládové lupínky i ořechy jsou volitelné.
Jak rozmačkat banány
Věděli jste, že k rozmačkání banánů můžete použít elektrický mixér? Rozlámejte nebo nakrájejte skvrnité banány na větší kusy a vložte je do mísy stojanového mixéru – nebo použijte běžnou mísu a ruční mixér. Začněte šlehat na nízkou rychlost a pak postupně zvyšujte rychlost na středně vysokou, jak se banány rozpadají na banánovou kaši. Banány přendejte do jiné mísy a mísu použijte na ingredience na banánový chléb. (Není třeba ji čistit – zbytky rozmačkaných banánů jsou v pořádku.)
Další ingredience na banánový chléb
Máslo: Použijte změklé máslo, abyste získali jemnou strukturu a neodolatelnou máslovou chuť.
Hnědý cukr: V tomto receptu použijte pouze hnědý cukr. V poznámkách k tomuto receptu na čokoládové sušenky vysvětluji, že hnědý cukr dává měkké a vlhké sušenky. Stejné kouzlo má hnědý cukr i v banánovém chlebu. Navíc mu dodává báječnou chuť.
Vejce: Vejce dodávají koláčům, bábovkám, chlebu, těstům a sušenkám stabilitu a strukturu a také jemnou strukturu. V tomto receptu na banánový chléb budete potřebovat 2 velká vejce.
Jogurt: Jogurt dodá tomuto banánovému chlebu ještě více vlhkosti. Při pečení ráda používám jogurt v co největším množství. Zakysaná smetana je skvělou náhradou za obyčejný jogurt. Ve většině receptů na pečení je můžete používat zaměnitelně.
Pro banánový chléb s ořechy přidejte do těsta na banánový chléb 3/4 šálku nasekaných ořechů; rád používám pekanové nebo vlašské ořechy. Naprosto zbožňuji jejich sladkou, opečenou a lehce křupavou chuť uvnitř měkkého banánového těsta. Pokud nejste příznivci banánového ořechového chleba, můžete je klidně úplně vynechat!
Celková doba přípravy:
65 minut
Suroviny:
- ½ hrnku másla
- 3 velké zralé banány
- 2 velká vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2 šálky univerzální mouky
- 1 šálek krystalového cukru
- 1 lžička jedlé sody
- ½ lžičky soli
- 1 čajová lžička skořice
Předehřejte troubu na 220°C. Postříkejte formu na bochník nepřilnavým sprejem na vaření nebo ji vymažte máslem a dejte stranou.
Postup:
Přidejte máslo do velké mísy a ohřívejte v mikrovlnné troubě 1 minutu, nebo dokud se nerozpustí.
Do stejné mísy přidejte banány a rozmačkejte je vidličkou.
Do mísy přidejte vanilkový extrakt a vejce a stejnou vidličkou je rozmačkejte a míchejte, dokud nezůstanou žluté pruhy vajec.
Ve druhé velké míse prošlehejte mouku, cukr, jedlou sodu, sůl a skořici.
Suché přísady přidejte k mokrým a stěrkou promíchejte, dokud se nespojí.
Těsto nalijte do připravené formy na chléb a pečte 45-55 minut, dokud špejle zapíchnutá do středu chleba nevyjde čistá.