Tento kachna recept na medovou pečenou kachnu je krásným svátečním hlavním jídlem, ale je dostatečně snadný pro každou zvláštní příležitost nebo nedělní večeři.
Ukážu vám, jak připravit kachna recept s křupavou kůží a křehkým, šťavnatým masem, aby získala krásný pečený vzhled a úžasnou chuť! Když zvládnete udělat celé pečené kuře, zvládnete snadno i celou pečenou kachnu.
Proč podávat kachna recept na medu?
Přestože se kachna recept v poslední části pečení potírá medem, není kachna sladká a není těžká ani přeplácaná jako pomerančová omáčka, která se ke kachně tak často podává. Med jen pomáhá zkřehnout kůži a dodává hotovému ptákovi krásnou tmavou barvu, ale celková chuť je velmi pikantní díky česneku a cibuli, které jsem do kachní dutiny nacpal před pečením.
Jak připravit ten nejlepší kachna recept?
Rozhodl jsem se pro pečení kachny v troubě, abych mohl snadno uchovat kachní tuk pro další použití.
Při pečení celé kachny je třeba zvážit, jak se vypořádat s vrstvou tuku pod kůží, která jí dodává spoustu chuti, ale vzhledem k její tloušťce může být obtížné ji správně připravit. Klíčem k tomu je nařezat kůži ostrým nožem, aby mohl tuk unikat, zatímco se kachna pomalu peče v troubě.
Kachnu není třeba před pečením potírat máslem nebo olejem jako kuře nebo krůtu, protože kachna bude mít přirozeně dostatek tuku, který ji udrží šťavnatou a vlhkou.
Jedinou nevýhodou pomalého pečení kachny je pak to, že maso na prsou je zcela propečené. Někteří lidé, včetně mě, dávají u kachny přednost středně propečeným prsům, a toho při pečení celé kachny prostě nelze dosáhnout.
Přesto je i prsní maso stále vlhké a stehna a kýta jsou při této přípravě dokonalá. Chtěl jsem jen vyjasnit případná očekávání, že tato příprava není stejná jako smažení kachních prsou na pánvi pro dosažení dokonalé středně propečené kýty.
Jak na křupavou kachní kůži?
Začněte tím, že kachnu osušíte papírovými utěrkami. Poté ji naporcujte, aby se během pečení uvolnila část tuku. Kachnu dobře okořeňte potíráním, které obsahuje sůl, která také pomáhá vysušit kůži a získat ji křupavou.
Kachnu začněte péct při vyšší teplotě v troubě a v polovině pečení ji snižte. Ke konci pečení kachnu několikrát potřete medem. Ten spolu s potíráním a tukem, který se z kachny uvolňuje, jakoby zkaramelizuje a můžete ho použít k jejímu několikanásobnému polévání, chcete-li.
Celkový čas přípravy:
2 hodiny a 20 minut
Suroviny:
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky papriky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička černého pepře
- 1/4 šálku medu
- 1 celá kachna
- 3 snítky rozmarýnu
- 2 jablka
- 1 cibule
- půlka citrónu
- pár stroužků česneku
Postup:
Pokud použijete mraženou kachnu, nechte ji 2-3 dny zcela rozmrazit v chladničce a poté vyjměte vnitřnosti a krk. Kachnu zevnitř i zvenku dobře opláchněte studenou vodou a zcela osušte papírovými utěrkami.
Kachnu nechte 30 minut odpočívat na kuchyňské lince, aby se trochu ohřála.
Ostrým nožem nařízněte na prsou kachny kůži do kosočtverce, přičemž se snažte naříznout pouze kůži, aniž byste se dostali k masu pod prsy. Pokud se na kachně nacházejí další tučná místa, například v místech, kde se stehna spojují s tělem, šťouchněte nebo nařízněte i do nich.
Dutinu kachny naplňte stroužky česneku, rozčtvrcenou cibulí a několika snítkami rozmarýnu. Můžete také použít plátky citronu nebo rozčtvrcená jablka.
Na obou koncích kachny přehněte volnou kůži, aby vše drželo uvnitř, a kachní nohy svažte řeznickým motouzem nebo provázkem, abyste ji svázali tak, že uvážete smyčku kolem jedné kachní nohy, pak ji překřížíte přes druhou nohu a motouz jednou nebo dvakrát omotáte kolem obou nohou a pak jej svážete.
V malé misce smíchejte sůl, papriku, česnekový prášek a pepř a potřete jimi celou kachnu.
Kachnu položte na drátěný chladicí rošt nad plech nebo na mřížku velkého pekáče nahoru naporcovanou prsní stranou.
Kachnu začněte péct při vyšší teplotě po dobu 15 minut, poté snižte teplotu trouby na střední až nízkou a pečte ji 1 hodinu a 15 minut. Po uplynutí 60 minut kachnu potřete polovinou medu, poté ji 10 minut dopékejte a poté ji potřete zbylým medem.
Pokud je šťáva i po 1,5 hodině stále růžová, nechte ji péct ještě 15 minut, poté ji vytáhněte z trouby a na 15 minut ji přikryjte alobalem, aby se šťáva před porcováním znovu rozproudila. Kachna bude hotová, když šťáva vytékající ze stehna po napíchnutí bude mít jen lehce růžovou barvu.