Vyzkoušeli jsme za Vás výborné domácí jogurtové koblihy. Recept je jednoduchý, bez kynutí a i tak získáte vláčné a jemné koblížky. Můžete si je připravit jako snídaní, odpolední svačinku nebo rychlý dezert pro nečekanou návštěvu. Jiné než tyto koblihy už doma nedělám, a proto si tento recept určitě uložte.
Na jogurtové koblihy budeme potřebovat:
- 2,5 hrnku hladké mouky
- 250 ml dobrého bílého jogurtu (ideálně 10% tuku)
- 5-6 lžic cukru
- 1 vejce
- 3 lžíce oleje
- 1/2 lžičky jedlé sody
- Špetku soli
- Olej na smažení
- Moučkový a vanilková cukr na posypání
Jak koblihy připravíme:
- Ve větší mísce promíchíme vejce, jogurt, sůl a cukr až budeme mít hladkou směs.
- Mouku promícháme s jedlou sodu a postupně tuto směs přidáváme k „tekuté směsi“.
- Na závěr přidáme olej a směs spojíme. V případě potřeby lze přidat trochu jogurtu (či mléka) anebo mouky.
- Těsto by mělo být vláčné a elastické.
- Hotové těsto zabalíme do folie a nechamé cca 30 minut odpočinout.
- Z oodpočinutého těsta tvarujeme po kouskách lžící malé kuličky nebo si těsto vyválíme na cca 1 cm tlustý plát a z něj vykrájíme pomocí sklenice nebo tvarovátka kroužky.
- Rostliny olej vhodný na smažení rozehřejme v hrnci na cca 160 stupňů a koblihy postupně smažíme z obou stran.
- Po vyndání z oleje koblihy necháme lehce okapat a jetě teplé je obalíme v moučkovém cukru.
Závěr
Jogurt děla tyto koblížky dokonalé vláčné a jemné, takže si na nich určitě pochutnáte. Jelikož koblihy nepotřebují dlouhé kynutí, můžete s jejich přípravou začít téměř kdykoliv. Jogurt volte co nejtuččnější a hotové koblihy nezapomeňte obalit v moučkovem cukru, který může být ovoněný vanilkou.