Aperol Spritz a Hugo Spritz – dokonalé drinky pro každou příležitost

aperil spritz a hugo spritz

Letos v létě jedeme do Itálie, tak to slavím těmito klasickými recepty na Aperol spritz a Hugo spritz!

Aperol spritz a Hugo spritz jsou ultra osvěžující, nepříliš sladké bublinkové koktejly.

Příprava koktejlů Aperol spritz a Hugo spritz je neuvěřitelně snadná. Nepotřebujete k tomu žádný koktejlový šejkr ani náročné vybavení!

Koktejl Aperol Spritz

Správný Aperol spritz chutná jako léto v Itálii a vypadá jako zlatavě oranžový západ slunce. Rád ho teď budu popíjet na verandě s výhledem na náš zarostlý dvorek a později s výhledem na italskou riviéru.

Připravit si Aperol spritz doma je jednodušší, než si myslíte. Tento snadný, jednoduchý (pouze 3 ingredience) a osvěžující koktejl je lahodným nápojem zejména pro období, kdy začíná být horko. Není tedy divu, že jeho obliba každoročně roste, a to nejen v Itálii (odkud pochází), ale po celém světě.

Nejdříve si ale řekněme, co je to Aperol?

Aperol pochází z Itálie a jedná se o nálev z bylin a kořenů, jehož dvě nejvýraznější chutě jsou pomeranče a rebarbora.

Je to však také neuvěřitelně lehký likér, který obsahuje pouze 11 % alkoholu.

Aperol je italský aperitiv s vůní pomeranče a rebarbory jako dominantními chutěmi a dalšími bylinnými nálevy, které dotvářejí jeho charakter. Má jasně výraznou oranžovou barvu a jeho chuť začíná sladce, ale končí příjemnou hořkostí.

„Nejlépe si ho vychutnáte během aperitivu, kdy s přáteli oslavujete konec pracovního dne, spolu s lahodnými italskými malými talíři „cicchetti“,“ říká Loris Contro, velvyslanec italských značek pro Campari UK. 

A na oslavu letošních 100. narozenin se Aperol oficiálně dostal do Oxfordského slovníku angličtiny, Aperol os je definován jako „Vlastní název pro: oranžově zbarvený italský aperitiv s příchutí hořce, rebarbory a různých bylin a kořenů.“

Složení Aperol Spritz

Naučte se připravit klasický Aperol spritz! Tyto bublinkové italské koktejly jsou osvěžující a jejich příprava je tak snadná. Aperol spritz se nejlépe připravuje po jednom, proto je recept napsán tak, abyste získali jeden koktejl a mohli si jich podle potřeby připravit více. Na zdraví!

Tyto koktejly vyžadují čtyři základní ingredience a led.

1) Aperol

Zde se hodí pouze Aperol. Aperol je zářivě oranžový aperitiv. Značka popisuje jeho chuť jako „pikantní pomeranč s komplexní bylinnou vůní harmonizovanou s nádechem vanilky“. V obchodě s alkoholem hledejte Aperol poblíž likérů nebo amarosu.

2) Prosecco

Prosecco je levné italské šumivé víno podobné španělskému Cava nebo francouzskému Champagne. Doporučuji zvolit suché (brut) Prosecco, aby se vám nápoj nezdál příliš sirupovitý nebo sladký. Dobrá volba se pohybuje od 12 do 18 dolarů.

3) Soda

Pro trochu šumivého ředění. Hodí se jakákoli neochucená perlivá voda. Pro tento účel mám ve spíži plechovky s perlivou vodou.

4) Plátek čerstvého pomeranče

Pokud ho nemáte, můžete ho vynechat, ale plátek pomeranče je klasickou ozdobou Aperol spritzu.

Stačí naplnit sklenici na víno ledem, přidat Aperol, Prosecco, sodovku a plátek pomeranče.

Aperol spritz skvěle chutná i v horkém létě.

Jak upravit Aperol Spritz

Obecně přijímaný poměr je stejný díl Aperolu a Prosecca plus kapka sodovky. S poměrem si však můžete hrát, dokud váš Aperol spritz nebude chutnat přesně podle vašich představ. Já mám nejraději ten, ve kterém je Prosecca o něco více než Aperolu.

Aby byl méně hořký

Na hořké tóny Aperolu si můžete zvyknout, takže hořkost můžete snížit použitím menšího množství Aperolu a většího množství Prosecca.

