Klasický cheesecake recept

cheesecake recept

Pro krémový a velmi jemný klasický tvarohový koláč už nehledejte jiný recept! V kombinaci s máslovou krustou z grahamových krekrů mu nikdo nemůže upřít jednoduchou dekadenci. Pro dosažení nejlepších výsledků pečte ve vodní lázni. Nebojte se a následujte náš cheesecake recept.

Neobyčejně obyčejný

Existuje velké množství různých variací na cheesecake recept. Cheesecake s arašídovým máslem, cheesecake se Snickers, cheesecake s dýňovým pyré, citronový cheesecake nebo cheesecake s Amarettem a další a další. To je spousta receptů na tvarohové dorty bez jediného náznaku toho, odkud všechny pocházejí: klasický tvarohový dort.

Pro mě je klasický cheesecake krémový, bohatý a jemný. Můj recept na cheesecake není tak hutný jako newyorský cheesecake, ale je stejně výjimečný.

Příprava je poměrně jednoduchá – teprve pečení tvarohového koláče by mohlo skončit neúspěchem. Ve hře je mnoho faktorů, jako je netěsnost formy, popraskání povrchu cheesecaku, nedopečení, přepečení atd. Mám pro vás spoustu triků, které vám pomohou k dokonalosti klasického cheesecaku.

Jak připravit klasický cheesecake

Na tento recept na cheesecake potřebujete jen několik základních surovin.

Smetanový sýr: Základem tohoto cheesecaku je plnotučný smetanový sýr. Nejlépe Philadelphia.

Cukr: 1 šálek. Není to zase tak moc vzhledem k tomu, kolik hladových krků můžete tímto dezertem nasytit. Přeslazený cheesecake už skoro není cheesecake. Použití pouze 1 šálku cukru dává tomuto cheesecaku možnost vyvážit pikantní a sladkou chuť, přesně tak, jak by měl klasický cheesecake chutnat.

Zakysaná smetana: 1 šálek. Díky ní je cheesecake jemnější.

Trocha ochucení: 1 lžička čistého vanilkového extraktu a 2 citronové šťávy. Citronová šťáva rozjasní celkovou chuť cheesecaku a vanilka je vždycky dobrý nápad.

Vejce: Poslední ingrediencí jsou 3 vejce. Vejce budete šlehat jako poslední, jedno po druhém, dokud se *jen* nezapracují. Po přidání vajec těsto příliš nemíchejte. Do těsta se tak dostane vzduch, který způsobí popraskání a vyfouknutí cheesecaku.

A jako vždy se ujistěte, že všechny ingredience mají pokojovou teplotu, aby směs zůstala hladká, rovnoměrná a rychle se spojila.

Jak připravit krustu z grahamových krekrů

Na přípravu jsou skvělé grahamové krekry, vyzkoušet můžete ale třeba i sušenky, např. Oreo. Doporučuji vám lehce vymazat dno formy, protože základ z Oreo má tendenci se lepit. Nejlepší forma na přípravu cheesecaků je ta s odnímatelnými boky. Rozdrcené sušenky na dno musíte vždy hodně upěchovat, aby se základ nedrolil.

Jak vyrobit tvarohový koláč ve vodní lázni

Slibuji, že vodní lázeň není nic složitého. Jediné, co děláte, je, že vložíte formu do pekáče, naplníte ho horkou vodou a pečete. Ptáte se, jaký to má smysl?

Tvarohový koláč miluje vlhké prostředí. Pára z horké vody bude cheesecake pomalu a rovnoměrně zvedat, čímž se sníží riziko vzniku prasklin na povrchu. Tento pomalý a rovnoměrný způsob pečení navíc pomáhá zabránit tomu, aby cheesecake po vychladnutí klesl zpět dolů. Věnovat několik minut navíc přípravě vodní lázně pro tento recept na cheesecake se vyplatí.

Chlazení a chlazení cheesecaku

Dalším způsobem, jak zabránit popraskání cheesecaku, je jeho počáteční ochlazení uvnitř trouby. Když je cheesecake hotový, vypněte troubu, otevřete dvířka trouby a nechte cheesecake 1 hodinu uvnitř. Drastická a náhlá změna teploty není pro cheesecake ideální, proto se snažte co nejlépe kontrolovat prostředí tím, že cheesecake necháte uvnitř.

