Zelné placky, zelňáky, zelníky…je jedno, jak tomuto pokrmu budeme říkat. Faktem zůstává, že základem je zelí, hodně zelí, takže můžeme říct, že tohle je vlastně zdravé jídlo, i když je v něm sádlo nebo slanina.
Je to skvělá rychlovka a i když upečete dva plechy, zaručeně vám nic nezbyde. Je také možné místo slaniny dát škvarky, co komu víc vyhovuje.
Takže pokud se vám nahlásí neočekáváná návštěva a budete rychle chtít připravit něco k zakousnutí, zelné placky jsou skvělou a rychlou volbou.
Suroviny
- 400 g kysaného zelí
- 6 lžic mouky
- 3 vejce
- 80 g slaniny
- sůl, pepř, majoránka
Příprava
Zelí nejprve vymačkáme, aby v něm nezůstala voda, poté ho nakrájíme.
Pokrájíme slaninu na kostičky a smícháme všechny suroviny v míse a vypracujeme těsto. Nechte ho ještě odpočinout chvíli v ledničce, aby ztuhlo.
Vyložíme plech pečícím papírem. Na něj klademe malé placičky, které jsme před tím z těsta připravili
Pečeme na 180 °C dozlatova.