Medovník: kulinářský poklad z domova

Pravý medovník

Existuje nějaký oblíbený dort typický pro české kavárny? Samozřejmě! Jmenuje se Medovník a je to vrstvený medový dort s karamelovou náplní. Dort s jedinečnou chutí je neuvěřitelně vláčný, naprosto vynikající a bývá první sladkou volbou, kterou si Češi objednávají ke kávě. Upečte si Medovník doma podle tohoto originálního českého receptu. Jeho příprava je překvapivě snadná!

Suroviny:

  • 1 a ½ šálku medu, pokud se vám podaří sehnat květový med, zvolte ho, dodá mu příjemnou chuť navíc. Pokud ne, hodí se jakýkoli med.
  • 1 a ½ hrnku hladké mouky
  • ½ šálku vody
  • 7/8 hrnku másla
  • 6 velkých vajec
  • 2 a ½ lžičky jedlé sody
  • 2 a ½ lžičky soli
  • 1 lžička skořice
  • 1 a ¼ šálku mléčného karamelu
  • 4 a ¾ šálku husté smetany

Postup:

  1. Připravte si 12 listů pečicího papíru, které vystřihněte podle velikosti plechu. Všimněte si, že listy můžete použít opakovaně, v takovém případě můžete vystřihnout dvojnásobné množství listů, které budete péct najednou, abyste mohli připravit další várku, zatímco první bude v troubě.
  2. Do malého hrnce přidejte 3/4 šálku medu a na prudkém ohni ho přiveďte k varu, poté teplotu snižte na bod varu. Občas promíchejte dřevěnou vařečkou, aby se med nepřipálil, začne pěnit, nebojte se, to je normální. Vařte a míchejte, dokud se z medu nezačne kouřit, buďte opatrní, protože se může velmi rychle spálit. Jakmile se z medu začne kouřit, stáhněte ho z ohně a pomalu vmíchejte 1/4 šálku vody. Až začne hojně bublat, zamíchejte a nechte ji ustálit. Odstavte.
  3. Malou až středně velkou pánev naplňte 3 až 4 cm vody a nastavte na střední teplotu. Následně bude potřeba žáruvzdornou misku. Přiveďte vodu k varu a v žáruvzdorné misce smíchejte 1/4 šálku spáleného medu, 3/4 šálku medu, cukr a máslo.
  4. V samostatné míse si připravte vejce a dejte je stranou, smíchejte jedlou sodu, sůl a skořici a také dejte stranou. Jakmile se máslo rozpustí, šlehačem ho spojte a vyzkoušejte prstem, zda je směs teplá (ne horká nebo vařící). Nyní zašlehejte vejce, tím se směs ochladí, míchejte, dokud nebude mít opět teplou teplotu. Přidejte předem připravenou sodu, sůl a skořici a stále šlehejte. Pokud těsto lehce pění, to znamená, že je hotové. Odstavte a nechte 20-30 minut vychladnout.
  5. Přidejte teplou směs vajec a medu do velké mísy. Do směsi postupně za stálého šlehání přisypávejte mouku, aby nevznikly hrudky. Vznikne tak hladké těsto karamelové barvy.
  6. Vezměte předem připravené pečicí papíry a do středu kruhu dejte 1/3 hrnku těsta. Cukrářským nožem rovnoměrně rozetřete těsto na kruh. Vznikne tenká vrstva silná asi jako dvě až tři mince. Snažte se, aby vrstvy byly co nejrovnoměrnější, vložte je do předehřáté trouby a pečte, dokud nebudou mít tmavě karamelovou barvu (asi 6-7 minut), medové koláče jsou tmavší než běžné piškoty.
  7. Koláč je pokrytý drobenkou, pro jejíž vytvoření vyberte vrstvu z předchozího kroku (tu, se kterou nejste spokojeni) a pečte ji při teplotě 150 C po dobu 15 až 20 minut. Vrstva bude tvrdá až po vychladnutí, takže se snažte o tmavou karamelovou barvu, která vypadá téměř jako spálená, a nechte ji vychladnout, dokud neztuhne. Rozmixujte, dokud nezískáte jemné drobky, a dejte stranou.

Příprava potěru:

  1. Smíchejte 1/2 šálku spáleného medu s mléčným karamelem, trochou soli a šlehejte, dokud se nespojí. Vznikne hustá tekutina karamelové barvy. Odstavte
  2. Vložte smetanu do mísy a vyšlehejte ji do středně tuhého stavu, pozor, je to hodně smetany, takže pokud se vám nevejde do mixéru, rozdělte tento proces do dvou kroků. Jakmile dosáhnete požadované hustoty, přidejte směs z předchozího kroku (nezapomeňte použít polovinu, pokud jste proces rozdělili) a šlehejte. Obě poloviny spojte a dejte stranou pro další krok.
  3. Na dortový talíř položte dva použité listy pečicího papíru tak, aby každý pokrýval přibližně polovinu talíře. Jednu z upečených vrstev položte doprostřed dortového talíře a doprostřed vrstvy přidejte dvě vrchovaté lžíce krémové náplně. Pomocí šikmého cukrářského nože krém rovnoměrně rozetřete. Pečicí papír vám na konci pomůže udržet dortový talíř čistý, protože můžeme vytáhnout pečicí papír se všemi drobky a krémem.
  4. Pokračujte v přidávání vrstev krému a dortu, neostýchejte se vrstvy posouvat, protože krém není příliš hustý a snadno sklouzne. Jakmile dokončíte všechny vrstvy, pokryjte vrchní část a boky rovnoměrnou vrstvou zbývajícího krému. Nyní je čas přidat na závěr dortové drobky.
  5. Lžící přidávejte drobky od horní části dortu, nejsnadněji tak, že na lžíci poklepete ukazováčkem, když ji držíte mezi palcem a dlaní. Pokud se vám na některém místě dostane příliš mnoho drobků, nezoufejte, můžete je nakonec vyrovnat. Jakmile je vrchní část hotová, začněte s boky, drobky můžete lehce naházet o stranu, hodně jich ulpí v krému. Opakujte to tak dlouho, dokud nebude úplně pokrytý.
  6. Vím, že v tuto chvíli máte opravdu chuť sníst dort, ale vydržte. Přes noc v ledničce se chutě všeho zvýrazní, krém se smísí s piškotem a vše bude krémové a měkké. Také krájení kousků bude mnohem snazší.