Přináším vám jarní recept na chřestové rizoto, které je citronově krémové a přitom lehké a aromatické – výborné samo o sobě jako vegetariánské hlavní jídlo nebo jako krásný základ pro ryby, mořské plody či houby. Veganské a bezlepkové. Seznamte se: jarní rizoto s chřestem!
Citronové chřestové rizoto s pórkem a bazalkou – lehké a krémové s výraznou barvou a chutí, ideální pro jaro! Ať už jarní rizoto s chřestem budete podávat jako hlavní vegetariánské jídlo, nebo jako základ či přílohu k rybám či mořským plodům, myslíme, že si ho zamilujete.
Pórek, bazalka a citron dávají tomuto chřestovému rizotu jeho chuť a je „krémové“ tím, že se část chřestu a bazalky rozmixuje na „omáčku“, která se před podáváním vmíchá přímo do rizota – nejen že je krémové, ale dodává mu zářivě jarní zelený odstín a příval chuti.
Celková doba přípravy:
30 minut
Suroviny:
- 1 svazek chřestu
- 1 velký pórek (nebo bílá cibule nakrájená na kostičky)
- 4 lžíce olivového oleje, rozdělené
- 4 stroužky česneku nasekané nahrubo
- 1 šálek rýže arborio
- 1/4 šálku bílého vína, volitelně – nebo ho vynechat
- 3 1/2 až 4 šálky horkého zeleninového vývaru (nebo použijte horkou vodu se 2 lžičkami zeleninového bujónu)
- 1/2 šálku bazalkových listů (nebo část petrželové natě)
- 1 citron, kůra a trochu šťávy podle chuti
- 1/2 lžičky soli, více podle chuti
- 1/4 lžičky pepře
Ozdoba:
citronová kůra, bazalkové stužky, sýr pecorino, volitelně opražené piniové oříšky (nebo jiné oříšky či semínka), chilli vločky.
Postup:
Na sporáku přiveďte k varu malý hrnec s vodou, ve kterém blanšírujete chřest.
Připravte chřest:
Z chřestu odřízněte vláknité konce a vyhoďte je. (To poznáte tak, že prsty odlomíte konec, obvykle asi centimetr od spodního a dejte je stranou. „Středy“ nakrájejte na centimetrové kousky. Vezměte 1 1/2 šálku „středů“ a dejte je stranou (abyste je mohli blanšírovat a rozmixovat na krémovou chřestovou omáčku), kterou na konci vmícháme do rizota, aby získalo krásnou zářivou barvu a krémovou strukturu. Zbylé „středy“ přidáme ke špičkám a necháme je stranou. Takže budete mít dvě hromádky chřestu, 1 1/2 šálku „středů“ a jednu se špičkami a zbylými středy.
Blanšírování a mixování:
V malém hrnci s vroucí vodou blanšírujte 1 1/2 šálku „středů“ chřestu (bez špiček), dokud nezměknou a nezískají živou barvu, asi 5 minut v závislosti na velikosti. Slijte, ale 1 šálek tekutiny z vaření si ponechte. Blanšírovaný chřest rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem s 1 šálkem tekutiny z vaření, 2 lžícemi oleje a lístky bazalky do hladka. Odložíme stranou a přidáme do rizota na závěr.
Začněte přípravou rizota:
Pórek nakrájejte na tenké půlměsíčky, opláchněte a sceďte. (Opláchnutí je také pomůže změkčit.) V hrnci nebo v hrncové troubě na středním ohni rozehřejte 2 lžíce olivového oleje. Přidejte pórek a restujte ho do změknutí 5-6 minut. Následuje česnek a vařte 2 minuty, dokud se nerozvoní.
Přidejte rýži arborio a míchejte, aby se obalil, jednu minutu. Podlijte bílým vínem (pokud používáte) a víno vyvařte. Přidejte 1 šálek horkého zeleninového vývaru, seškrábněte všechny připečené kousky a na mírném ohni za občasného míchání přiveďte k mírnému varu, aby rýže vstřebala všechen vývar.
Pokračujte v přidávání horkého vývaru po jednom šálku, pokaždé nechte rýži, aby ho pomalu vstřebala, a často míchejte. Ve stejnou dobu, kdy přidáváte poslední šálek vývaru, přidejte hromádku chřestu se špičkami a nechte ho v rizotu asi 3 minuty povařit. V tuto chvíli by měla být rýže krémová, ale zároveň mírně al dente.
Zkombinujte:
Vmíchejte rozmixovanou chřestovo-bazalkovou „omáčku“, osolte, opepřete, přidejte trochu citronové šťávy a ochutnejte. Sůl, pepř a citron upravte podle chuti. (Pecorino zde dodá větší hloubku a chuť.) Mírně zahřejte na mírném ohni a nechte omáčku trochu zhoustnout, pokud chcete, ale dávejte pozor, abyste ji nevařili příliš dlouho, jinak ztratíte zářivou barvu.
Rozdělte do misek, ozdobte sýrem pecorino, citronovou kůrou a chilli vločkami.
Podle chuti doplňte kouskem pečené ryby, smaženými krevetami, grilovaným kuřecím masem nebo smaženými houbami.