Segedínský guláš, který poctí pravé vyznavače maďarské kuchyně

Segedínský guláš

Segedínský guláš, původem z Maďarska, je taktéž velmi oblíbený i ve Slovinsku. Tento vepřový guláš vařený s kysaným zelím je u nás v zimě pravidelně na jídelníčku. Zde jsou hlavní důvody, proč byste ho měli vyzkoušet:

  • potřebujete jen málo ingrediencí
  • chutné jídlo z jednoho hrnce, které se vaří asi hodinu
  • chutné, uklidňující a vydatné jídlo
  • ideální pro chladné dny
  • snadno se připravuje dopředu
  • dobře se uchovává v lednici nebo mrazáku

Suroviny:

  • Vepřová plec; je to nejlepší kus vepřového masa pro segedín, dobře mramorovaný a dostatečně šťavnatý pro dokonalý úspěch.
  • Slanina; nakrájená na ¼ palce velké kousky.
  • Cibule; oloupaná a nadrobno nakrájená
  • Kysané zelí; vymačkejte šťávu z kysaného zelí.
  • Stroužek česneku; oloupaný a prolisovaný nebo rozdrcený.
  • Vepřové sádlo; na osmažení cibule a vepřového masa, případně použijte rostlinný olej.
  • Kmín; drcený
  • Sladká paprika mletá; originální sladká maďarská paprika funguje docela dobře, není však nutná, dobrou práci odvede jakákoli dobrá sladká paprika
  • Celozrnná mouka; na zahuštění guláše
  • Zakysaná smetana; nezbytná přísada, dodá guláši sladkou chuť a zjemní ho. Nepoužívejte prosím žádnou lehkou zakysanou smetanu; měla by obsahovat asi 15 % tuku.
  • Sůl
  • Voda; nebo hovězí vývar pro lepší chuť

Postup:

Než začnete vařit, tak vepřové maso nakrájejte na centimetrové kousky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Oloupejte stroužek česneku a prolisujte ho. Slaninu nakrájejte na malé ¼palcové kostičky. Kysané zelí sceďte (neproplachujte ho!) a nakrájejte na kousky.

  1. V hrnci se silným dnem rozpusťte na středním plamenu polovinu sádla. Přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a vyškvařte ji; trvá to asi 3-5 minut. Občas promíchejte. Vyškvařenou slaninu dejte stranou, použijte děrovanou lžíci.
  2. Do stejného hrnce dejte zbytek sádla a posypte ho drceným kmínem. Promíchejte. Přidejte nakrájenou cibuli a osmahněte ji do mírně zlatavé barvy.
  3. Zvyšte teplotu, přidejte vepřové maso a za častého míchání ho 3 minuty opékejte.
  4. Snižte teplotu na střední a posypte sladkou mletou paprikou. Přidejte prolisovaný česnek. Za stálého míchání smažte 1 minutu. Přidejte mouku a smažte další 1 minutu. Dobře promíchejte.
  5. Osolte základ pro segedín, zalijte vodou nebo hovězím vývarem, aby bylo vepřové maso zakryté. Přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum, přikryjte pokličkou a nechte 30 minut vařit.
  6. Teprve nyní přidejte osmaženou slaninu, kysané zelí a nechte vařit dalších 30 minut, nebo dokud není vepřové maso měkké. Občas promíchejte.
  7. Jako poslední krok přidejte zakysanou smetanu, už nevařte. Stačí dobře promíchat, osolit podle chuti a segedínský guláš je hotový!

Segedínský guláš podávejte teplý, skvěle se hodí k houskovým knedlíkům. Jako alternativu k nim však můžete použít vařené brambory nebo plátek čerstvého žitného chleba.