Máte chuť na něco smaženého? Pravé maďarské langoše – známé také jako maďarský smažený chléb – jsou rozhodně svačinka, kterou byste měli vyzkoušet! Tato maďarská pochoutka, která se vyrábí smažením kynutého těsta, je pak potřena česnekovým potěrem, kečupem a posypána strouhaným sýrem! Langoš je ideální teplá a vydatná svačina, která se hodí, když je venku zima.
Suroviny:
- 1 hrnek čerstvě rozmačkaných a teplých brambor, asi z 1 středně velké brambory.
- 2 a 1/2 lžičky instantního droždí
- 1 lžička cukru
- 1 a 3/4 šálku (240 gramů) hladké mouky
- 1 lžíce rostlinného oleje
- 3/4 čajové lžičky soli, plus další podle chuti
- 1/2 šálku mléka
- Řepkový olej na smažení
- 2 stroužky česneku, rozpůlené
Postup:
- Čerstvě rozmačkané teplé brambory dejte spolu s droždím, cukrem, moukou, olejem, 3/4 lžičky soli a mlékem do velké mísy nebo do mixéru.
- Pomocí mixéru smíchejte ingredience, dokud se dobře nepromíchají. Pokud mícháte ručně, začněte proces mícháním dřevěnou vařečkou.
- Přepněte na hněták a hněťte těsto 5 až 7 minut nebo dokud není hladké a pružné. Pokud těsto mícháte ručně, dejte si dalších 5 minut na vypracování těsta, dokud nebude hladké a nebude se vám lepit na ruce.
- Těsto přeneseme do vymazané mísy, přikryjeme a necháme kynout, dokud se nezdvojnásobí, přibližně 1 hodinu.
- Těsto rozdělte na 4 stejné části. Z každého kousku vytvarujte hladkou kouli a položte ji na lehce pomoučněnou desku. Přikryjte a nechte dalších 20 minut odpočívat.
- Ve velké pánvi rozehřejte palec řepkového oleje na 176°C.
- Každou kuličku těsta zploštíme a roztáhneme na kruh o průměru 8 palců. Ostrým nožem udělejte do středu roztaženého těsta 1 nebo více zářezů. Tyto zářezy jsou tradiční, ale také zabraňují nafouknutí těsta uprostřed.
- Smažte po jednom langoši asi 2 minuty z každé strany nebo dozlatova. Osušte je na papírových utěrkách. Podávejte horké, potřené česnekovým potěrem, kečupem a posypané strouhaným sýrem.
Tipy pro maďarské langoše:
- Ujistěte se, že používáte velkou a hlubokou pánev, aby v ní bylo dost místa pro 8palcové langoše. Těsto opatrně vsuňte do rozpáleného oleje.
- Aby se maďarské langoše opekly rovnoměrně, musíte do těsta naříznout zářezy; jinak bude chléb na okrajích bublat a části langoše nezhnědnou.
- Vždy po vyndání z pánve položte langoše na papírové ubrousky, aby se vsáklo co nejvíce přebytečného oleje.