Pstruh obecný s česnekovo-citrónovou omáčkou

pstruh obecný

Pstruh obecný s česnekovou omáčkou z citronového másla a bylinek – jednoduchý a chutný způsob přípravy ryby, zejména pokud spěcháte!  Celý recept zabere pouhých 30 minut.  Italské bylinkové koření, nasekaná čerstvá petrželka a česnek dodají rybě skvělou chuť!  Zdravá večeře s nízkým obsahem sacharidů, bohatá na bílkoviny a omega-3 mastné kyseliny.

Rychlovka na pánvi

Filety ze pstruha jsou obvykle dost tenké, což je ideální pro přípravu v pánvi. Jeden z nejlepších receptů na pstruhy, který jsem vyzkoušel, je jednoduše připravit pstruhy na pánvi na olivovém oleji a poté přidat česnek, citronovou šťávu, bílé víno, čerstvou petrželku a máslo. To je vše!  Jednoduché a vynikající.

Seznam ingrediencí pro tento recept na pstruha je krátký a jednoduchý.

Samotný pstruh je tak jemná ryba se skvělou chutí, že nepotřebuje příliš mnoho ingrediencí ani speciální techniku k jejímu vylepšení. Doba přípravy je krátká, protože filety ze pstruha jsou obvykle dost tenké.  Tento recept na pstruha trvá od začátku do konce pouhých 30 minut.

Suroviny

  • 1,5 kilogramu pstruha
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje, v případě potřeby více
  • 1 polévková lžíce italského koření (sušený tymián, oregano, petržel, dohromady)
  • ¼ lžičky soli podle chuti
  • 4 stroužky česneku nakrájené na kostičky
  • 3 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 2 lžíce bílého vína
  • 2 lžíce změklého másla
  • 2 lžíce nasekané petrželky

Příprava

Rybí filety nahoře okořeňte italským bylinkovým kořením a osolte (vydatně). Rybí filety budou mít na spodní straně kůži – tu není třeba kořenit.

Ve velké pánvi (dostatečně velké, aby se na ni vešly 2 rybí filety) rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním ohni, dokud se nezačne zahřívat, ale nebude se z něj kouřit.  Na rozpálenou pánev s olivovým olejem přidejte rybí filety kůží nahoru – masitou stranou dolů. Masitou stranu ryb smažte asi 3-5 minut na středním plameni a dbejte na to, aby se z oleje nekouřilo, dokud lehce nezhnědne.

Obraťte filety na druhou stranu, kůží dolů (v případě potřeby přidejte více oleje). Na středním ohni vařte další 2-4 minuty (aby se olej nepřipálil).

Jemná citrónovo-česneková omáčka

Odstavte pánev, přiklopte ji pokličkou a nechte rybu 5-10 minut přikrytou na pánvi, dokud není úplně propečená.

Jakmile je ryba uvařená, vypněte ji a pomocí špachtle opatrně vyjměte filety na talíř a oddělte je od kůže. Opatrně odstraňte nebo seškrábněte kůži ze dna pánve a dbejte na to, aby v ní zůstal všechen olej z vaření.

Do stejné pánve s olejem přidejte na kostičky nakrájený česnek, citronovou šťávu a bílé víno. Vařte na středně nízkém ohni asi 1 minutu, dokud česnek trochu nezměkne. Odstavte z ohně. Do omáčky přidejte 1 lžíci nasekané petrželky a 2 lžíce másla, odstavte z ohně a míchejte, dokud se máslo nerozpustí a nevytvoří krémovou směs.

Přidejte na pánev rybu, přelijte ji lžící omáčky, posypte rybu i omáčku zbývající 1 lžící petrželky a podávejte.