Svíčková na smetaně: Nostalgická chuť domova v každém soustu

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně, to je kulinářský poklad české kuchyně, který si získal srdce mnoha gurmánů. Tento pokrm je symbolem tradičních českých svátků a rodinných oslav. Jeho příprava může na první pohled vypadat jako výzva, ale ve skutečnosti je to cesta plná objevování kulinářského umění, která vede k nezapomenutelnému gastronomickému zážitku.

Klíčem k dokonalé svíčkové je kombinace kvalitního hovězího masa, čerstvé zeleniny a správného množství koření. Tento recept využívá restovanou zeleninu a citronovou šťávu, které omáčce dodávají jedinečnou chuť. Ačkoliv existuje mnoho variant, jak svíčkovou připravit, tento postup je osvědčený a slibuji vám vynikající výsledek, který potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i srdce vašich blízkých.

Suroviny: (4 porce)

  • 800 g zadního hovězího
  • 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
  • 1 cibule
  • 50 g plnotučné hořčice
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce octa
  • 100 g oleje
  • kousek másla
  • 100 g uzené slaniny
  • 1 lžíce mouky (nebo podle potřeby)
  • 250 ml smetany na šlehání 33%
  • 3 ks bobkového listu
  • 5 ks nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • citronová šťáva na dochucení
  • sůl
  • vývar

Postup:

  1. Příprava masa: Začněte tím, že do masa vložíte tenké proužky slaniny. Tento krok si usnadníte, pokud slaninu předem na chvíli uložíte do mrazáku. Následně maso osolte a na pánvi s trochou oleje, případně směsi oleje a másla, ho zprudka opečte, aby se zatáhlo.
  2. Zpracování zeleniny: Po vyjmutí masa z pánve v ní orestujte hrubě nastrouhanou zeleninu spolu s cibulí. Jakmile začne mrkev uvolňovat barvu, přidejte cukr a nechte ji zkaramelizovat.
  3. Dochucení a pečení: Do pánve přidejte hořčici a koření, zalijte octem, vraťte maso zpět a přelijte veškerým horkým vývarem. Poté celou směs přesuňte do trouby a pečte pod pokličkou, dokud maso nezměkne, což obvykle trvá 1,5 až 2 hodiny při střední teplotě.
  4. Dokončení omáčky: Po upečení maso a koření vyjměte. Maso nakrájejte a omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je potřeba, omáčku zahustěte směsí hladké mouky a mléka a nechte ji ještě asi 20 minut povařit. Nakonec omáčku dochuťte smetanou, citronovou šťávou a kouskem másla, ale už ji nevařte.
  5. Podávání: Hotovou svíčkovou podávejte s houskovými knedlíky, ozdobte plátkem citronu a brusinkami pro dokonalý gastronomický zážitek.

Svíčková na smetaně je více než jen jídlo, je to kousek kulinářského umění, které odráží bohatost české kuchyně. Tento recept, spojující jednoduchost s elegancí, dokazuje, že i tradiční pokrmy mohou být zdrojem nejen velké chuti, ale i hrdosti. Ať už pro speciální příležitost nebo jen pro potěšení z dobrého jídla, svíčková na smetaně je vždy skvělou volbou, která zanechává skvělý dojem.