Oblíbené ovocné knedlíky s čerstvými lesními borůvkami a jemným nádechem vanilky

Ovocné knedlíky

Česká kuchyně nabízí různé druhy knedlíků, které se připravují z nejrůznějších surovin. Zvláště chutné jsou ovocné knedlíky, které se tradičně plní nebo meruňkami, švestkami, třešněmi nebo jiným ovocem.

První recept na tento pokrm pochází ze 17. století. Původní české ovocné knedlíky byly smažené a plněné švestkami. Nakonec se začalo upřednostňovat vaření. Knedlíky se sypaly mákem nebo strouhaným tvarohem, v bohatých domácnostech se přidávalo i máslo nebo smetana. V průběhu let se knedlíky začaly vařit také v páře a z kynutého nebo bramborového těsta.

Suroviny:

  • 250 g tvarohu
  • 250 gramů hladké mouky
  • 50 gramů cukru
  • 1 vejce
  • trochu oleje nebo másla
  • ½ lžičky soli
  • ovoce podle výběru
  • mletý mák

Postup na ovocné knedlíky:

  1. Připravte těsto z tvarohu, mouky, vejce a cukru.
  2. Přidejte trochu oleje nebo másla
  3. Těsto rozválíme do tvaru špalku a rozdělíme ho na rovnoměrné kousky.
  4. Těsto naplňte ovocem (meruňkami, švestkami, třešněmi atd.).
  5. Vařte 5-7 minut v mírně osolené vodě.
  6. Podáváme s mákem, cukrem a rozpuštěným máslem.

Pokud chcete použít mražené ovoce, nechte ho trochu rozmrazit. Kynuté těsto je citlivé na extrémní teploty, nemá rádo přílišné teplo, ale ani chlad. Nebo knedlíky naplňte konzervovaným ovocem, které jste předtím nechali okapat. Každopádně doufáme, že vám budou knedlíky chutnat!