Svíčková na smetaně, to je kulinářský poklad české kuchyně, který si získal srdce mnoha gurmánů. Tento pokrm je symbolem tradičních českých svátků a rodinných oslav. Jeho příprava může na první pohled vypadat jako výzva, ale ve skutečnosti je to cesta plná objevování kulinářského umění, která vede k nezapomenutelnému gastronomickému zážitku.
Klíčem k dokonalé svíčkové je kombinace kvalitního hovězího masa, čerstvé zeleniny a správného množství koření. Tento recept využívá restovanou zeleninu a citronovou šťávu, které omáčce dodávají jedinečnou chuť. Ačkoliv existuje mnoho variant, jak svíčkovou připravit, tento postup je osvědčený a slibuji vám vynikající výsledek, který potěší nejen vaše chuťové pohárky, ale i srdce vašich blízkých.
Suroviny: (4 porce)
- 800 g zadního hovězího
- 300 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel ve stejném poměru)
- 1 cibule
- 50 g plnotučné hořčice
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce octa
- 100 g oleje
- kousek másla
- 100 g uzené slaniny
- 1 lžíce mouky (nebo podle potřeby)
- 250 ml smetany na šlehání 33%
- 3 ks bobkového listu
- 5 ks nového koření
- 5 kuliček pepře
- citronová šťáva na dochucení
- sůl
- vývar
Postup:
- Příprava masa: Začněte tím, že do masa vložíte tenké proužky slaniny. Tento krok si usnadníte, pokud slaninu předem na chvíli uložíte do mrazáku. Následně maso osolte a na pánvi s trochou oleje, případně směsi oleje a másla, ho zprudka opečte, aby se zatáhlo.
- Zpracování zeleniny: Po vyjmutí masa z pánve v ní orestujte hrubě nastrouhanou zeleninu spolu s cibulí. Jakmile začne mrkev uvolňovat barvu, přidejte cukr a nechte ji zkaramelizovat.
- Dochucení a pečení: Do pánve přidejte hořčici a koření, zalijte octem, vraťte maso zpět a přelijte veškerým horkým vývarem. Poté celou směs přesuňte do trouby a pečte pod pokličkou, dokud maso nezměkne, což obvykle trvá 1,5 až 2 hodiny při střední teplotě.
- Dokončení omáčky: Po upečení maso a koření vyjměte. Maso nakrájejte a omáčku rozmixujte do hladka. Pokud je potřeba, omáčku zahustěte směsí hladké mouky a mléka a nechte ji ještě asi 20 minut povařit. Nakonec omáčku dochuťte smetanou, citronovou šťávou a kouskem másla, ale už ji nevařte.
- Podávání: Hotovou svíčkovou podávejte s houskovými knedlíky, ozdobte plátkem citronu a brusinkami pro dokonalý gastronomický zážitek.
Svíčková na smetaně je více než jen jídlo, je to kousek kulinářského umění, které odráží bohatost české kuchyně. Tento recept, spojující jednoduchost s elegancí, dokazuje, že i tradiční pokrmy mohou být zdrojem nejen velké chuti, ale i hrdosti. Ať už pro speciální příležitost nebo jen pro potěšení z dobrého jídla, svíčková na smetaně je vždy skvělou volbou, která zanechává skvělý dojem.