Návrat do kořenů kuchyně: Tradiční rajská omáčka v novém světle

Rajská omáčka

Ponořte se do světa tradiční české kuchyně. Rajská omáčka, kde se snoubí bohaté aroma a hluboké chutě. Tato omáčka, zjemněná máslem a obohacená o vybraná koření, je dokonalým doprovodem pro vaše oblíbené pokrmy. Její sametová textura a lahodná chuť vás zavedou na kulinářskou cestu, která oživí každý stůl a potěší všechny, kdo si pochutnávají na dobrém jídle.

Suroviny:

  • 1 ks cibule – není nutná
  • 40 g másla
  • 1,5 lžičky soli
  • 90 g hladké mouky
  • 1 ks hřebíčku
  • tymián dle chuti, pokud ho máte v rajské rádi
  • 3 ks bobkového listu
  • 14 ks nového koření – kuličky
  • 1300 ml vývaru nebo vody
  • 10 ks pepře celého
  • 1 lžíce oleje
  • 200 g rajského protlaku
  • 130 g cukr krupice dle kyselosti protlaku

Postup:

  1. Začněte tím, že na směsi másla a oleje v hrnci osmahněte nakrájenou cibuli dozlatova. Během smažení přidejte koření, aby se uvolnila jejich vůně. Následně přisypeme mouku a vytvoříme světlou jíšku. Do jíšky vmíchejte rajský protlak a krátce ho smažte, což pomůže snížit jeho kyselost. Poté celou směs zalijte vývarem, nebo v případě jeho absence použijte vodu.
  2. Důkladně promíchejte, přidejte cukr a sůl podle chuti a přiveďte omáčku k varu. Vařte přibližně 10 minut, během vaření případně dochuťte solí nebo cukrem. Po uvaření omáčku přeceďte, aby se odstranila koření, a je připravena k podávání. Skvěle se hodí k houskovým knedlíkům, těstovinám, nebo jako doplněk k masu, jako je sekaná nebo karbanátek.

Tato rajská omáčka je rychlá a jednoduchá na přípravu. Nevyžaduje složité vývary ani extra smažení jíšky. Dokonce můžete vynechat cibuli, pokud ji nemáte rádi, a připravit jíšku přímo s kořením. Rajská omáčka je také vynikající volbou pro plněné papriky s mletým masem. Papriky předpečte, zalijte omáčkou a dopečte dohromady.