Poté, co cheesecake vychladne v troubě po dobu 1 hodiny, položte ho na pult, aby vychladl. Po vychladnutí ho dejte do lednice na nejméně 4 hodiny nebo i přes noc. Není větší zkoušky vaší pevné vůle než těch několik hodin, kdy jste nuceni čekat, než cheesecake bude zcela připraven ke konzumaci.

Suroviny

Sušenkový základ

  • 1 a 1/2 šálku (180 g) grahamových krekrů (můžete dát ale i sušenky Lotus, Bebe, podle vašeho výběru, pak nemusíte přidávat už cukr)
  • 1/4 šálku (50 g) krystalového cukru
  • 5 polévkových lžic (71 g) nesoleného másla, rozpuštěného

Náplň

  • 900 g plnotučného smetanového sýra, změklého na pokojovou teplotu (Philadelphia, Lučina)
  • šálek (200 g) krystalového cukru
  • 1 šálek (240 g) plnotučné zakysané smetany, pokojové teploty
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 2 lžičky čerstvé citronové šťávy (nepovinné, ale doporučené)
  • 3 velká vejce, při pokojové teplotě

Příprava

Nastavte rošt trouby do dolní střední polohy a předehřejte troubu na 180 °C. Připravte základ: Pokud začínáte s plnými grahamovými krekry, rozemelte je v kuchyňském robotu nebo mixéru na jemnou drť. Nasypejte je do středně velké mísy a promíchejte s cukrem, dokud se nespojí, a poté vmíchejte rozpuštěné máslo. Směs bude sypká. Snažte se rozdrtit/rozbít všechny velké kousky. Nalijte do nevymaštěné kulaté formy s odnímatelnými boky.

Tlakem rukou zapracujte drobky na dno a částečně i na boky, aby vznikla kompaktní kůrka. Neutlačujte je velkou silou, protože pak by byla kůrka příliš tvrdá. Jednoduše ji poklepávejte, můžete použít ploché dno malé odměrky, abyste vše vyhladili. Předpečte 10 minut. Vyjměte z trouby a horký plech položte na velký kus alobalu. Alobal bude pánev obepínat kvůli vodní lázni v kroku 4. Během přípravy náplně nechte kůrku mírně vychladnout.

Připravte náplň

Smetanový sýr a krystalový cukr šlehejte ve velké míse na středně vysoké rychlosti, dokud směs nebude hladká a krémová, asi 2 minuty. Přidejte zakysanou smetanu, vanilkový extrakt a citronovou šťávu a šlehejte do úplného spojení.

Při střední rychlosti přidávejte vejce jedno po druhém a po každém přidání šlehejte, dokud se nespojí. Po přidání posledního vejce do těsta přestanete míchat .

Připravte si jednoduchou vodní lázeň

Dejte vařit vodu do rychlovarné konvice. Na vodní lázeň potřebujete cca 2,5 cm vody v pekáči, takže se ujistěte, že vaříte dostatečné množství. Já používám celou konvici horké vody. Zatímco se voda ohřívá, omotejte alobal kolem formy se sušenkovým základem.

Umístěte ji dovnitř velkého pekáče. Na krustu nalijte tvarohové těsto. Gumovou stěrkou nebo lžící ho uhlaďte do rovnoměrné vrstvy. Opatrně nalijte horkou vodu dovnitř pekáče a vložte do trouby. (Nebo můžete nejdříve vložit pekáč do trouby a pak do něj nalít horkou vodu. Podle toho, co je pro vás jednodušší.)

Tvarohový koláč pečte 55-70 minut nebo dokud střed koláče téměř neztuhne. Pokud si všimnete, že cheesecake na povrchu příliš rychle hnědne, v polovině pečení ho zakryjte alobalem.

Vypněte troubu a mírně pootevřete dvířka trouby. Nechte cheesecake v troubě ve vodní lázni chladnout po dobu 1 hodiny. Vyjměte jej z trouby a vodní lázně a poté cheesecake zcela odkrytý vychlaďte při pokojové teplotě. Poté cheesecake přikryjte a uložte do chladničky alespoň na 4 hodiny nebo přes noc.