Udělejte ho méně alkoholický

Jak bylo napsáno, váš Aperol spritz obsahuje přibližně 11 objemových procent alkoholu (Aperol má 11 % a Prosecco 12 %). Chcete-li, aby obsah alkoholu byl ještě nižší, použijte úměrně více sodovky a méně Aperolu a Prosecca.

3 variace Aperol spritz

1. První je klasický recept 3-2-1, což znamená 3 díly Prosecca , 2 díly Aperolu a 1 díl sodové vody.

2. Aperol nedávno zveřejnil nový recept, který podtrhuje charakter tohoto aperitivu. Není to nic moc složitého. Ingredience zůstávají stejné, ale poměry jsou mírně odlišné. Je to stejný díl aperolu a prosecca s trochou sodové vody (možná bychom ho mohli nazvat recept 3-3-1?).

3. Třetí je pro ty z vás, kteří mají rádi trochu sladší věci. V takovém případě použijte recept 3-2-1, ale místo Prosecca nahraďte šumivé Moscato d’asti.

Sladší verze:

V případě, že se jedná o šumivé víno, je třeba použít 3 díly šumivého Moschato D’Asti, 2 díly Aperolu, 1 díl sodové vody.

Další tipy:

Pro extra vychlazený nápoj uložte víno, aperol a sodu několik hodin před podáváním do lednice. Kostky ledu se tak rychle nerozpustí a nápoj nezředí.

Přidat kostky ledu na začátku nebo na konci? Ve skutečnosti v tom není dramatický rozdíl, ale pokud chcete zachovat většinu bublinek, je podle mě nejlepší přidat kostky ledu na konci.

Liší se Aperol od Campari?

Ačkoli mají tyto dva nápoje jistou podobnost (oba jsou nálevem z ovoce a bylinek v hořkém likéru), nejsou stejné, protože Campari má těžší, bohatý dřevitě-rebarborově-květinový chuťový profil, zatímco Aperol je lehčí s mandarinkovou a pomerančovou kůrou, vyšším obsahem cukru a přibližně polovičním množstvím alkoholu. Pokud máte k dispozici pouze Campari, můžete z něj místo Aperolu připravit Spritz.

Jaké víno použít?

Tradiční recept vyžaduje Prosecco. Prosecco je italské víno s kontrolovaným označením DOC nebo DOCG a obvykle se jedná o spumante (šumivé) nebo frizzante (pološumivé).

Pokud však máte rádi sladší aperitiv, můžete vyzkoušet sladké italské šumivé víno, například Moscato D’Asti (ale pozor – pokud máte nějaké italské přátele, mohli by se naštvat). Více informací o Moscato D’Asti a dalších vínech najdete v tomto článku: Středomořská sladká dezertní vína.

Kdy pít Aperol spritz?

Aperol spritz je ideální na teplé letní odpoledne nebo dobře strávený večer s přáteli. Protože není příliš těžký na alkohol, můžete ho pít i během pozdního oběda.

Jakou použít sklenici?

Doporučujeme vysokou balonovou nebo velkou sklenici na víno o objemu přibližně 380-420 ml.

Tajemství extra chuti

Použijte kousek pomerančové kůry a jemně ji zmáčkněte uvnitř sklenice. Éterické oleje z kůry dodají nápoji extra chuť. Kůrou můžete také jemně potřít vnitřek sklenice.

Co podávat k Aperol Spritzu

Aperol spritz se běžně podává jako aperitiv. Aperitivy jsou určeny k podávání před jídlem na povzbuzení chuti k jídlu. Obvykle jsou lehce alkoholické a spíše suché než sladké.

Aperol spritz podávejte k předkrmům s italskou nebo obecně středomořskou příchutí. Mějte na paměti, že Aperol je na hořké straně. Slaná, krémová/tučná a sladká jídla hořkou chuť zmírňují.

Zde je několik jednoduchých možností, které se k nim dobře hodí:

  • Olivy nebo trhané olivy s mandlemi, celerem a parmazánem.
  • Kozí sýr, čerstvá mozzarella nebo burrata s křupavým chlebem (třeba s olivovým olejem a/nebo dobrým džemem).
  • Čerstvé ovoce, například hroznové víno, pomeranče a jahody.
  • špízy Caprese nebo středomořský dip z rajčat a fety
  • Popcorn pokapaný olivovým olejem (proč ne?)

Koktejl Hugo Spritz

Tyto koktejly Hugo spritz jsou nádherně osvěžující spritzer s čerstvou mátou, limetkou, bezinkovým sirupem, proseccem a perlivou vodou!

