Krémová česnečka z pečeného česneku

krémová česnečka

Hledáte recept na chutnou polévku? Už nehledejte a vyzkoušejte tuto! Chuťově bohatá krémová česnečka, která je plná jemně opečeného česneku. Tento pokrm se skvěle hodí k obědu nebo večeři a v chladnějších měsících vás báječně zahřeje.

Ostrá vůně česneku, který se jemně peče v troubě, je jednou z mých nejoblíbenějších vůní. Krémová česnečka mě vrací do doby, kdy jsem začínal vařit; každý týden se množství česneku, který jsem pekl, exponenciálně zvětšovalo, až úplně přerostlo kuchyň!

Studie prokázaly, že česnek je spojován se zlepšením krevního oběhu, a výrazná, ale sladká chuť této polévky by vám měla umožnit snížit množství přidané soli, což prospěje i vašemu krevnímu tlaku.

Celková doba přípravy:

45 minut

Suroviny:

Pečený česnek:

  • 2 paličky česneku (asi 25 neloupaných stroužků).
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na zbytek polévky:

  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 1 velká cibule nakrájená nadrobno
  • 1 1/2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
  • 15 oloupaných a nasekaných stroužků česneku
  • 850 ml zeleninového vývaru
  • Sůl a čerstvě mletý černý pepř
  • Česnekový olej (nepovinné)

Postup:

Předehřejte troubu na 190 °C.

Pečení česneku: rozdělte dvě hlavičky česneku na stroužky. Neoloupané je vložte do mísy odolné vůči troubě a přidejte olej, špetku soli a trochu černého pepře. Promíchejte, aby byly všechny stroužky česneku dobře pokryty olejem. misku pevně uzavřete stříbrnou fólií a pečte 40-45 minut. Nechte vychladnout, pak z každého stroužku vymačkejte dužinu a slupky vyhoďte.

Česnek je přírodní antibiotikum.

Příprava polévky: Cibuli zkaramelizujte (viz strana 34) na oleji dozlatova. Přidejte tymián a syrový nasekaný česnek a na mírném ohni vařte 3-4 minuty.

Přidejte opečený česnek a poté zeleninový vývar. Promíchejte a přiveďte k varu. ztlumte teplotu a za občasného míchání vařte mírně, částečně přikryté, asi 5-6 minut.

Odstavte z ohně a polévku rozmixujte dohladka. Podle chuti ji ještě trochu dochuťte. Pro ještě bohatší chuť zakápněte polévku trochou česnekového oleje.