Knedlíků plněných uzeným masem není možné se přejíst, aspoň takhle to říkávala moje babička. Bramborové knedlíky plněné uzeným masem a podávané se smetanovým kysaným zelím jsou pravým komfortním jídlem české kuchyně. Ideální recept, který vás v chladném dni zahřeje! Příprava těchto plněných bramborových knedlíků sice dá trochu práce, ale výsledek rozhodně stojí za to!
Jako základ pro bramborové těsto budete potřebovat brambory předem uvařené ve slupce. Lahodnou náplň tvoří kostičky nakrájeného uzeného masa, které je osmažené na cibulce. A co takhle smetanové sladkokyselé zelí? Tuto přílohu připravíte při plnění bramborových knedlíků!
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 500 g jemné pšeničné mouky
- 2 vejce
- lžíce soli
- 500 g uzeného masa
- 1 cibule na posypání kysaného zelí
- 1 kg kysaného zelí
- 1 cibule
- sůl, kmín
- 1 lžíce mouky
- sádlo nebo olej
Postup na knedlíky plněné uzeným:
- Uvařte celé neoloupané brambory. Nechte je vychladnout, pak je oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidáme vejce, mouku a sůl a vypracujeme těsto.
- Rozválíme na 0,5 cm silnou vrstvu a nakrájíme na čtverce o rozměrech 10 x 10 cm.
- Na každý čtverec položíme nakrájené uzené maso. Můžeme těsto dochutit solí a pepřem. Poté rohy spojíme a vytvoříme kulatý knedlík.
- Vařte v páře 25 minut. Po uvaření je spíchneme špejlí a potřeme sádlem nebo olejem.
- Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme kysané zelí s nálevem. Dochutíme kmínem a solí. Smažíme 15 až 20 minut. Pokud je kysané zelí příliš kyselé, můžeme ho přisladit cukrem. Nakonec zahustíme moukou rozmíchanou v troše vody.
- Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli na závěrečnou přílohu.
A teď je čas jíst! Na talíř rozprostřete mísu kysaného zelí. Na zelí položte tři až čtyři plněné knedlíky. Knedlíky můžete rozkrojit na polovinu. Často se ke knedlíkům přidává osmažená cibulka a posypávají se nasekanými zelenými bylinkami, například petrželkou. Knedlíky plněné uzeným masem jsou výtečným jídlem a určitě nám dejte v komentářích vědět, jak vám náš recept chutná!