Vietnamský pokrm se z vietnamštiny do češtiny překládá jako – Hovězí nudlový pokrm z jižní oblasti. Zajímavé na Bún Bò Nam Bộ je, že i když ho Severovietnamci považují za jídlo z jižního Vietnamu, ve skutečnosti je oblíbenější v severním Vietnamu než v jižním.
Někteří lidé říkají, že Bún Bò Nam Bộ bylo do Severního Vietnamu přeneseno z Jižního Vietnamu. Jiní říkají, že pochází ze severního Vietnamu, ale protože je pokrm považován spíše za jihovietnamský, považují ho za jihovietnamský. Pravdou je, že nikdo s jistotou neví, odkud Bún Bò Nam Bộ pochází a jak se stalo tak populárním v severovietnamském hlavním městě Hanoji ve Vietnamu.
Bún Bò Nam Bộ je jedním z deseti nejlepších jídel, které by podle CNN Travel měl ve Vietnamu ochutnat každý.
Celkový čas přípravy:
65 minut
Suroviny:
Marinované maso:
- 600 gramů hovězího masa nakrájeného na tenké plátky.
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička mořské soli
- 2 lžičky pepře
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžička rybí omáčky (pokud máte rádi chuť rybí omáčky, můžete přidat více)
- 2 vrchovaté lžičky mletého česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Rostlinný olej na vaření masa
- Extra česnek na osmažení masa.
Omáčka:
- 4 šálky vody
- 1/2 šálku cukru
- (Cukr můžete přidat nebo ubrat podle vlastní chuti. Můžete dát méně nebo více cukru.)
- 1/2 šálku rybí omáčky
- 1/4 šálku jablečného octa
- 3 vrchovaté lžičky česneku
- 1 1/2 lžičky černého pepře
- 3 kusy čerstvých malých červených chilli papriček nakrájených na malé kousky nebo asi 2 vrchovaté červené chilli papričky nakrájené na kousky. (můžete jich přidat více nebo méně podle toho, jak pálivé to chcete).
Salát:
- 225 gramů arašídů (nakrájených na malé kousky)
- 400 gramů čerstvých fazolových klíčků
- 1 kilogram rýžových nudlí (vařených)
- 2 velké hlávky salátu
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 1/2 svazku čerstvé máty
- Následující suroviny byste měli podávat teplé (nemusí být horké) – nudle, hovězí maso a fazolové klíčky. Omáčku Bun Bo Nam Bo můžete také ohřát.
Postup:
Smíchejte cukr, sůl, pepř, česnek, rybí omáčku a rostlinný olej do tenkých plátků hovězího masa Nechte marinovat alespoň 1 hodinu. Můžete si ho také připravit předem a nechat marinovat přes noc.
Zatímco se hovězí maso marinuje, můžete si připravit omáčku Bun Bo Nam Bo. Stačí přidat vodu. cukr a pak míchat, dokud se cukr ve vodě nerozpustí. Poté přidejte rybí omáčku, jablečný ocet. Červené chilli papričky, česnek a černý pepř. Můžete to nechat odležet, ale tato omáčka je obvykle nejlepší, když ji použijete ještě týž den, kdy ji připravíte.
Na salát nakrájejte všechen salát na malé kousky. Čerstvé fazolové klíčky rychle spařte nebo blanšírujte ve vodě. Chtějte, aby byly lehce křupavé. Pokud jim dáváte přednost, můžete je také rychle osmažit.
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej, dokud se nerozpálí. Poté vložte asi lžíci česneku. Česnek smažte, dokud nezhnědne, pak přidejte hovězí maso a nechte ho vařit. Vzhledem k množství hovězího masa to možná budete muset udělat dvakrát. Hovězí maso uvařte až těsně před podáváním.
Nudle uvařte, abyste je mohli podávat horké.
Na dno misky patří nakrájený koriandr a máta. Na to položte nudle. Nahoru přidejte salát, hovězí maso, arašídy a další koriandr a mátu. Nalijte tolik tekutiny, kolik chcete. Někteří lidé mají rádi méně, ale já raději používám hodně omáčky. Vše promíchejte a snězte.