Hledáte recept na chutnou polévku? Už nehledejte a vyzkoušejte tuto! Chuťově bohatá krémová česnečka, která je plná jemně opečeného česneku. Tento pokrm se skvěle hodí k obědu nebo večeři a v chladnějších měsících vás báječně zahřeje.
Ostrá vůně česneku, který se jemně peče v troubě, je jednou z mých nejoblíbenějších vůní. Krémová česnečka mě vrací do doby, kdy jsem začínal vařit; každý týden se množství česneku, který jsem pekl, exponenciálně zvětšovalo, až úplně přerostlo kuchyň!
Studie prokázaly, že česnek je spojován se zlepšením krevního oběhu, a výrazná, ale sladká chuť této polévky by vám měla umožnit snížit množství přidané soli, což prospěje i vašemu krevnímu tlaku.
Celková doba přípravy:
45 minut
Suroviny:
Pečený česnek:
- 2 paličky česneku (asi 25 neloupaných stroužků).
- 1 lžíce řepkového oleje
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na zbytek polévky:
- 2 lžíce řepkového oleje
- 1 velká cibule nakrájená nadrobno
- 1 1/2 lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 15 oloupaných a nasekaných stroužků česneku
- 850 ml zeleninového vývaru
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř
- Česnekový olej (nepovinné)
Postup:
Předehřejte troubu na 190 °C.
Pečení česneku: rozdělte dvě hlavičky česneku na stroužky. Neoloupané je vložte do mísy odolné vůči troubě a přidejte olej, špetku soli a trochu černého pepře. Promíchejte, aby byly všechny stroužky česneku dobře pokryty olejem. misku pevně uzavřete stříbrnou fólií a pečte 40-45 minut. Nechte vychladnout, pak z každého stroužku vymačkejte dužinu a slupky vyhoďte.
Příprava polévky: Cibuli zkaramelizujte (viz strana 34) na oleji dozlatova. Přidejte tymián a syrový nasekaný česnek a na mírném ohni vařte 3-4 minuty.
Přidejte opečený česnek a poté zeleninový vývar. Promíchejte a přiveďte k varu. ztlumte teplotu a za občasného míchání vařte mírně, částečně přikryté, asi 5-6 minut.
Odstavte z ohně a polévku rozmixujte dohladka. Podle chuti ji ještě trochu dochuťte. Pro ještě bohatší chuť zakápněte polévku trochou česnekového oleje.