Batátové hranolky jsou zdravější verzí klasických bramborových hranolků z fritézy. Připravují se v troubě a vy i vaše děti si je jistě zamilujete.
Křupavé okraje, měkký střed sladkých bramborových hranolků pečených, ne smažených – takže je můžete jíst s dobrým pocitem – to je můj recept na batátové hranolky.
Říkejte si, že jsem blázen, ale sladké brambory nakrájené na hranolky, upečené do křupava a ochucené solí a pepřem považuji za nejlepší svačinu vůbec. Protože jsou pečené, a ne smažené, mám dobrý pocit, když si je dám k odpolední svačině. A ještě o něco méně provinile, protože jsou to sladké brambory, a ne jen brambory.
Množství sladkých brambor, které použijete, opravdu záleží na tom, jaký máte hlad a kolik lidí krmíte. Mně obvykle stačí jedna hodně velká sladká brambora, ale když dělám dost pro rodinu na večeři, obvykle používám 3-4 hodně velké sladké brambory. Obvykle je jich pak tuna, ale co – nikdo si nebude stěžovat na batátové hranolky navíc. Zpravidla bych asi použil 1 menší sladkou bramboru na osobu, podle toho, jak moc máte hlad.
Rád si myslím, že moje technika krájení hranolek se za ta léta zlepšila, a právě tomu přičítám tu extra křupavost. Je super důležité, aby batátové hranolky nebyly příliš tlusté, ale ani příliš tenké. Tloušťka 3,5mm je ideální.
Rozdíl mezi hranolky ze sladkých brambor a běžnými hranolky je v tom, že hranolky ze sladkých brambor je třeba trochu obalit v kukuřičném škrobu, aby lépe křupaly. Vytvoří se tak velmi tenká vrstva povlaku, kterou může teplo zachytit a zkřupat. Před přidáním koření a ghí je důležité oklepat přebytečný kukuřičný škrob, aby obal nebyl příliš hustý, což by způsobilo rozmočení.
Já používám ghí místo olivového oleje, protože si myslím, že je křupavější, ale pokud nemáte ghí, můžete klidně použít olivový olej.
Dále je čas na dochucení, které záleží na vašich osobních preferencích. Já ráda používám stroužky česneku, chilli, sůl a pepř.
Tip odborníka:
Hranolky nepřeplňujte plech. To je stejně důležité jako správná velikost hranolek. Chtějte je mít v jedné vrstvě, aby se na všechny hranolky dostalo stejné množství přímého tepla.
Tip odborníka č. 2:
Po uplynutí doby pečení vypněte troubu a otevřete dvířka trouby. Hranolky nechte uvnitř a nechte je 30 minut odležet. Tento krok není stoprocentně nutný, ale dodá jim úžasnou extra vrstvu křupavosti. A u sladkých bramborových hranolků platí, že čím křupavější, tím lepší.
Celková doba přípravy:
45 minut
Suroviny:
- 3 celé oloupané sladké brambory nakrájené na tenké tyčinky
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/4 šálku ghí (nebo olivového oleje)
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 čajové lžičky chilli
- 1/4 lžičky černého pepře
Postup:
Předehřejte troubu na 220°C a vyložte velký plech pečicím papírem. Na 1 plech se většinou vejdou 3 velké brambory nakrájené na plátky, ale záleží na jejich velikosti. Možná budete potřebovat další plech. Odložte stranou.
Nakrájené hranolky ze sladkých brambor vložte do velké mísy nebo sáčku na zip a promíchejte s kukuřičným škrobem. Chcete mít pěkně tenkou vrstvu. Brambory přendejte do cedníku a oklepejte z nich přebytečný kukuřičný škrob. Přebytečný kukuřičný škrob z mísy také vyhoďte. Vložte brambory zpět do mísy a přidejte ghí/olivový olej, česnek, ochucenou sůl, chilli a černý pepř.
Batáty vyrovnejte na plech. Snažte se jej nepřeplnit, jinak se neupečou, ale jen se zapaří. Pečte 15 minut. Vyjměte je z trouby a obraťte. Vraťte je zpět do trouby na dalších 10-15 minut. Nezapomeňte plech otáčet, aby nedošlo k nerovnoměrnému propečení. Nevadí, když se okraje trochu připálí. Vypněte troubu a nechte hranolky uvnitř, protože trouba chladne asi 30 minut. Díky tomuto kroku budou hranolky křupavější. Ihned si je vychutnejte.