Zelné placky

zelné placky

Zelné placky, zelňáky, zelníky…je jedno, jak tomuto pokrmu budeme říkat. Faktem zůstává, že základem je zelí, hodně zelí, takže můžeme říct, že tohle je vlastně zdravé jídlo, i když je v něm sádlo nebo slanina.

Je to skvělá rychlovka a i když upečete dva plechy, zaručeně vám nic nezbyde. Je také možné místo slaniny dát škvarky, co komu víc vyhovuje.

Takže pokud se vám nahlásí neočekáváná návštěva a budete rychle chtít připravit něco k zakousnutí, zelné placky jsou skvělou a rychlou volbou.

Suroviny

  • 400 g kysaného zelí
  • 6 lžic mouky
  • 3 vejce
  • 80 g slaniny
  • sůl, pepř, majoránka

Příprava

Zelí nejprve vymačkáme, aby v něm nezůstala voda, poté ho nakrájíme.

Pokrájíme slaninu na kostičky a smícháme všechny suroviny v míse a vypracujeme těsto. Nechte ho ještě odpočinout chvíli v ledničce, aby ztuhlo.

Vyložíme plech pečícím papírem. Na něj klademe malé placičky, které jsme před tím z těsta připravili

Pečeme na 180 °C dozlatova.