Tohle je česká klasika – kynuté borůvkové knedlíky. Můžete si udělat i z tvarohového těsta, ale tyhle jsou více nadýchané. Zkrátka různé druhy knedlíků – to je pro nás Čechy typické, i když objevují se i v jiných zemích.
Věděli jste, že první psaný recept na ovocné knedlíky se pochází ze 17. století? Tehdy se ale knedlíky smažily, vařit se začaly později.
Nejlepší je čerstvé
Plnit ovocné knedlíky je nejlepší čerstvým ovocem, ale můžete také místo čerstvých borůvek použít mražené, ale pozor, mražené ovoce zpomaluje kynutí, takže budete muset nechat těsto kynout déle.
Vaření
Vařit knedlíky můžete ve vodě nebo v páře. Stačí děrované síto nebo přímo hrnec na vaření v páře. Tento způsob přípravy má několik výhod:
- je to jednodušší
- nemusíte tolik hlídat čas
- po uvaření není povrch slizký
- potřebujete menší množství vody
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 1 lžička cukru
- 1 lžička soli
- droždí 42 g
- mléko 250 ml
- 1 ks vejce
- borůvky 0,5 l
- Na přelití
- máslo, tvaroh, moučkový cukr
Příprava
V míse promíchejte sůl, mouku, cukr. Ve směsi udělejte důlek a rozdrobte do něj droždí. Posypte cukrem, přilijte část vlažného mléka a nechte vzejít kvásek.
Pak přilijte zbytek mléka, dejte vejce a zpracujte na těsto. To bude kynout asi 30 minut
Rozdělte na 6 dílů, vyválejte placku a naplňte borůvkami. Uzavřete do kuličky a nechte ještě 15 minut kynout.
Pak dejte do páry a vařte asi 15 minut. Pak je vyndejte a propíchejte vidličkou, aby z nich vyšla pára.
Podávejte přelité máslem, cukrem a tvarohem. Nebo tak, jak máte rádi.