Při lyžařském zájezdu do Dolomit v severní Itálii jsem se jednou v zimě setkal s chutným koktejlem zvaným Hugo. A nemohl jsem se ho nabažit. Naštěstí pro mě byli Evropané z tohoto nápoje stejně nadšení jako já a našli jste ho téměř všude, kam jsem cestoval. Netřeba dodávat, že to byl rok Huga.

Hugo prý poprvé vznikl v roce 2005 v severní Itálii, ale rychle se uchytil u Rakušanů a Němců. Nyní ho v Evropě najdete předpřipravené v lahvích nebo čerstvě vyrobené v barech.

Ted jsem zjistil, jak snadné je tento koktejl připravit! Stačí pár minut práce a máte osvěžující letní koktejl stejně dobrý jako ten na pobřeží Amalfi! Pojďme na to.

Složení koktejlu Hugo

  • Máta: Osvěžující a chladivá. Mátu trochu rozmixujte, aby se v ní rozproudily silice.
  • Limetka: Několik plátků limetky dodá sladkému sirupu pikantní chuť, která ho vyváží.
  • Bezinkový sirup: Květinový, sladký a lahodný! Bezinkový sirup si můžete vyrobit sami nebo koupit na internetu.
  • Prosecco: V případě potřeby můžete použít sirup z proseckého vína: suché šumivé bílé víno z města Prosecco v severní Itálii.
  • Šumivá voda: Můžete použít obojí, protože je to zhruba totéž. Seltzer byla německá značka perlivé vody, jejíž popularita ji proměnila v obecnou ochrannou známku něco jako „Kleenex“. Kávová soda je však jiná. Nepoužívejte sodovku.
  • Led: Hugo je nejlepší podávat ledově vychlazené (bonusové body, pokud použijete jedlé kostky ledu s květinami!).

Hugo Spritz je osvěžující a šumivý koktejl s nádechem bezového květu, limetky a máty, který je tak jemný a univerzální, že je dokonalým aperitivem ke každému jídlu.

Co je to Hugo spritz?

V roce 2005 vytvořil Roland Gruber ve svém baru v malém alpském městečku Naturno v Itálii, jižně od rakouských hranic, alternativní koktejl spritz.

Inspiroval se bezovými stromy, které v Alpách hojně rostou, a tak zkombinoval bezový sirup, prosecco, mátu a perlivou vodu a koktejl Spritz Hugo byl na světě.

V naší receptuře používáme bezinkový likér a limetku, ale tato drobná odchylka má minimální vliv na celistvost nápoje.

Co je to bezový květ?

Květ černého bezu je květ, který kvete na stromě černého bezu, který je známý také díky bobulím, které plodí, bezinkám, které se často používají pro své léčivé vlastnosti.

Květ černého bezu se v posledním roce stal o něco populárnějším, protože svatební dort Meghan Markle a prince Harryho kombinoval chuť citronu a květu černého bezu.

Kdy podávat Hugo spritz?

Jak bylo uvedeno výše, tento nápoj je tak univerzální, že by se mohl podávat opravdu před jakýmkoli jídlem, dokonce i před pozdním obědem.  Je lehký a není příliš alkoholický.

Jak připravit Hugo spritz?

Nejprve si musíte připravit ingredience:  Germain nebo St. Elder (nebo domácí bezovou šťávu), perlivou vodu/, lístky máty, led a limetku na ozdobu.

My jsme použili sodovku s příchutí limetky, ale hodila by se i obyčejná perlivá voda, která se pravděpodobně používala při výrobě prvního Spritzu Hugo.

Nástroje, které jsme použili pro tento recept na drink Hugo, zahrnovaly odměrku, odměrnou lžičku, skleničky na víno bez stopky a míchadlo.

Začněte přidáním ledu do sklenice na víno.  Poté natrhejte několik lístků máty a vložte je do sklenice.  Než je natrháte, dejte jim v ruce libru, aby se uvolnila jejich chuť.

Poté přidejte bezinkový likér.

Odměřte asi 1 dcl perlivé vody a přidejte do sklenice.

Přidejte plátky limetky a dolijte až po vrch proseccem.

Nápoj jemně promíchejte a ihned podávejte.

Tento nápoj je:

je lehký, osvěžující a ideální pro letní happy hour popíjení.

je dostatečně elegantní, aby se stal podpisovým koktejlem na slavnostní události, ale zároveň dostatečně nenáročný, aby se dal pít kdykoli.

