Krémový rýžový nákyp je sladkou pochoutku na občasné mlsání

Krémový rýžový nákyp

Tento krémový rýžový nákyp je ten nejlepší, jaký jsme kdy ochutnali, a každý, kdo ho ochutná, bude mít stejný názor! Podle potřeby posypte muškátovým oříškem nebo skořicí. Pro krémovější pudink použijte krátkozrnnou nebo střednězrnnou rýži.

Tento sladký rýžový nákyp je velmi hustý a krémový. Zároveň je nenáročný na suroviny, protože obsahuje pouze ty základní, které pravděpodobně máte po ruce a je dokonalou uklidňující pochoutkou.

Jak skladovat krémový rýžový nákyp

Zbytky rýžového nákypu nechte vychladnout a poté je přendejte do vzduchotěsné nádoby. Uchovávejte v chladničce až tři dny. Ohřívejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě, dokud nebude horký.

Můžete zmrazit krémový rýžový nákyp?

Ano, domácí rýžový nákyp můžete zmrazit. Pudink nabírejte do sáčků vhodných k zamrazení, přičemž nahoře nechte asi centimetr místa, aby se mohl roztáhnout. Mrazte v rovné poloze až tři měsíce. Rozmrazujte přes noc v chladničce nebo v mikrovlnné troubě s použitím nastavení rozmrazování.

Suroviny:

  • 1 ½ šálku studené vody
  • ¾ šálku nevařené bílé rýže
  • 2 šálky mléka, rozdělené
  • ⅓ šálku bílého cukru
  • ¼ lžičky soli
  • 1 vejce, rozšlehané
  • ⅔ šálku zlatých rozinek
  • 1 lžíce másla
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  1. Do hrnce nalijte vodu a na mírném ohni ji přiveďte k varu; vmíchejte rýži. Snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne a tekutina se nevstřebá, asi 20 minut.
  2. V čistém hrnci smíchejte uvařenou rýži, 1 a 1/2 šálku mléka, cukr a sůl. Vařte na mírném ohni za častého míchání, dokud nezhoustne a nezesklovatí, asi 15 minut.
  3. Vmíchejte zbývající 1/2 šálku mléka, rozšlehané vejce a rozinky; za stálého míchání vařte ještě 2 minuty. Odstavte z ohně a vmíchejte máslo a vanilku, dokud se nespojí; podávejte teplé.