Trochu citrusový, trochu bylinkový a trochu květinový v kombinaci, která je naprosto kouzelná.

Tak snadné na přípravu. Dáte si ho dohromady přímo ve sklenici, nebo raději ve džbánu.

Jaká je historie Huga?

Ačkoli Hugo Spritz působí jako klasický koktejl, byl vynalezen v roce 2005 barmanem v severní Itálii jako alternativa k Aperol Spritzu (Spritz Veneziano). V původní verzi se místo bezového květu používal sirup z meduňky. Jeho obliba rychle rostla nejen v Itálii, ale také v Rakousku, Švýcarsku a Německu.

Stojí za zmínku, že lidé kombinovali šumivé víno a květ černého bezu již před rokem 2005.

Co je St-Germain?

St-Germain je francouzský bezinkový likér, který je velmi vhodnou přísadou do koktejlů. Od svého vzniku v roce 2007 se stal zdaleka nejrozšířenějším bezinkovým likérem.

Ikonická láhev má připomínat styl Art Deco a název odkazuje na pařížskou čtvrť St-Germain-des-Prés, která je synonymem pro hnutí Belle Époque a Art Deco.

Mohu tento nápoj dávkovat?

Určitě můžete! Pokud chcete, můžete Hugo Spritz připravit ve džbánu.

Jedna láhev Prosecca obsahuje tak akorát na pět drinků Huga. Naplňte džbán velkým množstvím ledu. Rozmixujte 5 plátků limetky a 5 lístků máty. Přilijte přiměřeně St-Germain. Do této chvíle můžete připravit dávku několik hodin předem.

Když je nápoj připraven k podávání, nalijte do něj láhev Prosecca a promíchejte. Do džbánu můžete přidat sodovou vodu nebo každou sklenici doplnit šplíchancem. Při podávání přidejte do každé sklenice lístky máty a kolečko limetky.

Jak připravit dokonalý Hugo Spritz

Krok 1: Rozmixujte mátu

Krátce rozmixujte mátu ve sklenicích nebo ji rozetřete mezi dlaněmi. Tím rozhýbete silice, které dodají vašemu hugosu lahodnou mátovou chuť! Do každé sklenice přidejte mátu a několik plátků limetky.

Krok 2: Sestavení

Do každé sklenice přidejte bezinkový sirup…

Nalijte bezinkový sirup do koktejlu hugo spritz ve sklenici s limetkou a mátou.

…a pak Prosecco…

Nalijte prosecco do koktejlu hugo spritz ve sklenici s limetkou a mátou.

…a na závěr přilijte šplouchnutí perlivé vody!

Nalití perlivé vody do koktejlu hugo spritz ve sklenici s limetkou a mátou.

Krok 3: Podávání

Krátce promíchejte a podávejte s ledem. Vychutnejte si!

Recept na Aperol Spritz

Celková doba přípravy:

5 minut

Suroviny:

  • Led
  • 1 díl Aperolu
  • 1 díl suchého Prosecco
  • kapka sodovky nebo neochucené perlivé vody
  • Plátek pomeranče na ozdobu

Postup:

Do sklenice na víno přidejte led, aby byla téměř plná. Nalijte Aperol (já to obvykle odhaduji a nalévám, dokud nenaplním asi třetinu sklenice).

Přilijte stejné množství Prosecca. Doplňte nápoj trochou sodovky a přidejte plátek pomeranče. Vychutnejte si!

Recept na Hugo Spritz

Celková doba přípravy:

5 minut

Suroviny:

  • 1 snítka máty
  • ½ limetky nakrájené na plátky
  • 1 polévková lžíce bezinkového sirupu, více, pokud máte rádi sladké, 15 ml
  • 2 dcl prosecca nebo bílého šumivého vína
  • 1 až 2 PL perlivé vody 15 až 30 ml
  • ½ šálku kostek ledu

Postup:

Rozmixujte: Mátu krátce rozmixujte ve sklenici, případně lístky rozemněte mezi dlaněmi, abyste vytáhli její chuť, a poté ji vložte do sklenice. Lístky můžete buď odstranit ze stonku, nebo je ponechat. Přidejte plátky limetky.

Sestavte: Přilijte bezinkový sirup, Prosecco a šplouchněte perlivou vodu.

Podávejte: Promíchejte a ihned podávejte na ledu.

Tipy a triky

Špatně se skladuje. Podávejte ihned po sestavení.